Cold Steel SRK SK-5 – Första anblicken

Nu sitter jag här med min nya Cold Steel SRK i handen. Min första tanke var att den var mindre än jag kom ihåg den. Jag har nämligen haft denna kniv för länge sedan, men aldrig skrivit något om den. Det var innan jag började testa olika knivar och skriva om dom på min hemsida. Det var även före mina Fällkniven A1 och S1 modeller, så låt oss säga att det var ett tag sedan sist.

Denna gång ska jag dock dokumentera allt så att jag kan gå tillbaka och se vad jag tyckte, så att jag slipper köpa kniven en gång till. 😄

Storlek och vikt
Storleksmässigt så kan man säga att en Cold Steel SRK är nästan exakt lika stor som Fällkniven S1, vilket är en riktigt bra storlek för en skogskniv. Handtaget är, till skillnad från Fällkniven S1, lite mer taktilt och greppigt, utan att den gör ont att nypa ordentligt i. Det känns som att man ska ha ett bra grepp även om man har smuts och snö på händerna, vilket jag säkerligen kommer att få testa framåt höst/vintern.

Slipning
Jag hörde ett rykte om att Cold Steel hade slutat med skålslipning på sina SRK knivar, till mångas förtret. Dock kan jag meddela att min version definitivt är skålslipad. Detta gör förstås att den blir lätt att få skrämmande vass, men även att den bör skära lättare genom material. Detta är också en aspekt som jag måste testa. Det var förstås länge sedan, men jag är nästan säker på att min förra SRK inte hade skålslipning, men jag kan minnas fel.

Pris och värde
Orsaken att man köper en Cold Steel SRK är förstås för att man vill ha en brukskniv, men troligen också en kniv man kan ”spöa” ute i fält. Jag brukar kalla dessa för ”beaters”, eftersom jag hört det Engelska ordet många gånger när man pratar om överlevnadsknivar.

Värdemässigt så är SRK inte ett dåligt köp. SK5 stålet i denna kniv är segt och tåligt, men det är samtidigt inte speciellt slitstarkt och hårt. Detta gör att man får slipa kniven ofta, men samtidigt inte behöver vara orolig att den ska svika när man behöver den som mest.

Jag har tittat på JoeX på YouTube och hans vansinniga tester av olika knivar, där SRK i SK5 och Fällkniven A1X i Lam.CoS möttes under liknande omständigheter. Det är förstås svårt att utse en vinnare, eftersom JoeX knappast kan ses som en vetenskaplig förebild, men efter att ha hackat igenom en bilhuv med SRK och samma moment med A1X, så var SRK kniven fortfarande nästan som ny, medan A1X i princip var förstörd.

Med tanke på att prisskillnaden är nästan 4000 kr mellan dessa två knivar så kan det förstås vara mer värt att titta på en SRK, eller hur?

Slutligen
Jag tror jag kommer att trivas med Cold Steel SRK. Den kommer primärt att få följa med ut i fält lite senare i höst och kommer då att få bekänna färg på allvar. En av sakerna jag kommer att göra med den är att ta bort den svarta beläggningen på bladet. Detta är för att skydda kniven mot korrosion, men samtidigt är det som sandpapper mot material man skär i, vilket försämrar prestandan ordentligt.

Jag ska faktiskt försöka ta bort denna beläggning redan innan jag testar kniven för första gången, så tråkig tycker jag att den är. 😒

När jag hunnit testa denna kniv lite närmare så kommer jag förstås att återkomma med ett test, men som sagt kan det dröja lite, då jag inte riktigt har tid att vara ute i skogen så mycket som jag önskar just nu.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.