En fågel viskade om 5G+

Att 5G näten har rullats ut runt om vårt avlånga land är det troligen inte någon som missat. Här uppe, norr om Polcirkeln så är det dock än så länge en ovanlighet att få 5G på sin telefon, så länge man inte är i någon av dom större städerna, där Telia faktiskt fått igång 5G.

Det tråkiga med Telias 5G var att dom ansåg att det var ett race att det skulle stå ”5G” på kunders telefoner, istället för att prioritera det som egentligen betyder något, nämligen hastigheten bakom. Jag, som använder Tele2 privat och Telia på arbetet märker främst av att där Telia säger ”5G” så har jag 13-24 Mbit/sekund i hastighet, Tele2 visar ”4G” på samma ställe och har 100+ Mbit/sekund. Hemma så har jag ungefär 200 Mbit/sekund i mitt fasta modem, medan Telia klarar ungefär 30 Mbit/sekund med exakt samma utrustning. Skillnaderna är med andra ord stora mellan operatörerna.

Telia har bättre täckning, men där Tele2 har täckning så är det bättre data. Vad man prioriterar är förstås upp till var och en. Då jag har bägge så behöver jag ju sällan gråta över att jag inte kan ringa, samtidigt som där Tele2 finns så kan jag njuta av snabbare data än hos Telia. Win-win. 😅

Om jag befinner mig på ett ställe där Tele2 har 5G utbyggt, så har jag genast hastigheter runt 650+ Mbit/sekund, vilket känns lite surrealistiskt när man inser att man håller i en telefon. Det ska jag inte sticka under stolen. Hastigheter som man annars bara upplever på jobbet via fiber, på en mobiltelefon sittande i en bil. Rätt så fantastiskt och något man bara kunde drömma om för några år sedan.

Men, nu kan det hända att även norr om Polcirkeln så börjar Tele2 visa klorna. En liten fågel viskade i mitt öra att inom en snar framtid så kan jag troligen förvänta mig hastigheter upp till 1000 Mbit/sekund, via 5G+.

För mig som har allt på max hos Tele2 så innebär det otroligt snabb dataöverföring. Varje datakanal har 1 Gb/s i överföring och jag har 4 st som jag kan nyttja just nu. Vi pratar 4 Gb/s över mobilnätet (teoretisk max). Tillsammans med min nyköpta Alien router från AmpliFi så blir det en otroligt intressant kombination att prova.

Huruvida jag kan använda 4 st simultana dataströmmar med 5G vet jag inte, det är dock en teknik som fungerat bra under 4G+. Jag måste återkomma till detta när/om jag får chansen att prova. Hur som helst är jag nöjd med bara en, eftersom det ändå är 5 gånger snabbare än det jag har i dagsläget. 😲

Det är fortfarande inget som officiellt pratats om från Tele2, så tro inte att det är dom som ”skvallrat” om denna nya satsning för oss i vildmarken. Jag kan dock avslöja att jag troligen kommer att kunna verifiera informationen redan imorgon, så vi får snart veta hur det blir. 😋

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”En fågel viskade om 5G+”

  1. […] några dagar sedan så pratade jag om att en liten fågel viskat att 5G skulle komma till mitt lilla samhälle, vilket […]