Cold Steel SRK SK5 – Renad och åter svärtad!

Mitt största irritationsmoment när det gäller SRK:en var förstås beläggningen på bladet. Det är sjukt tråkigt att ha en kniv som känns som sandpapper när man ska skära igenom något. Det är precis samma på många Ka-Bar, ESEE och framförallt Cold Steel knivar.

Man ser den sandpapperslika ytan väl på denna bild

Jag förstår att man vill skydda bladet från att rosta, men samtidigt så finns det väl enklare sätt än att doppa hela kniven i en bytta med två-komponent-färg.

Som vanligt så är jag dålig på att ta bilder och har egentligen bara en före och en efterbild. Ni får försöka föreställa er dom moment jag beskriver nedan. 🙂

Mitt första steg var att ta bort denna beläggning på bladet, för att överhuvudtaget kunna testa kniven till dess fulla potential. Jag använde en industriell färgborttagare och 20 minuter senare kunde jag ta bort det övre lagret av färg från bladet. Detta är det sandpappers-liknande materialet man ser på bilden ovan. Jag fick bort allt genom att försiktigt skrapa bort det med en träpinne.

Under denna beläggning så är bladet fortfarande svart, men det beror på rester av det övre lagret. Jag valde att slipa med 1200 sandpapper tills resterande beläggning försvunnit och bladet var blänkande metall igen.

I näst sista steget så använde jag blåneringsvätska, som är anpassad för gevär. Med detta kan man tvinga en patina på bokstavligen en sekund. När jag gjort några lager och var nöjd med svärtan så rengjorde jag ordentligt med kallt vatten innan sista steget. Detta är för att neutralisera blåneringsvätskan och är ett viktigt steg.

Sista steget var att ta Svinto och gnugga ordentligt, för att få bort den blåa ytan och ersätta den med den mörka ytan som ligger under. Efter att man utfört detta så är man helt färdig och resultatet ser ut som nedan.

Jag drog några extra gånger med ett 1200 blött sandpapper, för att få en lite mer matt yta och ”sliten” stil på bladet. Man vill ju inte att den ska se blank och ny ut i onödan. =)

Så här enkelt är det alltså att få bort dessa beläggningar från ESEE, Ka-Bar och andra Amerikanska knivar. Totalt sett tog allt ungefär 40 minuter, men det mesta var väntetid och inte aktivt arbete. Om du tänkt göra samma sak med en kniv så kan du följa ovanstående steg, men var för guds skull försiktig så att du inte skadar dig, helst efter blånering och användning av lösningsmedel för färgen.

Jag har personligen inte skadat mig i denna process, men kan gissa att det är dåligt för hälsan att skära sig i handen med bladet täckt av syra eller saker som löser upp två-komponents-färger.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.