Real Steel Bushcraft III Convex – En halv besvikelse

Ibland så ser man fram emot en kniv lite extra mycket, vilket gör att man blir extra besviken när den inte visar sig uppfylla ens föreställning. Lite orättvist mot en kniv, kan tyckas. Men jag brukar inte köpa något utan att först lyssna på andra som testat en kniv, för att förstå bättre vad jag ger mig in på.

Real Steel är ett nytt märke för mig. En Kinesisk tillverkare som föredrar D2 stål, enkla former, men ändå lägger ned lite extra på material i slida och handtag. Bushcraft III sägs vara den billigaste kniven med konvex slipning som finns, vilket kan vara sant om man tänker sig Bushcraft knivar. Den billigaste jag känner till är dock Opinel, men det är en helt annan diskussion.

Låt mig börja från början, strax efter att jag kommit hem efter att ha hämtat paketet på posten.

När jag packar upp kniven så är den helt oskyddad i kartongen, inga plastpåsar eller annat som förhindrar kniven från att gnugga runt. Kartongen var således svart av både slidans färg och handtaget. Dom hade även valt att stoppa in kniven i slidan, vilket gjorde att lädret töjts ut och inte längre höll kniven på plats. Jag kunde helt enkelt ”hälla ut” kniven från slidan, även om jag gjorde mitt bästa att försöka få den att sitta kvar.

Sedan upptäckte jag att kniven inte var vass. Jag kunde utan problem hålla den mot ljuset och se reflexer mot eggen, vilket betyder att den är väldigt trubbig. En väldigt tråkig detalj för många, men knappast något som avskräcker mig. Jag har inga problem att slipa konvexa eggar, tvärt om tycker jag det är den absolut enklaste att slipa.

Den tredje saken jag upptäckte var att handtaget var väldigt kantigt. Ingen annan som testat denna kniv har klagat på att den var kantig, vilket fick mig att tro att min hade något problem. Vid närmare kontroll så inser jag att det är kanter från själva tillverkningsprocessen. Det blir helt enkelt billigare att bara ”grovhugga” än att slipa ned handtaget ordentligt.

Det blir förstås inte bekvämt att använda kniven hårdare eller längre än några minuter om man skippar denna del i processen, men det blir billigare och detta är troligen målsättningen.

Ungefär nu så skulle dom flesta bespotta Real Steel för att dom verkar sälja skräp, men jag älskar storleken och det faktum att den har konvex slipning, så jag är inte villig att godta ett nederlag. Utan att fundera allt för mycket så satte jag igång med att fixa till allt som var fel.

Steg 1 var att slipa ned alla kantigheter på handtaget. Jag kom på medan jag slipade att det kanske skulle vara vettigt att ta någon bild. Tyvärr så blev det inte någon ”före bild”, så du får titta på nätet efter en bild på hur handtaget ser ut original. =)

Med 240 sandpapper så gick det relativt bra att slipa ned kantigheterna i handtaget. Jag försökte samtidigt behålla handtagets form som original, eftersom det enda problemet var kantigheten, där Real Steel valt att inte runda av hörn och kanter. Jag kan garantera att det är för att spara pengar.

Efter drygt en timmes slipning så började kniven ta sin form. Alla hårda kanter är borta och den känns helt fantastisk i handen. Jag gick igenom handtaget ännu en gång med 1200 sandpapper, för att den skulle bli rep-fri. Man ser mönstret i handtaget bättre nu, men jag vill ogärna ha ett torrt och tråkigt handtag, så jag tog till ett Japanskt trick.

Jag har använt detta trick på micarta knivar tidigare och det involverar helt enkelt en till två droppar med Japansk Kameliaolja, vilket är en fantastisk, lättabsorberande, klar och icke fet olja. Den är faktiskt så bra att man kan slicka på handtaget och få i sig nyttiga Omega 9 och växtkollagen, något jag inte skulle rekommendera av sanitära skäl. =)

Den är, förutom att den är otroligt bra till allt, rätt så dyr. Man får räkna med ungefär 350-500 kr per deciliter, men det är klart värt pengarna. Man kan använda denna olja till att smörja kolstålsblad och annat man vill skydda mot korrosion. Kameliaolja har faktiskt använts för just detta långt tillbaka i tiden. Forna tidens samurajer använde detta för att skydda sina svärd mot rost och missfärgningar, bland annat.

Efter lite lätt polering så blev resultatet enligt bilden ovan. Jag inser när jag tittar på denna bild att det ser ut som att eggen på kniven är skadad, men det är lite missvisande. Jag passade på att slipa upp kniven och ge den en riktigt fin spegel-egg. Det som ser ut som något saknas är en reflex från en tavla på väggen, inget annat. =)

Det sista jag gjorde var att blöta läderslidan och forma den efter kniven. Jag vet inte om detta läder kommer att fungera att våt-forma, men jag försöker ändå fixa den innan jag tillverkar något nytt. Den är trots allt inte fy skam när det gäller utseende.

Det tar dock några dagar innan den torkat helt och jag kan testa om den passar kniven bättre. Om den inte skulle ”ta” våtformning så är det inga problem. Jag löser det på något sätt.

Så långt har jag hittills hunnit, men det finns säkert mer som skulle kunna fixas till. Jag ska exempelvis sätta en liten snygg loop i änden av kniven. Den har en väldigt smidig, dold plats längst bak på kniven. Du ser den på dom första bilderna i detta inlägg.

Jag återkommer förstås med en test när jag fixat allt, men om alla kommer levererade i samma skick som min, då har jag svårt att rekommendera den till någon, så länge den inte presterar enormt bra i övrigt. Det får vi se.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.