low angle view of human representation of grass

Missar med Mac…

Ibland så är det roligt att hamna i en diskussion rörande Apple och deras produkter, helst när man är på en plats som verkligen inte gillar Apple. Det roliga är dock när ”förstå-sig-påare” vill förklara hur dåliga Apple är för mig. Då myser jag verkligen.

I fikarummet så blev det diskussioner rörande hur konstiga val Apple har gjort genom tiderna. En av dessa saker var att sätta laddningsporten för Magic Mouse 2 på undersidan… ”Hur dumt är inte det, och bara för att det ska se snyggt ut…”. Det var faktiskt ingen som reflekterat över att man laddar musen två till tre gånger per år, i mindre än en timme.

Det är med andra ord inget problem överhuvudtaget, men dom har rätt i att det ser snyggare ut. Efter flera år med min Magic Mouse 2 så kan jag bara konstatera att den alltid har fungerat felfritt och jag har aldrig varit tvungen att ladda den ”mitt i allt”. Den varnar faktiskt att batterinivån börjar bli låg flera dagar innan det är någon kris med laddningen, så varför inte passa på när man ändå inte använder datorn. 😁

Ett annat ämne som kom upp var hur lite utrymme det finns på MacBook Air. ”256 GB lagring, det räcker ju typ en förmiddag 😆”. Faktum är att jag suttit med denna lagring i flera år nu och har inte ens i närheten av fullt på hårddisken. Det syns för övrigt vad jag gör mest på min dator. 😅

Aktuellt Screenshot.

Jag har förstås även externa hårddiskar för lagring av jättestora projekt och lagrar inte detta direkt på min interna hårddisk, av förståeliga skäl. Detta är dock inget ovanligt och det finns nog ingen som försöker få in allt i datorn. Helst om man arbetar med RAW filer eller video i riktigt hög upplösning.

Det tredje ämnet som togs upp var ”det skyhöga priset på datorerna”… Även detta är lätt förklarat om man ser till kvalité och prestanda i datorerna. Om man köper en MacBook Air med M1 processor så får man en dator som ännu, efter flera år, slår det mesta på fingrarna om man räknar prestanda per watt.

Visst finns det snabbare PC datorer, även bärbara datorer… Men kolla priserna på dom och jämför vilken dator som är dyrast då. 🤣

Slutligen
Jag försöker inte att låta självgod på något sätt, men dom flesta personer som har motivationen att Apple är ”svindyra” eller på annat sätt dåliga förstår nog inte vad man betalar för. Vi pratar om väldigt, väldigt, väldigt bra datorer. Det är klart det kostar, men om du inte är professionell och behöver det värsta som finns, så kommer du undan med betydligt mindre pengar.

Det finns bärbara datorer för över 100.000 kr, vilket är väldigt mycket pengar för en privatperson. Men för en filmstudio som renderar film och drar in miljoner på detta, spelar den kostnaden inte så stor roll. Om du är en person som behöver ”det bästa av det bästa” så ska du nog INTE titta vidare på Apple, eftersom du blir ruinerad med det tänket. Dessutom kommer du inte ha någon nytta av prestandan du betalar för, vilket gör att hela affären blir en idiotisk uppvisning att du har mer pengar än vett.

Min MacBook Air M1 har prestanda så att det räcker och blir över för det jag använder den till. Visst har jag sneglat på dyrare Pro modeller flera gånger, men i slutänden så har jag vett nog att tänka om. I det fall min dator inte hade räckt till, så hade situationen förstås varit annorlunda. När jag säger ”det jag använder den till” så menar jag musik, filhantering, film-rendering och grafisk formgivning.

Om du vill prova på Mac, utan att ”spräcka banken” så rekommenderar jag varmt en Mac mini M2. Du får en PC dator med riktigt bra prestanda, för runt 8500 kr.

Nu ska jag inte sitta och försöka övertyga någon. Man väljer ju själv vad man tycker om och vad man vill använda. Men att klaga på Apple är inte rätt väg att gå i detta fall. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.