code projected over woman

Teknik i vardagen – En reflektion

En sak som jag funderat på under en längre tid är om jag ska skriva ett inlägg där vi dyker ner i den spännande världen av teknik som omger oss dagligen. Vilket jag i och med detta nu bestämt mig för att göra. Vi kommer att utforska hur smarta telefoner, appar och sociala medier har förändrat vårt sätt att leva. Så luta dig tillbaka, ta en klunk av ditt favoritkaffe och/eller poppa popcorn och låt oss börja, denna uppenbara men intressanta reflektion! 😊

Den smarta telefonen – Vår trogna följeslagare
Vem behöver en magisk spegel när vi har våra smarta telefoner? Dessa små, glänsande rektanglar har utvecklats till att bli våra personliga assistenter. De väcker oss på morgonen, håller koll på våra scheman, ger oss vägbeskrivningar, underhåller oss och låter oss dokumentera ta selfies med hundöron. Och ja, de kan också ringa samtal!

För bara några år sedan var det otänkbart att ha hela världen i fickan. Nu kan vi få rätt på allt från “Hur kokar man ägg?” till “Vad är meningen med livet?” på några sekunder. Smarta telefoner har gjort oss till allvetare, och vi älskar det!

Varje generation av telefoner så blir dom snabbare, smartare och mer praktiska. Den senaste generationen integrerar avancerad AI och teknologi som anpassar sig efter vårt liv, för att kunna integreras mer i våra liv än någonsin.

Appar – Vår digitala verktygslåda
Har du någonsin tänkt på att Appar är som små magiska trollformler. Vi trycker på en ikon och poff! – vi kan beställa mat, träna, meditera, lära oss nya språk och till och med hitta kärleken. Det finns appar för allt – från att räkna kalorier till att få virtuella husdjur att växa. Och många samlar dem som Pokémon-kort – “Gotta catch ’em all!”

Apples App Store har verkligen blivit en guldgruva för äppelälskare och appentusiaster. Mellan 2017 och 2021 har den globala bruttoomsättningen för Apple App Store ökat med hela 120 procent. Användare spenderade uppskattningsvis 85,1 miljarder amerikanska dollar på in-app-köp, prenumerationer och premiumappar under 2021.

Tänk dig alla dessa små digitala köp – från att köpa extra liv i Candy Crush till att låsa upp premiumfunktioner i din favoritfotoapp. Sedan Apple App Store lanserades år 2008 har den genererat över 260 miljarder dollar i intäkter. Det är mer pengar än vad jag kan räkna till på mina fingrar!

Så nästa gång du köper en app eller prenumererar på en tjänst, kom ihåg att du är en del av den stora app-ekonomin. Men ibland blir vi överväldigade av appdjungeln. Det är som att försöka organisera en digital skokartong – “Var är den där appen för att hitta borttappade nycklar nu igen?”

Ett tips från mig är att tänka på att även om det är lockande att ha mängder med appar, se till att du bara har appar du använder.

Sociala medier: Vårt digitala kafé
Facebook, Instagram, Twitter, TikTok – sociala medier är som våra virtuella kaféer. Här delar vi våra liv, våra tankar och våra bästa memes. Vi gillar, delar och kommenterar som om det vore olympiska grenar. “Guldmedalj i kattvideokommentarer går till…”

Men sociala medier har också en skuggsida. Vi jämför våra liv med andras highlight reels. “Varför har inte jag varit på en regnbågsfärgad semester i Maldiverna med mina perfekta vänner?” frågar vi oss när vi scrollar igenom våra feeds. Men kom ihåg – ingen har det perfekta livet, inte ens influencern med miljoner följare.

Det finns en verklighet som vi lever i och en avsedd för sociala medier som Instagram, så låt dig inte luras av att någon du följer verkar ha ett mycket bättre liv än dig. Det mesta är rökridåer och fejk, vilket man måste vara medveten om.

Rent säkerhetsmässigt delar många så mycket om deras liv på sociala medier att det ibland blir svårt att veta var gränsen går. Deras integritet kan bli hotad när dom avslöjar för mycket och det är lätt att bli utsatt för hat, mobbning och anonyma attacker. Alla blir sårbara när vi utsätts för negativitet, vilket i sin tur leder till många negativa känslor och upplevelser. Nästan alla som använder sociala medier blir dessutom beroende av likes, kommentarer och bekräftelse. Vilket kan påverka deras självkänsla och välmående, helst om man blir överöst av negativa upplevelser.

Det sista som händer dom flesta är att dom fastnar i en oändlig scroll-loop. “Bara fem minuter till…” blir snabbt en timme. Sociala medier stjäl vår tid och uppmärksamhet, gör oss ofokuserade och kan göra oss deprimerade och nedslagna på ett sätt som knappt den bästa mobbaren kunde klara av.

Personligen valde jag för flera år sedan att lämna sociala medier bakom mig. Dels för att dom tog för mycket av min tid, dels att jag inte stod ut med den sjö av missinformation och fejkade bilder som ständigt krävde min uppmärksamhet och mitt erkännande. Jag insåg att mina vänner på Instagram levde ett väldigt annorlunda liv än jag visste att dom gjorde i verkligheten.

Rökridåerna var tjocka och jag valde helt enkelt att lämna allt detta bakom mig, något jag aldrig ångrat.

Digitala vanor – Vår nya normalitet

Vi har blivit väldigt digitala varelser. Vi sveper, klickar, dubbeltrycker och swipar som om det vore en del av vår DNA. Vi har till och med utvecklat en ny form av yoga – “telefonhälsning” – där vi böjer oss framåt för att kolla våra notiser. 😂

Men vi måste också vara medvetna om våra digitala vanor och hur det påverkar oss. Låt oss inte bli slavar under våra skärmar. Ta en paus, gå ut i naturen, prata med en riktig människa (de finns faktiskt där ute, jag lovar) och låt din hjärna vila från notifikationernas bombardemang.

Det här är alltså min reflektion över tekniken i vår vardag. Vår trogna följeslagare, vår digitala verktygslåda och vårt virtuella kafé. Låt oss använda teknologin klokt och njuta av den nya normaliteten.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.