Suunto 7 – Den smarta

Först av allt vill jag bara säga att detta inte är en test eller ”review” av Suunto 7, utan enbart min första reflektion. Innan du beställer en Suunto 7 så bör du också läsa detta inlägg till slutet. Låt oss börja.

Under en lång period, sedan jag sålde mina Apple prylar, så har jag använt Huawei Watch GT2e för att registrera mina dagliga aktiviteter. Tyvärr har jag hela tiden känt att mjukvaran på klockan och i telefonen inte har levt upp till mina krav på en ”personlig tränare”, som jag skämtsamt brukar kalla dom. Faktum är att sedan jag gjorde mig av med min Apple Watch så har inte min träning varit sig lik längre.

Huawei Health erbjuder i princip ingenting i form av påminnelser eller ”spark i arslet” när den upptäcker att man suttit och slöat för länge. Jag behöver bli motiverad och känna mig engagerad att röra på mig. Detta ska också ske i princip hela tiden för att motverka soffläget, vilket inte den klockan eller mjukvaran kunde göra.

För att motverka den dåliga trenden så köpte jag en Suunto 7 att ha på armen, vilken drivs av Google Wear OS och således är väldigt flexibel rörande mjukvaran som motiverar och ”sparkar arsle”. Att ha en Google Wear OS klocka på armen är i princip som att ha en Android telefon på armen, med dom för och nackdelar detta bär med sig.

Den största nackdelen
Utan att dröja så vill jag bara säga att batteritiden är den största nackdelen som denna klocka har. Vi pratar om 48 timmar, i bästa fall. Normalt sett så tar jag mig genom en dag utan större problem, men inte mycket mer än det.

Om du tränar och använder GPS så räcker batteriet ungefär 15 timmar, vilket i och för sig är bra, men långt ifrån vad en Huawei GT2e presterar. Här pratar vi en batteritid på drygt en månad. Detta gör att denna nackdel får en oproportionell överdrift i mitt huvud då GT2e var min senaste klocka.

Notera att en Apple Watch har ungefär 18-24 timmar batteritid, men det var ju inga problem då, så jag borde klara av att ha en Suunto 7 efter min hjärna har ställt om sig.

Smartare än dom flesta
När det gäller Smartwatch så är det inte konstigt att Google Wear OS varit på mångas önskelista väldigt länge. Att ha tillgång till Google Play Store och kunna ladda ned i princip vilken app som helst till klockan är en tekniknörds dröm. I och med den öppna plattformen så finns det knappt någon begränsning för vad man kan hitta på med denna klocka och detta gör att den hamnar i en rätt så unik position i ”Android världen”. Detta är nämligen den enda klocka som kan allt som en Apple Watch kan, och lite till.

Inte låst till en programvara
När man tittar på klockor som Apple Watch, Huawei Watch och Samsung Galaxy Watch så har dessa en sak gemensamt, nämligen att dom kräver en specifik mjukvara för att fungera. Alla har nackdelen att dom inte ”spelar snällt” med andras telefoner. I Apples fall så spelar deras klocka inte alls med någon annan än med Apples egna produkter.

Om du gillar hårdvaran men inte mjukvaran så är du tvungen att välja någon annan klocka för att få full funktionalitet. Men där är Wear OS också unik. Den kör Google Fitness i grunden, men stödjer många andra mjukvaror både på Android och iOS, vilket gör att du mest troligt kan använda din favorit eller kanske hitta något bättre i den enorma djungeln av mjukvaror.

Assistenten med stort G
En av världens mest älskade smarta assistent är Google Assistenten. Onekligen den smartaste och bäst integrerade hjälpredan du kan få på någon enhet. Just därför finns den också på i princip alla plattformar i världen och givetvis även i Wear OS. Det är svårt att beskriva hur trevligt det är att kunna ställa en fråga direkt till klockan istället för att ta upp telefonen ur fickan, så du får själv föreställa dig detta. =)

Suunto i grunden
Alla som håller på med sport och träning vet vilka Suunto är. Redan långt innan smartphones och smartwatch var en grej så hade jag en Suunto klocka på armen. Den hade kompass, kunde beräkna höjder, barometriska tryck och mycket annat… (Nostalgisk paus)… Men Suunto 7 tar givetvis allt ett steg längre och gör det smarta smartare, trots att dom samtidigt håller sig själva trogna, vilket alltid är både trevligt och tryggt för både nya och erfarna kunder.

