Ubiquiti?

För er som inte hört talas om Ubiquiti tidigare så ser det mest ut som ett konstigt ord, men för många inom IT området så ger det ordet ett leende på läpparna. I alla fall enligt min egen uppfattning, jag kan ha fel, det vore inte första gången.

Hur som helst så är Ubiquiti ett företag från USA som tillverkar nätverksprodukter, med en twist. Dom inriktar sig förstås mest på den professionella marknaden och har väldigt imponerande produkter i sin repertoar. Det som gör dom speciella är dock deras unika och smarta mjukvaror. Ur en administratörs synvinkel så är Ubiquiti produkter i princip en våt dröm, då allt är lika innovativt som om man jämför Apple produkter med övriga världens lösningar.

Det är dessutom ingen slump att det är så, eftersom Ubiquiti har många tidigare Apple anställda under sitt tak. Men nog om det, vi ska inte fördjupa oss i företaget som sådant, utan sikta in oss på en av deras konsumentprodukter, nämligen UniFi Dream Router. Denna termos-liknande produkt har en riktigt bra samling med funktioner och är potentiellt min nästa router. Den har även ärvt många professionella funktioner som man annars bara hittar på betydligt dyrare produkter.

Min nuvarande router är många, många år gammal nu och jag befarar att den inte har lång tid kvar innan den måste pensioneras. Jag sitter därför i tankarna att skifta till just Ubiquitis produktserie, då vi använder dessa på jobbet och är väldigt nöjda med hur dom fungerar.

Dream Router är förstås en ”konsumentprodukt”, men enligt vad jag listat ut så är den otroligt bra på det den gör. Den har många professionella funktioner, som 2xPoE (Power Over Ethernet) vilket gör att man exempelvis kan koppla en kamera direkt till en av ethernet portarna och samtidigt leverera ström via samma kabel, så att man slipper dra ström till kameran. Väldigt smidigt.

Priset på Dream Router är blygsamma 3000-3500 kr, vilket kanske låter dyrt till en början, men om du tittar på hur en vanlig enkel konsumentrouter är prissatt så förstår du att det inte är mycket pengar trots allt. Den har alla trevliga funktioner, som WIFI-6, 4×4 MIMO och ODFMA-teknik. Den har en dubbelkärning Cortex A53 processor klockad på 1.35 Ghz, vilket gör att den klarar även avancerade konfigurationer utan att krokna. Den har till och med 128 GB med intern lagring på SSD. Kort och gott så är det en väldigt kompetent router, helst för privat bruk.

Det som egentligen har bromsat mig från att köpa denna router är att jag är fantastiskt nöjd med den vi har i dagsläget. Min gamla trogna Netgear har också en dubbelkärnig processor, men på 1.8 Ghz, klarar 100 tals enheter och har WIFI hastigheter till runt 4 Gbps med prioriteringsprotokoll för gaming och strömmande media. Helst av allt så vill jag förstås att min Netgear router ska krånga och börja fungera dåligt, så att jag får mer motivation att byta. Men det enda problemet jag har i dagsläget är att routern är otroligt gammal och ”borde” gå sönder snart.

Det kanske låter konstigt, men låt mig förklara hur jag tänker. Att routern går sönder kanske inte händer på flera år ännu, men jag vill ogärna att detta ska ske en fredag-kväll klockan 18.00, då i princip hela vårt hem styrs och hanteras av routern. Jag blir lite kallsvettig när jag tänker på att konfigurera upp allt igen och vill gärna ta denna smäll under kontrollerade former, istället för att det ska bli en överraskning en dålig dag.

Det kan förstås gå väldigt smidigt och allt kanske är igång inom loppet av några minuter, men det kan även ta dagar att få till allt om det vill sig illa. Eftersom det är en massiv uppgift att konfigurera om allt i hemmet så ser jag faktiskt inte fram emot att göra detta överhuvudtaget, men om jag själv får välja när och hur, så blir det ändå lite plåster på såren.

Nu kanske du tänker att det inte är så mycket att konfigurera, men i vårt hem så har vi mer än 30 olika enheter som är anslutna till WIFI nätet. Dom är dessutom konfigurerade över tre olika nätverk med två olika frekvensband. Dom flesta av dessa enheter har sina egna sätt att konfigureras och kräver olika mjukvaror och hantering för att kunna ta emot konfigurationsförändringar. Allt för att nätet ska vara säkert, men samtidigt något som kommer att göra att systemet kommer att motverka att jag byter nätverk och förändrar saker, eftersom dom troligen tror att något fuffens är på gång. 😋

Hur som helst är jag bara i ”planerings-stadium” ännu. Jag har förstås tittat på många olika lösningar för vårt hemnätverk, men dom allra flesta konsumentprodukter är för långsamma och för ”dumma” för att kunna efterträda min trotjänare från Netgear. Jag är osäker på att Dream Router ska kunna göra det, men ska fortsätta forska för att ta rätt på om den verkar duga.

Har du någon erfarenhet av UniFi och kanske även Dream Router eller Dream Machine? Hör gärna av dig till mig och berätta. Det är alltid intressant att få veta vad andra tycker.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Ubiquiti?”

  1. […] er som missade mitt tidigare uttalande om Ubiquiti så kan ni läsa detta inlägg först, så att ni hänger med. Detta är fortsättningen på den monologen. […]