Apple One vs Google One…

En ny och intressant läsarfråga har inkommit. En fråga som jag tror många har frågat sig, men aldrig orkat undersöka, kanske? Hur som helst tänkte jag svara på frågan: ”Vad är det för skillnad med Apple One och Google One?”

One?
Att använda sitt företagsnamn följt av ”One” är något som både Apple och Google anammade för ett bra tag sedan. Tanken är att man ska få företagets alla tjänster för ett rabatterat pris, eftersom man blir en ”trogen kund”. Det finns dock uppenbara skillnader mellan Google och Apples tjänster, då företagen har stora skillnader i fokus.

Vad är Google One?
Google One är ett abonnemang som innefattar cloud lagring, support, delning med upp till 5 personer (familjedelning, typ), fler redigeringsfunktioner i Google Foto, Darknet bevakning, VPN tjänster, 10% cash-back på Google Store och ”exklusiva erbjudanden och specialfunktioner som gör Google mer användbart”. Google One innefattar inte YouTube Premium eller några andra övriga tjänster, vilket jag tycker är en missad chans.

Kostnadsmässigt så erbjuder Google One mer funktioner ju mer du betalar. Premium paketet, som kostar 99 kr/mån innefattar 2TB lagring och ger premiumfunktioner i Google Workspace, något som inte finns på dom övriga två alternativen. Basic ger 100GB lagring och kostar 19kr/mån, Standard kostar 29kr/mån och ger 200GB lagring.

Vad är Apple One?
Apple One är ett abonnemangspaket som kombinerar flera av Apples tjänster, inklusive Apple Music, Apple TV+, Apple Arcade och iCloud+. Genom att prenumerera på Apple One sparar användare pengar jämfört med att prenumerera på varje tjänst separat.

iCloud+ innefattar relätjänst (VPN-liknande, men säkrare), säker E-post genom att dölja din riktiga adress, säker HomeKit video för övervakningskameror och mycket mer.

Prismässigt så finns det två alternativ hos Apple, 215 kr/mån för personligt abonnemang samt ett för 279 kr som innefattar hela familjen (upp till 5 personer). Man kan köpa Apples tjänster individuellt, men då kostar det en hel del mer.

  • Apple TV+ – 99 kr/mån
  • Apple Music – 119 kr / 189 kr
  • Apple Arcade – 89 kr
  • iCloud+ 200 GB – 39 kr

Vilken ska du välja?
Om du i dagsläget har och använder Apples produkter så finns det förstås inget bättre alternativ än att köpa Apples tjänster. Men Googles tjänster fungerar även på Apples produkter, vilket gör att du inte enbart är låst vid Apple. Om du har Android så har du dock inte några fördelar med Apple One, då dom flesta tjänster enbart fungerar på Apples plattformar.

Vad man måste tänka på är att Apples tjänster är mer omfattande och integrerat i operativsystemet hos Apples enheter. Du får massor av underhållning och hela familjen kan dela tjänsterna och lagringsutrymmet på alla sina Apple enheter.

Googles miss, igen…
Att Google valt att inte inkludera YouTube i sitt paket förstår jag egentligen inte. För att Google One skulle hamna på samma ”servicenivå” som Apple One så behöver man YouTube Premium också. YouTube Premium innefattar både YouTube Music och YouTube, kostnaden är 179 kr/månad (för familjen). Dock behöver alla i familjen vara över 13 år för att få ta del av erbjudandet, vilket är lite synd.

Om man lägger ihop Google One och YouTube Premium så kostar tjänsterna 208 kr i månaden, vilket fortfarande är billigare än Apple One, men innefattar dock inte speltjänster som liknar Apple Arcade, vilket blir skillnaden.

Apples miss & strategi
Det är svårt att peka på Apple och säga att dom borde göra något på annat sätt, men den senaste tidens prisökning på Apple One, där man gått från 199 kr/mån till 249 kr/mån och nu senast till 279 kr/mån gör att dom troligen börjar tappa abonnenter. Det finns betydligt bättre och roligare streamingtjänster än Apple TV+, det ska gudarna veta. Tjänster som Apple Arcade är roligt för familjen, men det finns många som inte spelar spel och inte heller har behov av en sådan tjänst.

Apple har dock en strategi för detta, givetvis. Genom att se till att deras populäraste tjänster kostar mest och deras minst populära tjänster kostar väldigt lite, så kan dom se till att kunder ändå abonnerar på saker dom inte vill ha.

Om du till exempel bara vill ha Apple Music och iCloud+ lagring, vilket onekligen är Apples mest populära tjänster, så får du betala 228 kr/mån. Men för 51 kr mer i månaden får du tjänster värda 188 kr i månaden… Så, vill du få 51 kr billigare i månaden och hoppa över två populära Apple tjänster för hela familjen? Det är upp till dig.

Är det värt att ens ha?
Absolut är det värt att använda ett av företagens samlingsabonnemang, så länge man tjänar på att göra detta. Det gäller förstås att se över vilka tjänster och funktioner man egentligen behöver, så att man inte betalar mer än vad som är nödvändigt. När det gäller Apple så är det förstås svårt att jämföra deras tjänster med Googles, då dom båda har specifika funktioner som enbart fungerar på deras egen plattform. Många av Googles tjänster fungerar även på Apples enheter, men erbjuder inte samma funktionalitet eller integrering, vilket kan vara värt att tänka på.

Slutligen
Jag har använt Apple One ända sedan introduktionen. Hela familjen lyssnar på musik, spelar spel och nyttjar dom flesta funktionerna från iCloud+. Vi använder dock inte Apple TV+ speciellt mycket, men på grund av Apples prissättningar så tjänar vi heller inget på att ta bort denna tjänst. Ibland kan det dyka upp något intressant där, men oftast så är det väldigt dåligt med innehåll, helst med tanke på att tjänsten kostar 99 kr/mån om man tar den enskilt. Serier och filmer är av hög kvalité, men det är sällan något som lockar någon i familjen att titta på tjänsten då det mesta är ”Apple exklusivt” innehåll.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.