Mitt lilla EDC kit

Att EDC är trendigt är det nog ingen som missat. Dock finns det faktiskt dom som verkligen använder sitt EDC-kit till annat än att posta bilder till Instagram. Men vad är praktiskt att ha med sig egentligen? Hur avgör man vad som ska följa med och vad som får stanna hemma? Låt oss undersöka vad jag har i mitt lilla EDC kit.

Notera dock att detta kit är anpassat för mig och mina situationer. Anledningen att jag visar den är för att inspirera personer som gillar EDC kit. Samtliga saker i detta kit är beprövat under minst ett år och jag rekommenderar allt utan att tveka.

Det lilla grundkittet
En av grundreglerna för EDC är att bara ha med det man behöver, men det är inte lätt att bestämma exakt vad man behöver alla gånger. Allt beror faktiskt på vad man arbetar med eller vad man sysslar med om dagarna. I mitt fall så har jag arbetat fram ett grundkit som fungerar till det mesta. Dessutom är det så pass litet att det ryms i en jackficka, eller byxficka om man har annat än tighta jeans. Visst skulle jag kunna dra ned detta kit ytterligare, men då det redan är så smidigt så har jag inte känt något behov att krympa ned det ännu mer än så här.

 • Knipex Cobra
 • 24-in-1 micro-skruvmejsel
 • Titan prybar med bithållare och mutterdragare
 • Eldstål (Morakniv Eldris Edition)
 • Victorinox Mini Champ
 • Victorinox knife sharpener
 • Magtabletter (reflux)
 • Huvudvärkstabletter/smärtstillande
 • Burts Bees Lip Balm
 • Plåster
 • Nitecore Tini-2 ficklampa
 • ca 1 meter silvertejp
 • ca 1 meter eltejp
 • Tandpetare
 • Tuggummi
 • Ögondroppar (om man får något i ögat)

Samtliga av dessa saker är beprövade och framarbetade under en lång tid. Det är nämligen när man verkligen behöver saker och ting som man inser vad som är viktigt. För mig är tången på min Victorinox Cyber Tool L, som i princip alltid är med mig, lite för klen för många situationer jag hamnar i. Jag uppdaterade mitt kit med en knipex mini-cobra för att lösa detta problem, vilket för övrigt var en väl värd investering som jag rekommenderar i alla EDC kit.

Att kunna skruva i en PC eller öppna små elektroniska prylar är också en del av arbetet, vilket gör att en micro-mejsel med 24 bits även fick bli en del av mitt grundkit. Trots att min Cyber Tool i princip alltid räcker till så är det bekvämt att använda en dedikerad mejsel när det är mycket skruvar.

En prybar är viktig, då jag ibland måste öppna plåtskåp som blivit buckliga, eller öppna fiberbrunnar där naglar inte riktigt räcker till. När jag hittade denna prybar, med inbyggd nyckel för muttrar och bithållare för både små och stora bits, så kunde jag inte titta åt andra hållet. =)

En Victorinox Mini Champ är kanske lite ”överkurs”, då jag alltid bär en Cyber Tool, men jag har hellre en Victorinox för mycket med mig, istället för en för lite. =) Den har funktioner som sax, penna och pincett, utöver skruvmejsel och knivar. Trots sin minimala storlek så innehåller den många användbara funktioner.

Nitecore Tini-2 är troligen den mest kraftfulla och funktionella lampa som någonsin tillverkats för EDC bruk. Den är, som namnet antyder, otroligt liten. Den har trots detta en display som visar mycket information och väldigt många olika funktioner. Trots dess lilla storlek så har den både lång batteritid (upp till 60 timmar) och en max ljusstyrka på 200 lumen.

Victorinox Dual Knife Sharpener är en riktigt fin och smidig pryl att ha med sig. Den passar perfekt i EDC kittet och liknar mest en lite bredare penna. Den har en keramisk slip för det mesta och även en V-formad del som passar Victorinox knivblad perfekt. Den lämpar sig var som helst och kräver inga förkunskaper. Den gör kniven otroligt vass, så länge man underhåller sin Victorinox med jämna mellanrum och inte väntar tills den är otroligt slö. Nyckelordet med Victorinox Dual Knife Sharpener är just underhåll, där den är nästan oumbärlig.

Xiaomi Hoto P1 24 i 1 micro precisionsmejsel. Denna är oumbärlig om du skruvar i elektroniska prylar och datorer. Den har 24 olika bits som alla är huserade inne i handtaget och hålls fast av magneter. Toppen är upphängd med kullager och även den låst med magneter. En otroligt smidig förpackning som ryms även i små EDC kit och fungerar på allt från mobiltelefoner till datorer och barnens leksaker. Förutom hög kvalité så kostar den oftast runt 200 kr på Amazon.se, så det finns inte många orsaker att skippa den.

Slutligen
Att ha ett perfekt EDC kit för alla möjliga situationer är inte möjligt, i alla fall om man inte vill dra omkring på en skottkärra till vardags. Jag rekommenderar dock ett litet EDC kit för dom flesta. I mitt fall använder jag en Maxpedition Micro Pocket Organizer och med allt jag har i den så ryms den som sagt i en byxficka utan problem, så länge vi inte pratar om tighta jeansfickor.

Jag har aldrig sett något behov av att bära med mig anteckningsblock, specialpennor i titan och mycket annat som annars är vanligt att se hos ”Instagram EDC:are”. Mitt kit är anpassat för att komma till användning, inte att se bra ut på bild. 😊

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.