yellow smiley balloon with white background

En förvånansvärt effektiv datasäkerhets-attack!

Jag måste bara dela med mig av något som fick mig att skratta högljutt på jobbet. I avsnittet ”Thunderbolt-attacken Thunderspy” av Bli Säker-podden så säger Karl Emil Nikka något av det mest humoristiska som jag hört inom datasäkerhet på väldigt länge.

Jag måste förklara att normalt sett så håller podden en väldigt seriös, men lättsam, ton. Nikka och hans ”med-poddare” är otroligt intressant att lyssna på, vilket jag börjat göra till vardags, mest för att jag snappar upp små korn av saker som jag inte visste om redan, men även för att den är väldigt underhållande.

I avsittet som jag nämnde ovan, som är från 2020, så diskuteras säkerhetsproblem med just Thunderbolt. Man diskuterar även olika säkerhetslösningar om man befinner sig i riskzonen, alltså om man är en person med viktig data att skydda. Helst om man har hemliga agenter som försöker komma åt din information. 😊

Då podcasten börjar närma sig sitt slut så säger Nikka, lite försiktigt: ”… Det finns i och för sig en attack till som inte ens det skyddar emot (referens till tidigare diskussion), det hjälper inte ens att stänga av datorn för att skydda sig mot denna attack… Dom här hemliga agenterna som är ute efter din dator, eftersom du är i riskzonen (tidigare diskussion)… Om dom inte vill skruva upp din dator och försöka hålla på att koppla in programmerare till dina kretsar, så kan dom i samma verktygslåda plocka upp en bamse-skiftnyckel och säga så här till dig: ”Jag kommer att slå dig i huvudet med den här tills du låser upp din dator”, det fungerar förvånansvärt effektivt. Det spelar inte ens någon roll om du stängt av datorn…

Jag kunde inte låta bli att skratta åt detta. Kanske var jag trött eller extra mottaglig för Nikkas ljuva stämma, men jag målade upp en bild i huvudet som var minst sagt underhållande. Att kliniskt skriva ut vad Nikka sa är föga humoristiskt, jag inser ju det. Därför rekommenderar jag att du lyssnar på avsnittet själv på din favorit poddcast programvara.

Man måste höra det för att få hela upplevelsen, tro mig. 🤣

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.