Apple app uppdateringar – En konstig historia…

En sak som jag stör mig på, men vet är något som ”löser sig självt” är något som jag tror många har reagerat över. När jag kliver upp på morgonen så tar jag oftast med mig telefonen när jag gör mig i ordning. Precis lika ofta blir jag förvånad över att appar jag har installerat på telefonen inte har uppdaterat sig under natten, även om telefonen varit ansluten till laddare.

När man öppnar ”uppdateringar” och drar nedåt för att uppdatera så går räknaren oftast från 0 uppdateringar tillgängliga till 8-10 stycken, som nu ska uppdateras på batteridrift, vilket bidrar till att det går extra mycket ström redan på morgonen. Inte bra och framförallt inte energi-effektivt.

Men varför passar inte telefonen på att uppdatera sig när den likaså är inkopplad i laddaren? Det är ett mysterium som jag tyvärr inte kan svara på. Kanske går det att göra ett script som automatiskt går ut och kontrollerar uppdateringar en viss tid på morgonen, säg 04.00, och om det finns uppdateringar så uppdaterar den. Men ska man behöva göra ett script för en sån sak?

Jag skrev ju att problemet ”löser sig självt” tidigare, vilket det förstås gör också. Det enda man behöver göra är att vänta till efterkommande kväll eller liknande, då den uppdaterar sig själv till slut. Men om det finns uppdateringar, varför inte uppdatera på en gång?

Om jag får vara lite fantasifull här så tror jag faktiskt det beror på att Apple gärna vill ”köa” uppdateringar till alla deras enheter. Varje gång en uppdatering går ut så finns det miljontals enheter som genast börjar ladda hem den från uppdaterings-servers. Genom att sprida ut tidsramen för när enheter uppdaterar så kanske belastningen blir betydligt lägre. Jag gissar förstås bara, men det låter troligt.

Jag ska fortsätta försöka klura på detta, men tror nog att jag hittat rätt svar på gåtan. 🕵️‍♂️

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.