black android smartphone

”Samsung är Android!”

Jag fångades in i en debatt angående Samsung och Android nyligen. Det var en person som diskuterade angående att Samsung skulle vara ansiktet för Android. Många har förstås bara erfarenhet av Android via just Samsung, vilket då skulle göra att alla associerar just Android med Samsung. Men är det rätt att se det på det sättet?

Personligen tycker jag att Samsung gjort vad dom kunnat för att utöka funktionaliteten hos Android i alla år. Android har dock utvecklats från att vara ett operativsystem i form av ett skal, till att vara en rätt så kompetent fristående plattform. I princip allt som Samsung bidrog till förut finns numera inbyggt i grundpaketet. Detta har således gjort att Samsung tagit avsteg från många av deras egna lösningar och gått över till Androids lösningar, vilket sparar dom både tid och pengar, samtidigt som användare slipper bli förvirrade av alla ”dubbletter” som annars kantade Samsungs telefoner och plattor.

Frågan är då om Samsung kan räknas som Androids ansikte utåt. Jag tycker att man bör tänka på att marknaden är betydligt större för olika andra märken än Samsung runt om i världen. Xiaomi och många andra har nog bidragit minst lika mycket till att Android är vad det är, men kanske inte på samma sätt som Samsung. Främst för att Samsung varit med ”från början”, medan Xiaomi är en relativt ny spelare på den internationella marknaden. Android står dock inte stilla i det förgångna utan arbetar ständigt för att deras operativsystem ska representera det senaste inom mobil teknologi. Risken är stor att Xiaomi står för den större delen i Androids utveckling nu, än Samsung gör.

Men varför skriver jag att ”spelarna” står för utvecklingen? Android är ju Android. Orsaken är förstås att innovationerna som driver plattformen framåt inte uteslutande kommer från ”in-house” innovationer. Många gånger inspireras Android av funktioner som återfinns hos dess användare och även från Apple och deras iOS. Trots att många tänker att Apple inte är innovativa, så står dessa för en stor del för hur Android har utvecklats den senaste tiden. Ingen vill ju bli den som ”inte följer med” och Apple är en klar ledare i branschen, oavsett vad någon tycker och tänker.

Om vi går tillbaka till grundfrågan så kan jag förstås bara ge mina ”tio öre” och utgå från mina egna erfarenheter och tankar. Jag vill gärna säga att Samsung länge varit Androids ansikte utåt, men samtidigt så kan jag inte sträcka mig till att säga att dom fortfarande är det. Många andra spelare bidrar med så mycket mer än Samsung, så jag mitt svar kan inte bli annat än att alla tillverkare är Androids ansikte utåt.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.