Topplistan 2021 – Knivtillverkare och produkter

En sak som efterfrågats några gånger på min hemsida är en lista med tillverkare som jag använder mig av, samt en lista på tillverkare som jag INTE använder mig av. Detta lät som ett roligt projekt. Jag tänkte skriva ned en kortfattad lista på tillverkare och produkter som jag gillar och samtidigt motsvarigheten.

Denna lista handlar om knivar och multiverktyg. Men jag tänkte skriva fler listor om andra produktkategorier i framtiden. Det kan bli en rolig följetång.

Kniv med fast blad
Det kommer nog inte som en överraskning för mina återkommande läsare att Morakniv toppar denna kategori. Det krävdes dock en lång tankeställare för att jag skulle få fram den absolut bästa kniven från Morakniv. Med tanke på pris och kvalité, funktion och design så finns det en kniv som sticker ut mer än dom övriga modellerna.

Kniven jag pratar om är givetvis Morakniv Kansbol. Denna smått fantastiska kniv kostar väldigt lite att byta ut om något skulle hända och klarar betydligt mer än vad man tror. Otroligt vass och väldigt genomtänkt på alla sätt. Denna kniv är och kommer säkert att förbli min absoluta favorit i många år framåt.

På motsatta sidan så hittar vi Buck, som är den tillverkare jag anser tillverkar dom minst önskvärda knivarna av dom alla. Priserna är höga och materialvalet är dåligt. Vi pratar produktionsmissar och designproblem i princip rätt igenom alla deras modeller. Den kniv som sticker ut mest från denna tillverkare är Selkirk.

Kniv med fällbart blad
I denna kategori så finns det egentligen två olika tillverkare som jag vill uppmärksamma. Bägge är unika på sitt eget sätt, men dom skiljer sig åt rätt så mycket när man tittar närmare. Dom båda tillverkarna jag pratar om är Opinel och Civivi.

Den ena tillverkar den absolut mest sålda och mest klassiska bruks-fäll-kniven i världen, medan den andra strävar efter att bli det märke som ger mest kniv för pengarna. Bägge är riktigt bra på vad dom gör och därför toppar bägge min lista på ”kniv med fällbart blad”.

Opinels knivar kostar otroligt lite. Man kan kanske tycka att den är simpel och enkel, vilket den är. Men det är just det som gör den så unik och samtidigt så logisk. Det är, utan tvekan, en otroligt intelligent design som hållit sin del av marknaden i otroligt många år.

Civivi är ett dotterbolag till WE Knifes och bägge är Kinesiska knivtillverkare med stor fokus på kvalité och design. Dom tillverkar otroligt många knivar och modeller. I princip alla är betydligt billigare än vad man kan tro och håller en fantastisk kvalité för priset.

Specifikt så är det Civivi Elementum Button Lock som toppar min lista på Civivi knivar, men då det finns en uppsjö med olika modeller så finns det garanterat någon som är bättre än den.

Den sämsta kniven med fällbart blad tillhör tillverkaren Gerber. Rent specifikt så är det Bear Grylls Ultimate Folding Survival Knife som tillhör den absolut sämsta kniven jag testat från Gerber, men rent generellt så är Gerber skräp. Jag har dock hört rykten om att dom ska ha flyttat tillverkningen från ett uthus i Kina tillbaka till USA igen, så eventuellt kan man börja köpa något från Gerber i framtiden.

Min erfarenhet av Gerber är dock i den absoluta botten, där den kommer att stanna tills dom bevisat motsatsen.

Multiverktyg
När det gäller multiverktyg så toppar Victorinox den listan. Denna klassiska tillverkare håller, precis som Opinel, sin del av marknaden. Det finns några få uppstickare som försökt sig på Victorinox genom tiderna, men nästan alla har kastat in hatten och försvunnit.

Victorinox har slagit sig in på en massa olika saker under åren, men det är främst deras Swiss Army Knife som tagit världen med storm.

I mitt fall så är det Cyber Tool L som jag anser vara det absolut mest genomtänkta och användbara multiverktyget som finns på marknaden just nu.

Detta är ju enbart min åsikt och beroende på vilka verktyg man efterfrågar så kan olika modeller av Victorinox Swiss Army Knife vara mer lämplig.

På den andra sidan så finns det en tillverkare som försökt slå Victorinox i deras eget spel. Jag pratar om Swiza. Jo, har man inte hört talas om Swiza förut så kan man tro att jag pratar om en parodi på Victorinox, vilket det egentligen rör sig om.

Till vänster så ser du en bild på en Swiza C01, vilket kan anses vara ”instegsmodellen” i deras arsenal. Designmässigt så finns det mycket variationer och färger. Det finns även modeller med full-tryck över hela handtaget, vilket är snyggt.

Dessvärre är det när man vill använda verktyget som ett verktyg som verkligheten hinner ikapp. Glapp i mekanismen för dom flesta verktyg. Svår att öppna och väldigt dålig finish på dom flesta saker som finns på kniven gör att det inte blir en lika trevlig upplevelse som Victorinox.

Jag har bara testat en enda Swiza och jag känner nog att jag behöver ge dom en andra chans, eftersom det var länge sedan nu. Om dom blivit bättre än tidigare så kanske dom inte förtjänar att vara på min sämsta plats, men tyvärr har jag svårt att tro att dom ens brytt sig om att polera på sina verktyg eller att dom ens tänkt tanken på att kvalitetssäkra sina produkter.

I ärlighetens namn så var min första och enda upplevelse med detta märke så dåligt att jag tvekar att ge dom en andra chans överhuvudtaget. Vi får nog se hur det blir.

Slutligen
Som vanligt är det mina egna åsikter som reflekteras i detta inlägg. Om du känner att något annat märke är bättre eller sämre än dom jag nämnt så har du garanterat rätt i det. Alla har vi olika preferenser och behov, vilket är tur. Annars har det ju bara funnits några få tillverkare i världen. ?