”Men du glömmer Opera”

Jag har fått in en läsarfråga från Stefan, som har använt Opera webbläsaren under lång tid och är väldigt nöjd med den. Han undrar varför jag inte testat Opera ännu och bara fokuserar på ”main-stream” webbläsare.

Jag har själv använt Opera tidigare, för många år sedan. I och med att mycket hänt sedan dess och att Opera nu ”skryter” med att dom är säkrare och bättre än alternativen så tänkte jag, ”varför inte”. Nu har jag installerat Opera och det är dags att sätta den under luppen för att se om den är så bra som dom påstår.

IP adress
Opera skvallrar gladeligen om publik IP adress, operativsystem, HTTP historik och plats. Jag kan till och med läsa ut adressen till vårt kontor, trots att jag aldrig nämnt detta för webbläsaren överhuvudtaget. Detta är inte direkt dåligt, men ur en sekretess-synvinkel är det förstås inte idealiskt. Epic webbläsaren var den enda som inte skvallrade om detta i mitt stora test mellan Edge, Chrome, Firefox och Epic.

Javascript
Ingen reklam visas på denna (eller övriga testsidor). Chrome och Edge visade reklam, medan Epic och Firefox inte visade någon reklam. Opera är med andra ord lika bra på detta som Epic och Firefox, än så länge.

WebRTC Leak Test
Ingen webbläsare utom Epic har klarat detta utan problem, Opera klarar heller inte av att hålla informationen för sig själv och hamnar på delad andraplats med dom övriga webbläsarna.

Canvas Fingerprint Test
Opera klarar inte av att skydda ens identitet från Canvas Fingerprint attacken. Den lämnar faktiskt ut mest information av alla webbläsare jag hittills testat, vilket är väldigt dåligt. Efter installation av Canvas Fingerprint Defender så klarar den testet, så det går att ordna med tillägg, men standard så skyddar den inte mot Canvas Fingerprinting.

WebGL Browser Report
Alla webbläsare avslöjar vem dom är, förutom Epic, som bara visar en slumpmässig siffra där istället. I övrigt presterar alla webbläsare identiskt. Det är svårt att säga om detta är bra eller dåligt för ens möjlighet att vara privat på nätet.

Font Fingerprinting
Ingen webbläsare har klarat detta test, utan att ha plugins som specifikt inriktar sig på att lösa detta. Opera är inget undantag. Genom att installera Font Canvas Defender så löser man detta problem på samtliga webbläsare.

SSL/TLS Client Test
Samtliga webbläsare visar ett bra resultat här och Opera klarar också testet utan problem. Den enda webbläsare som har haft problem här är Firefox som visar mixat innehåll istället för att tvinga upp det till HTTPS. Detta är en potentiell säkerhetsrisk och borde ses över av Firefox.

HTML5 Geolocation
Ingen webbläsare visar plats. Det är för övrigt bara Firefox och Opera som frågar om det är ok att visa plats för hemsidan. Alla andra visar inte ens att webbläsaren blivit förfrågad om att visa geolocation.

Web Browser Features Detection
I detta test så visas vilka funktioner som webbläsaren stödjer. Samtliga har 323 av 323 funktioner, men det är lite olika resultat. Jag kan inte bedöma om någon läsare är bättre än någon annan, eftersom det är så mycket olika test som pågår och ingen sammanfattning.

Content Filters and Proxy Detection
Opera har 3 st filter och det enda som går att utläsa är att jag har installerat Canvas Protection på webbläsaren, men i övrigt så finns ingen information. Vilket är väldigt bra.

Java System Properties, Flash och Silverlight
Precis som alla andra webbläsare så rapporterar Opera inget stöd eller installerat plugin. Tummen upp för alla med andra ord.

En liten reflektion
Efter att ha testat Opera och jämfört resultatet med övriga webbläsare så kan jag bara konstatera att Epic fortfarande är vinnare. Opera presterar inte dåligt, egentligen. Men den presterar kanske inte så bra som Opera själva vill skryta upp den till.

Ett snabbt hastighetstest
Jag passade också på att jämföra prestandan i Opera, bara för att ha gjort det. Opera fick 159 poäng i Speedometer 2.1, vilket gör att den hamnar på plats 3 av 5. Epic fick 145 poäng, Firefox 135 poäng, Edge 177 poäng och Chrome 167 poäng. Ju mer poäng, desto bättre.

Jag körde sedan JetStream2 vilket gav Opera en första plats på 159.356 poäng. Epic = 139.098, Firefox = 78.143, Edge = 101.148, Chrome = 98.975.

Slutligen
Opera är riktigt snabb. Det ska jag inte ta ifrån dom. Rent användarmässigt så känns den lite som Edge, men det finns inget att klaga på egentligen. Kan du använda Chrome eller Edge så fungerar Opera lika bra.


Kommentarer

2 svar till ””Men du glömmer Opera””

  1. Profilbild för Andreas Svensson
    Andreas Svensson

    Jag hörde för några år sedan att skaparna av Opera drog sig ur och började arbeta på Vivaldi istället. Provat den några gånger genom åren och den är intressant. https://vivaldi.com/sv/compare/opera/

    1. Låter intressant. Jag ska titta närmare på Vivaldi och se hur den fungerar i jämförelse med resten. =) Det börjar bli lite intressant att granska dessa webbläsare under luppen. Dom som jag trodde var bäst har snabbt visa sig vara rätt så dåliga, helst när man tittar på hur dom håller ens privata information privat. =)