Ingen extremsportare
Personligen tillhör jag den grupp av människor som försöker hålla mig igång rent grundläggande. Jag vandrar i skog och trivs väldigt bra i naturen, promenader med hunden och lite andra normala aktiviteter. Min primära användning av en ”träningsklocka” består i att kolla distanser, puls och tempo. För mig är det helt oväsentligt att få en massa data som ska hjälpa mig att bli snabbare och starkare, vilket i princip alla träningsklockor uteslutande erbjuder.

Mitt behov ligger mer i smartwatch delen, där jag kan utöka funktionalitet och använda klockan till mer tekniska och assisterande saker, som att påminna mig om möten och uppgifter, hålla koll på min mail och även skicka och ta emot SMS om jag kör bil. Den ”öppna plattformen” som Wear OS erbjuder gör att jag kan skräddarsy klockans funktionalitet perfekt för mig. En träningsklocka är vad den är, trots att den troligen gör just träningsdelen bättre än många smartwatch-enheter.

Hjärtpoäng och steg
Dom två primära funktionerna i Google Fitness är att spåra två olika data, baserat på rekommendationer från världshälso-organisationen WHO, nämligen ”Hjärtpoäng” och steg. Låt mig förklara vad just hjärtpoäng är, eftersom väldigt många funderar just nu. =)

Hjärtpoäng är aktiviteter med snabbare tempo och högre intensitet än vardagliga sysslor. Poängen baseras inte på tid, utan på intensiteten hos aktiviteten, så ju mer träning du får desto mer hjärtpoäng blir du tilldelad. Veckomålet på 150 hjärtpoäng bygger på WHOs rekommendationer för fysisk aktivitet och om detta följs så ska det bidra till bättre sömn och livskvalité.

Detta kanske låter krångligt, men eftersom det enda du behöver göra är att ”röra på fläsket” så spelar det ingen större roll hur komplext och invecklat detta system är i grund och botten. Du behöver ju bara jaga poängen, oavsett vilken aktivitet du utför, vilket är väldigt trevligt.

Inte riktigt exakt
Efter drygt en veckas testning av Suunto 7 så visade det sig att den inte visar korrekt avstånd och att stegräknaren inte överrensstämmer med verkligheten. I jämförelse med Garmin Venu, Apple Watch och Huawei Watch GT2e så räknar den fel med ganska stora marginaler.

I snitt så verkar den fela mellan 100-300 meter varannan kilometer i skogsterräng, men istället för att räkna för lite så är den väldigt frikostig med sträckorna.

Dealbreaker nådd
I skrivande stund så har jag lämnat tillbaka min Suunto 7 till förmån för min Apple Watch. Det som gjorde att jag inte kunde ha kvar klockan var huvudsakligen stegräkningen som kunde ge mig 500 steg medan jag satt på kontoret och skrev på tangentbordet. Detta känns väldigt tråkigt, helst när jag och min fru brukar jämföra våra resultat och träna tillsammans. Att jag får en kilometer mer än henne på en promenad där vi i princip kan hålla varandra i handen hela vägen är väldigt irriterande. Att jag dessutom klarar mitt stegmål genom att sitta på en kontorsstol känns inte bara som fusk, utan även som att man lurar sig själv och att jag inte direkt motiveras att bättra mina resultat.

Inte säkert att det är normen
Jag har som sagt haft Suunto-klockor tidigare, men aldrig reflekterat över att dom skulle ha varit missvisande på detta sätt. Detta gör att jag misstänker att min Suunto 7 var felaktig. I och med att jag bytte telefon från Oneplus 8 Pro till iPhone 11 Pro Max precis så såg jag chansen att gå tillbaka till Apple igen och lämnade därför tillbaka klockan för att slippa gorma.

Jag har tidigare haft Apple Watch series 5 och mina upplevelser med denna är mestadels positiva. Den är i det närmaste mer kritisk och räknar inte steg i onödan. =)

Är det värt att köpa en Google Wear OS klocka?
Det tycker jag verkligen. Google Wear OS är ett väldigt trevligt operativsystem och stöds av både iOS och Android, så om du gillar att hoppa mellan dessa operativsystem så är du redo. Om du gillar att sporta så är det en Suunto 7 som bör locka. Själva mjukvaran från Suunto är väldigt trevlig och erbjuder detaljer som man annars saknar i Google Fit.

Om du inte vill ha en smartwatch utan är ute efter en aktivitetsmätare så skulle jag nog rekommendera en modell från Garmin istället. Dessa har generellt betydligt bättre batteritid och fungerar väldigt bra för just sporter. Men som smartwatch finns det nog ingenting smartare i Android världen än just Google Wear OS enheter.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.