person holding debit card

”En kniv du skulle köpa igen utan att tveka?”

Emil, en av mina trogna läsare, hörde av sig och undrade en intressant sak. Om jag skulle köpa en likadan kniv som jag äger/ägt, vilken skulle det bli. Jag antar att Emil i detta fall fiskar efter vilken kniv jag föredrar mest av allt, vilket jag mer än gärna delar med mig. Dock är det ju inte ”svart och vitt” när det gäller knivar, utan allt beror helt och hållet på användnings-situation.

Jag är nästan säker på att jag svarat på denna fråga tidigare, men utan att se tillbaka till vad jag skrev då så tänkte jag uppdatera mitt svar för 2024. Åsikter ändras, även om jag tror att jag landat ganska hårt på vad jag föredrar.

Jag är ju inte direkt rädd att skriva långa och utförliga svar, så jag tänkte svara med fyra olika svar, där det fjärde svaret är kniven som jag inte skulle klara mig utan och säkert svaret som Emil sökte. Låt oss börja, jag försöker att hålla mig kort så att ingen ska hinna somna innan dom läst klart.

Bushcraft / äventyr / camping -kniven
Om jag skulle behöva välja en bushcraft kniv som jag gärna skulle köpa igen (och faktiskt gjort) så är det Morakniv Garberg. Jag har hittills haft 2 st Garberg, men inte för att den gick sönder eller på annat sätt ”tog slut”. Jag gav helt enkelt en till min äldsta son, för att han skulle ha en riktigt bra kniv när vi är ute på äventyr.

Om man inte behöver en kniv som är lika tuff och hållbar som Garberg, vilket är en otroligt tålig kniv, så skulle jag rekommendera Morakniv Kansbol. Den är lite tunnare, mycket vassare och passar dessutom utsökt för matpreparering och att tälja med.

Fällkniven
När vi tittar på fällknivar så är det Spyderco Manix 2 som hamnar i fokus. Detta är en väldigt fin kniv som är älskad av miljoner världen över. Den är kanske även världens mest genomtänkta design, i alla fall om du frågar mig. Det är svårt att beskriva varför och hur, men alla som hållit och hanterat en Manix 2, eller Manix 2 XL, förstår vad jag menar.

Riktigt fint och hållbart material, superstål och rakbladsvass. Perfekt för små som stora sysslor. Den finns i en massa olika utföranden med olika stål och färger, men är oftast svår att få tag på och kostar rätt så mycket. Det gäller därför att hålla ögonen öppna och passa på när den finns till ett bra pris.

Manix 2 är en av få knivar som dessutom har en väldigt stor eftermarknad. Du kan köpa tillbehör, optimeringar och specialdesignade handtag i uppsjöar till denna kniv. En sak som gör att din kniv känns personlig och unik.

EDC kniven
När det gäller EDC knivar så förutsätter jag att den har många användbara funktioner. Dom som känner mig vet vad jag kommer att skriva nu, men jag skriver det för alla som är osäker på vad jag menar. Victorinox. Detta är onekligen den absolut mest användbara EDC kniven som någonsin tillverkats.

Den är dessutom tillgänglig i alla möjliga storlekar, funktioner och prisklasser. Otroligt mångsidig och genomtänkt produkt från ett världsberömt företag med lång historia. Vad mer kan man kräva av en EDC kniv? Jag vet inte, jag frågar. 😊

Svaret på frågan
Frågan var ju vilken kniv jag skulle köpa igen, vilket jag tar som frågan ”vilken kniv skulle du inte klara dig utan”. Svaret är min Victorinox Cyber Tool L. Den följer med mig nästan överallt och kommer till användning dagligen. Om jag skulle förstöra den på något sätt så skulle jag utan att tveka köpa en ny, så pass bra och viktig är den för mig.

En av dom största fördelarna med att använda en kniv som Cyber Tool L under så många år (min är över 20 år gammal) gör att jag vet exakt vilka funktioner och verktyg jag har med mig. Oftast så vet jag redan att min Cyber Tool kommer att fungera till något innan jag plockar upp den. Jag har också arbetat in den i mitt liv under så många år att jag känner mig ”naken” om jag inte har den med mig.

Det har faktiskt gått så långt att vänner som försöker fixa något vänder sig till mig och säger ”du har väl med dig en …”, vilket sista ordet kan vara allt från skruvmejsel, nagelfil, såg, kniv, pincett, penna eller något annat som min Cyber Tool har. Det är skönt att kunna svara ”javisst” och plocka fram lösningen.

Jag hade också äran att få arbeta med en otroligt intressant man under nästan två års tid som hade samma åsikter som mig och även han bar en Cyber Tool L varje dag. Han hade gjort det under många år. Det gjorde att jag kände mig rätt så normal och vi kunde dela historier om när våra verktyg kommit till användning och räddat situationen.

Det som är viktigt att tänka på när det gäller Victorinox Swiss Army Knife är att dom inte är tillverkade för att användas istället för vanliga verktyg, utan ifall att man inte har något verktyg till hands. Att ha en Cyber Tool i fickan gör att man alltid är redo när saker blir krångliga.

Dom två absolut viktigaste aspekterna är att veta sitt verktyg och att man har med sig det. Att förstå vad den har för funktioner, så att man kan lösa situationer som uppstår är otroligt viktigt, men det absolut viktigaste är att ha med sig sitt verktyg om det behövs.

Hoppas att detta var svar på din fråga Emil, annars får du höra av dig igen.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.