tears on face of crop anonymous woman

Svenska EKAs Amerikanska kniv?

Igår så råkade jag höra talas om Svenska EKA och deras USA tillverkade överlevnadskniv RTG-1. Detta blev förstås snabbt en sak jag ville prova på. Sagt och gjort så kastade jag mig på Internet och tänkte beställa den…

Låt oss titta på den innan jag fortsätter…

Vi pratar om en överlevnadskniv tillverkad av Rowen i USA. Samma företag som tillverkar många av ESEE knivarna. Ganska lik Italienska Extrema Ratio knivarna, tyckte jag. Den finns i många olika färger på handtaget, olika material och även olika färg på bladet.

Än så länge så låter det ju rätt så intressant, eller hur… Men låt oss titta närmare på vad det egentligen är som EKA har designat.. Vi pratar alltså om 1095 kolstål. Micarta handtag, Kydex slida… Låter som en standard ESEE kniv. Fortfarande inte allt för tråkigt… Men nu kommer överraskningen… Är du beredd? EKA RTG-1 (Ready To Go) kostar 2900 kr att köpa. Jag låter det sjunka in lite…

Vi pratar alltså om en kniv i 1095 kolstål med micarta eller G10 handtag, för nästan 3000 kr…

Jag behöver nog inte förklara närmare att det inte blir en sådan kniv, någonsin. Så länge inte någon bestämmer sig för att skänka en till mig.

Istället för en EKA RTG-1 så kan jag alltså köpa en fullfjädrad Bark River Bravo 1 semi custom kniv. Bark River kniven är dessutom billigare än EKA kniven. Helt vansinnigt.

Nåja. Nu ska jag inte sitta här och skriva mer om denna kniv. Det känns som att jag gör reklam för något som jag absolut inte rekommenderar någon att köpa. Om du är sugen på en ordentlig kniv med 1095 kolstål så rekommenderar jag en KA-BAR BK modell istället. Halva priset, dubbelt så tuff.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.


Kommentarer

Ett svar till ”Svenska EKAs Amerikanska kniv?”

  1. Runt Black Friday kunde man få dessa för ca: 2000:- vilket känns betydligt mer rimligt, och även nu hittad de väl för 2499 hos flera återförsäljare. Det är en trevlig kniv men visst är den ruggigt överprissatt! Påminner lite väl mycket om Esee’s knivar för att det skall kännas bekvämt också. Till dess fördel skall väl nämnas att slidan är i Kydex där Esee oftast kör med ”vanlig” plast.