Läsarfråga: Skor?

Simon frågar: Hej Urban. Har du några rekommendationer på skor? Helst året runt skor.

Svar: Hej Simon. visst har jag det och tack för en intressant fråga.

Det finns ett märke som jag kanske inte har pratat om tidigare på bloggen och det är det Norska företaget Viking Outdoor Footwear, aka Viking. Detta är ett otroligt märke när det gäller skor och just därför har jag även tre olika par för olika tillfällen. Låt oss titta lite närmare.

Viking Apex II GTX
Apex II versionen börjar bli svår att få tag på. Jag har använt denna modell längst av alla och i ärlighetens namn vet jag inte exakt hur länge, det är kanske 10 år. Under denna tid har jag nött ut 2 par och har ett tredje par på gång strax. Detta är en perfekt sko för promenader med hunden, arbete och generella uppgifter.

Sulan är mjuk och följsam, vilket gör att den känns bekväm och säker att gå även i lättare terräng med. Helt klart en sko som man kan använda hela dagen utan att behöva känna att fötterna värker när man kommer hem.

Trots att det ser ut som att den är tillverkad i nät så är den väldigt vattentät, samtidigt som den andas väldigt bra och passar lika bra i kontoret i 24 graders värme som ute i -20 grader. När det är kallt så är den varm, när det är varmt så blir den sval. Hur detta fungerar vet jag inte, men det är nästan som magi. Innan jag hittade dessa så hade jag det kämpigt med att hitta skor som fungerade för allt, men nu när jag hittat dom så är jag märket troget.

Viking Anaconda 4×4
För att skona mina Apex II:or när det blir tuffare terräng och vandring i skogen så köpte jag ett par Viking Anaconda 4×4. Detta är en tuff sko med riktigt skön passform. Den har en vridstyv sula med grovt mönster, så att man inte ska halka eller tappa fotfästet när terrängen blir jobbig.

Precis som Apex II så är det en otroligt skön sko att använda och den är dessutom väldigt vattentät, trots att den andas väl och även går att använda på kontoret. Anaconda 4×4 är dock inte lika bekväm som Apex II och efter 9-10 timmars användning så kan det vara skönt att vila fötterna. Detta beror inte på att det är något fel på dessa skor, dom är helt enkelt designade för att vara vridstyva och hårdare mot underlaget.

Anaconda 4×4 är faktiskt en lämplig promenadsko, men om du tänkt springa så bör du inte investera i denna modell. Den är helt enkelt för ”odämpad” för att det ska fungera bra i dom situationerna.

Viking Constrictor III
Detta är mina ”when shit hits the fan” skor. Dom är otroligt bekväma och även dessa har någon form av magi inbyggd. Jag har använt dom i allt från minus 30 grader, i djup snö till plus 20 grader i piskande regn, i alla situationerna så har dom fungerat utmärkt. Vattentäta, varma och bekväma. Dom kan bli för varma om man använder dom på sommaren, men det beror också på om du generellt har varma fötter eller inte. För mig har dom fungerat väldigt bra året runt.

Dessa skor är, som det kanske syns på bilden, inte direkt gjorda för promenaden med hunden en varm sommardag. Dom är anpassade för extrema väderförhållanden och till just det fungerar dom utsökt bra. Jag brukar använda dessa vintertid när jag är ute med hunden eller är och grillar i skogen någonstans. Jag behöver aldrig ha med mig utbytesskor eller vara orolig att jag ska bli våt och kall. Dom har fungerat till 100%.

Inte billiga skor, men värda varje krona
Det första du kanske märker om du tittar närmare på ovanstående modeller på nätet är att dom inte är billiga att köpa. Med tanke på kvalité och livslängd så är det dock ett väldigt bra pris på Viking skorna. Det andra du kommer att märka är att dom inte är helt lätta att få tag på. Personligen beställer jag från Engelsons, som är en fantastisk skobutik på nätet. Dom har dom flesta modeller och storlekar i lager, till ett bra pris dessutom.

Viking skorna är otroligt prisvärda, eftersom du får en högst funktionell och kvalitetsmässigt överlägsen sko. Under alla år jag använd detta märke så har jag aldrig råkat ut för kvalitetsproblem eller att en sula har lossnat. Jag har helt enkelt nött slut på skorna, vilket är normalt när man använder lika få skor som jag faktiskt gör.

Viktiga aspekter
För mig är just skor ett ”nödvändigt ont” och jag vill ogärna sitta och fundera vilka skor jag ska använda till vardags, jag är helt enkelt inte en sådan människa. Att ha skor som jag vet fungerar och känns riktigt bra att använda är helt enkelt ett måste. Innan jag hittade Viking så köpte jag nya skor hela tiden, mest för att dom andra skorna inte höll, men även för att dom varit för obekväma eller inte ens tålt vatten.

För mig är det en otroligt viktig aspekt att skorna ska tåla just vatten, en sak som Viking också anser vara en viktig aspekt. Om jag är ute och arbetar någonstans och blir blöt om fötterna för att jag måste passera en daggdränkt gräsmatta eller råkar trampa i en vattenpöl eller liknande, då är min dag i det närmaste förstörd. Att ha med stövlar överallt är ju inte riktigt hållbart.

Dom flesta andra skor som jag testat har antingen varit för varma eller inte hållit måttet när det gäller vattentålighet, jag pratar inte om okända Kinamärken utan Salamon, Nike, Reebok, Merell, Asics och Adidas, bland andra. Men det är lätt för mig att sitta här och påstå en massa saker, din upplevelse kanske är/blir helt annorlunda. Som vanligt är det givetvis enbart min egen åsikt jag levar med mig av.

Hoppas detta var ett bra svar på din fråga, Simon. Annars får du höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag.