MacOS vs Windows – Enligt mig!

Jag har faktiskt ”privilegiet” att få använda både MacOS och Windows dagligen. Detta har förstås gjort att jag dragit lite slutsatser när det gäller bägge operativsystemen. Som en fotnot kan jag också säga att jag använder Linux rätt så mycket, men nu gäller det MacOS och Windows, som bägge står för allt mitt produktiva arbete varje dag. Linux använder jag bara för experiment och server-applikationer nu för tiden.

Den största fördelen med Windows är förstås spel, utan tvekan. Rent privat är den en plattform för underhållning och där är också dess största fördel jämfört med MacOS. För mig så är det Windows som gäller på jobbet, men hemma är Windows bara för underhållning och spel, inget annat. Nu kommer många förstås att säga att Windows är den största plattformen för arbete, vilket stämmer bra. Det är av denna anledning som jag arbetar på Windows och inte MacOS. Men störst är inte alltid bäst, vilket dom flesta säkert känner till.

Faktum är att MacOS erbjuder en betydligt trevligare och kreativare miljö att arbeta i. Fokus ligger i produktivitet och smidighet för användaren. Jag har faktiskt skrivit flera barnböcker, komponerat flertalet låtar, editerat videos, skrivit tusentals inlägg på bloggar och designat massor av grafiska lösningar på min MacBook, på rekordtid och utan att bli frustrerad över problem och begränsningar.

Det är förstås svårt att förmedla känslan mellan Windows och MacOS via ett inlägg på min hemsida. Men där Windows känns ”tunn” och instabil, så känns MacOS gedigen, genomtänkt och hjälpsam. Du behöver inte vara proffs för att göra proffsiga saker med MacOS, vilket är något du gärna får citera mig på. Du behöver inte ens köpa en massa produkter för att komma igång, allt finns där, helt ”gratis”. Jag skriver ”gratis” eftersom du redan betalat priset när du köpte datorn, förstås.

Rent generellt så kostar en Mac betydligt mer än en Windows dator. Mjukvarorna och dom integrerade lösningarna är förstås en del av historien, men samtidigt så går det inte att undvika att prata om hårdvaran som ligger bakom. Apple har sedan lanseringen av deras M1-SoC lösningar otroligt effektiva och snabba lösningar som saknar motsvarighet på Microsofts sida. Det pratas om en liknande lösning som Apple har, men den är förstås inte redo att möta den stora massan, så den uttalar jag mig inte om ännu. Apple är nu uppe i den tredje generationen, kallad M3, som har upp till 88% bättre prestanda än den redan mycket kompetenta första generationen, så dom har förstås ett försprång i nuläget.

Apple har som regel att alltid integrera riktigt bra hårdvara i sina datorer, vilket förstås inte alltid är läget på Microsofts sida. Superba skärmar, fylliga och högt ljudande ljudsystem, utsökta tangentbord och riktigt bra batteritid kännetecknar en bärbar dator från Apple, medan du bara får några av dessa saker på en Windows PC om du betalar lika mycket eller mer än för en MacBook.

Men nog om hårdvaran, låt oss återgå till operativsystemen igen vilket var det som skulle skrivas om. Jag ville bara ge lite bakgrund till resten som jag skriver, så att ni förstår helheten.

Du får hela ”office-paketet”, där Apples versioner heter Pages (Word), Keynotes (PowerPoint), Numbers (Excel). Dom är kompatibla med Windows Office, men erbjuder betydligt mer kreativa och snyggare lösningar för att skapa innehåll. Om du exempelvis ska skriva en bok så kan Pages hjälpa dig att skapa rätt format, omslag och rekommendera fonter, färg och allt övrigt. På Numbers, som motsvarar Excel, behöver du bara svara på vad du vill göra så hjälper appen dig att komma igång med en riktigt snygg kalkyl, som ser otroligt proffsig och genomtänkt ut. Detta är ett genomgående tema i alla Apples mjukvaror.

Med MacOS får du även GarageBand, som är en fullfjädrad musikstudio med väldigt avancerade funktioner, min favorit för musikskapande. Denna mjukvara saknar motsvarighet på Windows sida, så länge du inte köper till denna funktion i efterhand. En garanterad kostnad på minst 5.000-7.000 kr extra, men troligen mer.

Om man dessutom är Apple användare i övrigt och har en iPhone, då fungerar MacOS bara ännu bättre. Man kan enkelt ta en bild med sin telefon och använda bilden på datorn några sekunder senare, helt utan att behöva föra över bilder eller krångla med protokoll och lösenord. Superenkelt. Man kan även ställa upp sin iPhone vid sidan om datorn och använda den som en högupplöst webbkamera, perfekt om man ska hålla föredrag och vill ha datorn bredvid sig, men ändå synas i full bild på presentationen.

Det finns hundratals exempel där Apple ”tänkt till” och gjort att även personer med begränsad kunskap och/eller intresse av funktioner och lösningar, ändå kan framstå som en väldigt professionell person. Det går helt enkelt att vara otroligt kreativ utan att behöva bry sig om detaljerna. Om det verkar logiskt.

Det finns förstås gratis lösningar under Windows också, som försöker göra liknande saker. Dock är dom precis som jag tidigare sa, oftast väldigt ”tunna” och instabila. Om man vill ha något som fungerar bra så kostar det oftast många tusenlappar extra, inte allt för sällan så tillkommer en månadsavgift på det hela. Office paketet till Windows är förstås inte heller gratis, vilket gör att du måste betala för att kunna vara kreativ överhuvudtaget under Windows.

I grund och botten så erbjuder Apple en komplett plattform för kreativitet, produktivitet och arbete, medan Microsoft bara erbjuder en tom plattform som du måste måste du köpa till mjukvaror, abonnemang och andra lösningar för att kunna arbeta eller roa dig med. Inte direkt vad du förväntade dig om du inte hört talas om MacOS förut, eller hur? Apple har ju alltid framstått som den ”girigaste” av alla. 😄

Men det är förstås inte bara när man pratar om arbete och underhållning som operativsystemen skiljer sig. När man tittar på uppdateringar, buggar och prestanda så finns det otroliga skillnader. Det är otroligt ovanligt att hitta problem under MacOS, men dom är absolut inte obefintliga. Under Windows så är det väldigt vanligt att hitta problem och buggar. Jag gör det personligen i princip varje dag, på något sätt. Windows uppdateras i princip dagligen, medan MacOS uppdateras väldigt sällan och enbart när det är nödvändigt. Många av mjukvarorna som medföljer MacOS uppdateras enbart när Apple släpper nya versioner av operativsystemet, vilket antingen är väldigt imponerande eller väldigt skrämmande. Till saken hör förstås att det finns betydligt mindre buggar under MacOS än Windows då Apple håller i tyglarna och inte förlitar sig på externa utvecklare för dom inbyggda mjukvarorna i datorn.

MacOS skiljer sig även åt väldigt mycket när det gäller hur den hanterar programvaror. Varje program blir isolerad från övriga funktioner i datorn och kan således inte stjäla information eller avlyssna vad som händer på datorn. En väldigt imponerande lösning som naturligt skapar en säkrare plattform som blir mindre känslig för virus och hackningsförsök än Windows. Detta system skyddar förstås även datorn från buggar och problem som gör att datorn kraschar, vilket händer rätt så frekvent på Windows. Om en mjukvara kraschar på MacOS så påverkar den enbart ”sig själv” och kan inte ta med sig resten av datorn, rent generellt. Detta kan bespara en användare många timmars arbete, då datorn inte plötsligt startar om och gör att allt som man arbetade på försvinner.

Detta gör att vi kommer in på den tredje aspekten som skiljer mellan operativsystemen. Time Machine. För någon som använder MacOS så känns det som en axelryckning när man nämner denna unika och inbyggda mjukvara, men den saknar motsvarighet på Windows, vilket är anledningen att jag nämner den. Time Machine är precis som den låter, en tidsmaskin som kan återskapa och ångra saker som du råkar göra på din Mac. Den är ständigt igång och håller reda på dina filer och arbeten. Den utför säkerhetskopiering och ser till att dina arbeten inte är förlorade om olyckan är framme, helt automatiskt och utan att användaren behöver bry sig. Det enda man behöver göra är att specificera var man vill lagra sin backup-data, sen är det bara att glömma bort Time Machine, tills den behövs på allvar.

Även nu hör jag hur det knapprar på tangentbord där man skriver ”Windows har ju också backup”, men precis som med många andra funktionella skillnader mellan plattformarna. Time Machine inte bara en app som gör backup på dina data, utan en integrerad del av operativsystemet. Den arbetar hela tiden och obemärkt för att skydda din data. Jag har faktiskt inte hittat en liknande lösning för Windows, inte för att jag letat överallt. 🤔

Det finns förstås tusentals aspekter som jag skulle kunna skriva om när det gäller MacOS och Windows, men för att inte göra detta till en roman så hoppas jag verkligen att även du får chansen att testa bägge operativsystemen. Bägge har för och nackdelar, men det är precis som jag skrivit ovan. Om du vill vara kreativ och förvåna din omgivning med dina ”kunskaper”, skaffa en Mac. Om du vill spela och roa dig, skaffa en Windows dator. I mitt fall så har jag bägge, samt att jag arbetar på Microsofts plattform dagligen.

Allt ovanstående är förstås mina egna åsikter. Du får och måste ta det för vad det är. Jag säger inte att en Mac är det perfekta för dig, inte heller att Windows är den enda lösningen om man vill spela spel och roa sig. Det finns många andra lösningar, men om vi tittar på dom två största, då ser det generellt ut så här.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.