Ubiquiti – En Alien i mitt hem!?

För er som missade mitt tidigare uttalande om Ubiquiti så kan ni läsa detta inlägg först, så att ni hänger med. Detta är fortsättningen på den monologen. 😊

Hur som helst har jag försökt få tag på en Dream Router från Ubiquiti en lång tid nu. Min gamla router är allt mer trött och jag känner att paniken att få tag på en ny router blir allt mer tryckande. Jag har inte riktigt haft orken att plöja igenom en massa okända märken på Internet och försöker därför hitta den enkla vägen med kända tillverkare. Jag är ju rätt så paranoid när det gäller nätverksutrustning från okända tillverkare, så det är egentligen inte något alternativ för mig.

När jag försökte hitta en Dream Router idag så hamnade jag på en sida med en router som hette ”AmpliFi”. Den såg ut lite som en piratkopia på Dream Router, men svart istället för vit och en stor touch skärm samt LED belysning… Sökresultatet kom från Amazon, så jag avskrev routern som en Kinesisk piratkopia och sökte vidare.

Drygt en timme senare när jag fick en lucka i jobbet så letade jag runt efter Dream Router igen, vilket än en gång gjorde att ”AmpliFi” dök upp istället. Irriterad över att sökmotorn inte fattade att jag letar efter en seriös router så försökte jag istället ta rätt på vad ”AmpliFi” är för något… Vilket gav mig en smärre chock.

Det visade sig att AmpliFi är Ubiquitis ”värsting”. Där Dream Router är tillverkad för att passa privata användare, så är AmpliFi en version på anabola. Istället för ett fåtal användare så är AmpliFi anpassad för 120+. Den har en fyrkärnig 2.2 GHz processor och stödjer WIFI 6. Med 8 st interna antenner och stöd för tolv spatiala WIFI 6 strömmar (samtidiga sänd/mottagnings strömmar).

Precis nu, i skrivande stund så hade dom också rea på detta monster. 179€ istället för 360€… Utan att fundera allt för länge så var den köpt. På priset kom även moms, frakt och lite annat, så den slutliga summan landade på strax över 3200 kr, vilket jag tycker är löjligt billigt. Nu kanske någon inte håller med mig, vilket jag förstår. Jag har dock väldigt höga krav på prestanda på både WIFI och även stabilitet i systemen, vilket kostar pengar.

Jag hade räknat med att lägga ut runt 8000 kr på ny router, så för mig så är 3200 kr väldigt billigt, även om det är mycket pengar. När jag efteråt började leta efter AmpliFi Alien i Sverige så fanns den faktiskt på några butiker. Problemet är att denna kostar nästan 6000 kr i Sverige, vilket alltså var något jag kunde ducka genom att köpa den direkt från källan, Ubiquiti själva.

Nu sitter jag och väntar på den ivrigt. Det var ju flera minuter sedan jag beställde den, så den borde ju vara framme snart… Skämt åsido så räknar jag med några veckors leveranstid på denna. Efter det så lovar jag att skriva mer om den, så att fler får upp ögonen för denna smått okända Ubiquiti produkt, i alla fall för alla oss på IT kontoret, som aldrig hört talas om sub-märket AmpliFi. 😅

Jag har emellertid forskat lite i skillnaderna mellan UniFI och AmpliFi och upptäckt att dom har en väldigt annorlunda filosofi. Där UniFi är lätt att modifiera och experimentera med, så är AmpliFi lite mer som en Amerikansk muskelbil, jäkligt snabb, men inte den smartaste lösningen i världen. AmpliFi är inte lika enkla att anpassa, utan kör gärna med raka rör så att hastigheten hålls uppe.

Denna filosofi passar mig väldigt bra, eftersom jag främst lockas av prestanda och helst vill att det ska finnas så lite detaljer som möjligt att behöva plutta runt i. Det ska bara fungera. 😄

Jag återkommer när jag har mer info att dela med mig.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.