Ubuntu 11.10 vs. Windows 7…

Många säger att Ubuntu är snabbare än Windows 7, men finns det några konkreta siffror på det? Troligen… Men jag har gjort lite tester själv, för att slippa höra det på omvägar. Testet utfördes genom min Acer dator, alltså på samma hårdvara och med samma anslutningar under samma förhållanden. Rättvisare än så kan det knappast bli.

Till att börja med så överförde jag lite filer från min mottagare, både via FTP och via nätverket. Märk väl att boxen är ansluten till vår Thomson router trådlöst, likaså är min Acer ansluten till samma router trådlöst. Hastigheten är inte något att vara stolt över, helst då jag har lite dålig signal mellan routern och boxen. Resultatet är dock målande.

Miraclebox -> Windows 7 = 632 Kb/s genomsnitt…
Miraclebox -> Ubuntu 11.10 = 2.6 Mb/s genomsnitt…

Filöverföringar mellan dator och USB hårddisk då? Ännu mindre faktorer att bry sig om.

1.5 Tb USB HDD -> Windows 7 = 6.6 Mb/s…
1.5 Tb USB HDD -> Ubuntu 11.10 = 21 Mb/s…

Jag provade också att utnyttja mina nuvarande 24 Mbit (snart 60 Mbit) för att ladda ned en Torrent från nätet. I testet använde jag Ubuntus torrent med 695 Mb total storlek. Ubuntu klienten är DuLuge och Windows klienten är uTorrent.

Torrent -> Windows 7 = 1.1 Mb/s genomsnitt…
Torrent -> Ubuntu 11.10 = 2.1 Mb/s genomsnitt…

Jag provade även att ansluta min Samsung Galaxy S2 till datorn och testade överföringshastigheterna. Ubuntu vann överlägset här också. Otroligt nog är min mobiltelefon snabbare än min externa hårddisk, i alla fall under Ubuntu.

Sammanfattningsvis kan jag säga att Ubuntu är snabbare än Windows 7. Hastigheten på nätverket märks väldigt mycket då man tittar runt på andra datorer och servrar, men mest märks det då man vill ladda över stora filer mellan datorerna.

Att det skulle skilja sig på Torrenter var något jag inte trodde var möjligt, men efter att jag utfört Torrent testet 4 gånger och provade att byta operativsystem mellan varje test så kan man utesluta att seeders hoppade bort eller liknande.

Ubuntu är vansinnigt snabb, något som märks inte minst när man surfar på hemsidor. I Windows sitter man och väntar flera sekunder på att något ska hända (Google Chrome), medan man knappt hinner klicka på ”ok” innan man är där i Ubuntu (Google Chrome). Avsaknaden av väntetider och dessa ”dead states” som jag vill kalla dom (där en Windows maskin helt enkelt verkar tänka på något annat, eller ha tagit rast, när man vill gå ut på nätet) gör att Ubuntu känns ännu snabbare.

Hur många gånger har man inte tänkt kopiera en fil i Windows och man får vänta i 1 minut innan den ”kalkylerat” tiden det tar att kopiera något och den slutligen sätter igång med kopieringen. I Ubuntu så påbörjas en kopiering direkt när du gett order om det, kalkylering av tider och genomsnittshastigheter görs under tiden filen kopieras och allt går som på räls.

Jag ska pilla runt lite med andra tester, men just nu får det räcka med dom här. Jag försöker inte överbevisa någon, utan jag ville bara veta om skillnaden verkligen var så stor som alla Linux entusiaster säger. Det är den. =)

Ha en trevlig natt.