Trollkors – En vikings smycke!

Det är rätt så intressant när man tittar på trollkors. Då tänker jag på smycket i vridet stål och inte på inristningarna som var tänkt att skydda mot onda andar ovanför ladugårdsdörrar för länge sedan.

Trollkorset, smycket, är något helt annorlunda med sin egen historia.

Det sägs att den användes av vikingar som ville skydda sig mot onda andar och samtidigt ge dom lycka på slagfältet. Det finns hundratals historier om trollkors och dess användningsområden i den fornnordiska mytologin… Eller kanske inte. 🧐

Trollkorset tillverkades och ”uppfanns” faktiskt på 90-talet av guldsmeden Kari Erlands, från västra dalarna i Sverige. Den ser ut som bit stål som vridits till en cirkel, med ändarna snurrade till två mindre cirklar. En riktigt snurrig, men vacker pryl. 😄

Den finns i många olika designer, med ovalt centrum, vriden topp och mycket annat. Men det som du ser här ovanför är den traditionella designen på trollkorset. Smycket är, precis som dom traditionella trollkorsen som ristades in, också tänkt att skydda mot onda andar och även då troll, får man förmoda.

Orsaken till att många tror att den är ett vikinga-smycke beror på att den lätt misstas för att vara en forn-nordisk symbol. Det finns dock inga historiker eller arkeologer som kan uppvisa något bevis för att denna symbol har funnits innan 90-talet då Kari tillverkade den.

Men det är för den delen inte någon negativ sak. Visst är det trevligt när symbolik kan återfinnas rent historiskt, men det är även spännande med nya designer som ser forn-nordiska ut, för det gör den definitivt. Att trollkorset har fått sånt fotfäste i vår moderna tid kan ju inte vara något annat än ett tecken på att vi fortfarande gillar den formen av symbolik.

Personligen har jag flera trollkors och bär dom oftast som smycken till vardags men även ute i skogen. Jag kan dessutom meddela att jag inte sett (många) troll och annat oknytt, vilket säkert har med smycket att göra. 🧌

Om man skulle tillverka ett trollkors i riktigt kol-rikt-stål så skulle man även kunna använda den för att göra upp eld med på traditionellt sätt, vilket hade varit jätteroligt och praktiskt. Om den kunde få någon mer funktion än att bara vara ett smycke så hade jag gillat den ännu mer, men ibland räcker det med att saker bara är det dom är.

När jag skriver detta så inser jag att mitt senaste trollkors dessutom kan vara tillräckligt kol-berikad för att kunna göra upp eld. Den är tillverkad av en äkta smed på traditionellt sätt och det är garanterat kolstål i den.

Om vi cirklar tillbaka till trollkorsets design igen så finns det en historia om var inspirationen till smycket kommer ifrån. Föga förvånande är det från en forn nordisk runa du kanske hört talas om, nämligen Odal runan. ᛟ

Det sägs att Kari modellerade trollkorset efter samma runa som användes som en symbol för den nazistiska rörelsen under andra världskriget. Jag vill förstås inte påstå att om man har ett trollkors så är man nazist, utan att man kan se vissa likheter. Jag tycker dock att i detta fall så är likheter just detta. Odal-runan är betydligt enklare i sin design och saknar den rund-het och det ”flöde” som annars kännetecknar ett trollkors.

Odal-runan är betydligt simplare och kantigare i sin utformning. Den saknar flödet och ser lite ond ut. Vilket kanske var anledningen att nazisterna valde den symbolen.

Men till skillnad från nazisternas användning av hakkorset som totalt förstörde en annars rätt så intressant symbol, så är odal runan befäst i många andra historiska sammanhang, vilket gjorde att den inte förstördes av naziströrelsen, utan fick behålla sin värdighet och sin betydelse, som är ”arv” eller ”egendom”.

Odal-runan slutade för övrigt att användas i Skandinavien omkring år 500, så den slapp på detta sätt beblandas med senare händelser och nazisterna slapp bråk om copyright. 😄

Hur som helst är det en intressant symbolik i trollkorset. Designen är enkel och den hade absolut inte missprytt någon viking, om dom fått chansen att använda den. Vem vet. Kanske vi hittar något bevis på att trollkorset har funnits historiskt också, vilket kanske hade förändrat hur vi ser på symbolen.

Ha en riktigt trevlig dag så hörs vi snart igen.