sunset lights apple dark

Tips på Mac program

Äntligen är det någon som frågar mig en teknisk fråga. För ett tag sedan var det bara mobiltelefoner och datorer hela tiden, vilket gjorde att önskade mig mer knivfrågor. Nu känns det som att bloggen mest hela tiden handlar om knivar och inte så mycket annat.

Nu fick jag ett önskemål från en läsare som ville ha lite tips på Mac program som man bör ha. Personen i fråga var nybörjare i ”Mac världen”, men jag tror nog att många av mina tips är okända även för erfarna användare. Värt att notera är att samtliga program är gratis och går att hämta på Appstore, om inget annat nämns.

 • Orion browser
  En ganska unik webbläsare som baseras på Safari istället för Chrome. Det unika är att den kan köra plugins från Firefox, Chrome och många andra webbläsare. Den är klassad som en av världens säkraste webbläsare, trots att den är i beta ännu. Helt klart värt att titta närmare på. Orion Browser hittar du på https://browser.kagi.com.
 • Later
  Spara din layout om du har många program igång och behöver göra något annat. Väldigt smidigt om man har begränsat med utrymme, när man använder en MacBook utan extern skärm exempelvis. Later hittar du på deras hemsida https://getlater.app och den finns inte på Appstore.
 • Dropover
  Perfekt verktyg när man behöver samla information inför en blogginlägg eller liknande. Det skapas en virtuell ”plats” där man kan lägga bilder, text och annat material för användning senare. Man kan dessutom skicka upp, dela och mycket annat med informationen som insamlats till Dropover.
 • Alfred
  Alfred är ett väldigt kraftfullt verktyg för att leta information på din dator. Den kan hitta i princip vad som helst hur än dolt det än må vara. Den kan dessutom betydligt mer än att bara leta information. Alfred är helt gratis och har funnits i många, många år nu. Ett givet verktyg för alla ”power-users”, men även en vän när saker går söder för en glad amatör. Definitivt något du inte vill missa.
 • Shottr
  Att ta en screenshot i Mac är ju väldigt enkelt, men Shottr gör att du kan manipulera och ändra i alla dina screenshots. Du kan exempelvis ta bort saker du inte vill ska synas, göra text suddig och mycket, mycket mer. Shottr är den första appen i min lista som INTE är tillgänglig på Appstore. Du måste gå till deras hemsida på https://shottr.cc/ för att ladda ned den.
 • Image optim
  Precis som namnet antyder så är Image Optim ett verktyg för att optimera bilder. Här kan man med enkla medel ändra kvalité, upplösning och mycket annat för att spara plats på hårddisken. Många använder detta verktyg för att manipulera eller plocka bort GPS data från bilder innan dom publiceras online, vilket kan vara smart. Image Optim går att hämta via deras egen hemsida och finns inte på Appstore.
 • Hidden bar
  En enkel men kraftfull app för att gömma saker som du inte vill ha på din system-bar högst upp på skärmen. Man kan antingen dölja saker och ta fram dessa via en pil (expandera) eller välja att helt enkelt inte se dom alls. Appar som körs fortsätter att fungera precis som vanligt, trots att ikonen inte syns uppe i status-raden. Smart och smidigt.
 • Hand mirror
  En super-enkel app för att använda datorn som en spegel. Kanske för att fixa till frisyren inför online-mötet eller liknande. Kanske är du lite fåfäng och bara vill titta på dig själv hela tiden, då är detta definitivt appen som du inte kan leva utan. Hand Mirror gör att du får en liten icon på system raden högst upp och snabbt kan klicka för ”på” och ”av”.
 • OnyX (Titanium Software)
  OnyX är kanske en av världens mest uppskattade power-tools för Mac användare. Här kan man återskapa filer, laga problem och mycket mer. Appen är utvecklad av en Franska programmeraren Joël Barrière och har funnits i många år nu. Den är dessutom helt gratis och kan hämtas på Titanium Softwares hemsida. Onyx fungerar lika bra på Intel baserade Mac som Apples egna chip.

Det finns förstås mängder av andra appar som jag skulle kunna rekommendera att du tittar närmare på. Men dom flesta av dom apparna kostar pengar och vad jag förstod så var det inte vad du letade efter.

Om du är ute efter en app för att ersätta Photoshop, exempelvis, kan jag rekommendera Affinity Photo, vilket jag tycker är ett trevligt program, men knappast gratis. 😄

Hoppas du får kul med din nya Mac och glöm inte bort att leta efter svar på dina frågor online. Google och YouTube är faktiskt väldigt bra vänner att ha när saker inte går som man vill och man behöver snabb hjälp.

Ha en riktigt bra dag.