Tonife Runer – En lite för liten EDC kniv

Då var det dags för mig att skriva om Tonife Runer, en billig Kinesisk EDC kniv som är perfekt för fickan eller EDC väskan. Innan jag börjar vill jag dock berätta en liten historia om varför det dröjt så länge mellan när jag skrev om Tonife Nova, som är en lite större modell, och denna.

Jag fick knivarna för drygt en månad sedan, tror jag det var. Nova var först ut och jag testade den under några dagar för att fastställa hur bra den egentligen var. Nova är nu en permanent del av mitt stora EDC kit, så den ”vann mitt hjärta”. Runer är dock en mindre och kortare modell. Den känns förstås smidigare att ha med sig i fickan eller liknande, men är lite för liten för att vara bekväm att använda.

Första dagen jag testade Runer så tappade jag bort kniven. Den var i fickan när jag skulle bryta ned kartonger för att åka till återvinningscentralen med, sedan var den bara borta. Det gick en lång tid då jag helt enkelt avskrev kniven och tänkte ”jaha, det var det”… Irriterad över att detta var den första kniven jag någonsin tappat bort så gav jag helt enkelt upp. Jag hade inte ens hunnit ta några bilder på den, vilket förstås var tråkigt.

För några dagar sedan så dök den plötsligt upp igen. Jag hade lagt kniven i förrådet hemma, sedan ”försvann” den bara under annat jag lagt på samma plats. När jag städade undan hårddiskar och annat jag lagt ovanpå kniven så fann jag den igen. Så pass liten är Runer, så liten att det är svårt att hålla koll på den. Jag har monterat en paracord loop i änden på den så att den blir lättare att hitta och dra ut ur slidan, vilket jag hoppas förbättrar situationen.

Låt oss börja min lilla och korta ”recension”.

Precis som sin ”storebror” Nova så är Runer tillverkad av 8Cr14MoV med handtag i G10 och slida i Kydex. Kvalitetsmässigt så är Runer väldigt trevlig, trots sin blygsamma prislapp på runt 200 kr. Priset på denna kniv verkar fluxa väldigt mycket, så jag rekommenderar att du tittar runt och väntar om du inte hittar ett bra pris. Tonife säljs främst på Amazon.se, men kan förstås finnas hos andra återförsäljare.

När jag säger att Tonife Runer är liten så är det som sagt ingen överdrift. Den är faktiskt så liten att det är svårt att motivera att bära den. Till skillnad från Morakniv Eldris, som har liknande storlek på bladet, så är Runer plattare och passar bra i även det lilla EDC kittet. Men med detta lilla fotavtryck så kommer förstås nackdelarna också. Morakniv Eldris har ett väldigt användbart handtag som är bekvämt, det har inte Runer.

Den är perfekt för små och enkla arbeten, men inte mycket mer. Jag har faktiskt använt denna kniv för att bryta ned kartonger under några timmar, vilket den fungerade bra till, men det korta bladet gjorde både att det var lätt att skära sina fingrar på kartongen, samt att man hamnade för långt in mot handtaget. 1-1,5 cm från handtaget och fram är bladet inte är vasst, för att man inte ska skära sig i fingrarna när man håller i kniven.

Precis som med Tonife Nova så finns det väldigt lite att skriva om Runer. Den är vad den är, inte mycket mer. Om du behöver en liten EDC kniv för lätta uppgifter, då är den en väldigt billig och smidig sak att ha med sig. För mig har den fungerat som en backup kniv, när det gäller dom där slitsamma uppgifterna som att just bryta ned kartong. Där har jag kunnat använda Runer istället för min Victorinox, vilket varit smidigt och praktiskt.

En sak jag kan säga är att både Runer och Nova verkar vara riktigt bra härdade och verkar hålla sin skärpa riktigt bra. Faktiskt förvånande bra med tanke på dom tunna och smidiga bladen. Vilket för mig in på en egenskap som både Nova och Runer delar, nämligen att dom är fruktansvärt ”slicey”-knivar. Dom är med andra ord riktigt bra på att skära i material och fungerar som skalpeller mer än knivar.

På Nova så är det trevligt att ha en riktigt vass egg till hands, men på Runer så känns det plötsligt lite farligt. En så liten kniv som är så vass, så nära fingrarna, så litet handtag. Om man lägger ihop dessa egenskaper så blir det en rätt så farlig kniv att använda, helst för lite tyngre saker där bladet kan kila fast och man lätt kan tappa greppet om det lilla handtaget.

Om man tänker till innan man använder Runer så tycker jag ändå att den är rätt så praktisk att ha med sig. Det är trots allt bättre att ha Runer än ingen kniv alls, när man behöver en kniv. Det är dock inte mitt förstahandsval på något sätt, vilket är viktigt att poängtera. En formidabel reservkniv, men ingenting att använda primärt, kort och gott.

Sist av allt så nämner jag att jag använt Runer för att tälja med, vilket fungerade, men inte på något sätt var en trevlig upplevelse. Redan efter några minuter så hade jag ont överallt, inklusive i fingrarna som ständigt skrapade mot träet, då man försökte nyttja bladets minimala längd. Ingen trevlig upplevelse alls, med andra ord.

Om du är ute efter en liten och smidig EDC kniv, titta på Tonife Nova istället för Runer, det är mitt tips.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.