apple logo

”Strax dags för ny iPhone?”

Om detta meddelande hade ramlat in i min postlåda för några år sedan så hade det startat en lavin med inlägg som handlar om teknik, Apple och iPhones. Dock är det något som förändrats hos mig sedan jag började använda Apple prylar. Allt verkar bara tuffa på och fungera som det ska. Min telefon som jag har nu, en iPhone 14 Pro, känns precis som min iPhone 11 Pro som jag hade tidigare. Tekniken känns helt enkelt inte ”gammal” längre.

För att testa min ”teori” så startade jag upp en gammal iPhone 8 som jag hade liggande. Den känns ungefär likadan som min iPhone 14 Pro och något jag definitivt skulle kunna använda dagligen för mina uppgifter. Det är helt enkelt inte någon stor sak längre att ha ”fjolårets modell”.

Det är, som läsar-meddelandet jag tog emot antyder, strax dags för Apple att presentera sin senaste generation av iPhone. Den 12 september klockan 19.00 så är det dags att bänka sig framför datorer, plattor och Apple TV. På https://www.apple.com/apple-events/ kan man följa hela presentationen från Apple Park.

Jag har redan gissat vad som kommer att presenteras, men det är först då vi får veta sanningen.

  • Dyraste modellen kommer att ha titan istället för rostfritt stål
  • Kamerorna kommer att vara uppdaterade på den dyraste modellen
  • Batteritiden kommer att vara lite bättre på dom största modellerna
  • Färgerna kommer att vara lite annorlunda i år
  • Prestandan kommer att vara bättre än i fjol
  • … osv.

Det är nytt, men egentligen inget ”nytt”, om du förstår vad jag menar.

Nu framstod det som att jag är less och vill prova något nytt, men så är faktiskt inte fallet. Det var därför jag skrev det jag skrev högst upp. Jag är nöjd med min teknik och hur den fungerar. Apples produkter blir inte gamla och förlegade i första taget, trots vad många tror.

Min äldsta iPhone (just nu) är en iPhone 5c från 2013, som fortfarande fungerar väldigt bra. Eftersom Apple förra året tog bort stödet för att uppdatera denna så har den börjat ”förfalla” rent mjukvarumässigt, men rent fysiskt så är den fortfarande i riktigt bra skick. Det är väldigt svårt att tro att den är 10 år gammal i år, helst när den håller laddningen hela dagen fortfarande. Fantastisk hårdvara.

Men, kommer jag då att köpa en ny iPhone i år? Svaret är förstås ”absolut, utan tvekan”. Jag är en gammal tekniknörd som gärna vill ha det senaste och är inte den som laggar bakom när det gäller just den senaste tekniken. Min iPhone är kärnan i allt och den Apple produkt som används mest, så det är naturligtvis den som prioriteras högst när det är dags för Apple att presentera en ny modell.

Trots mina handlingar så anser jag att min iPhone 14 Pro inte har några som helst baksidor eller nackdelar. Det är den mest perfekta telefon jag ägt hittills. Men även iPhone 13 Pro var en ypperligt fantastisk telefon och på många sätt precis lika bra som min 14 Pro. Flera i familjen har iPhone 12 som fungerar perfekt och har alltid gjort det sedan telefonerna var nya… Du förstår kanske vad jag vill säga.

Bara för att jag strävar efter att ha det senaste så finns det absolut ingen som helst anledning att kasta sig över den senaste generationen från Apple. Dom kommer att se ut och fungera nästan exakt som föregående modell, eller kanske som modeller flera år tillbaka i tiden. Visst är den senaste generationen snabbare än den förra, det är dom alltid. Men skillnaden är inte så stor som många tänker sig.

Sedan iPhone 11 så har Apples prestanda varit obscent bra. Det gick att rendera film snabbare på telefon än på många datorer. I dagsläget så är en iPhone 11 inte längre snabbast på marknaden, men den är fortfarande otroligt snabb för att vara en telefon. Missförstå mig rätt, samtidigt. Det är klart att förbättringar sker varje år, så är det. Skillnaden mellan telefonerna är dock inte som natt och dag, vilket många tror. Jag skulle lätt kunna klara mig med en mycket äldre iPhone, som garanterat skulle fungera utsökt till allt som jag använder en telefon till.

Trots denna vetskap och förståelse för tekniska framsteg, logiskt tänkande och erfarenhet, så kommer jag alltså att köpa den senaste generationen ändå.

På frågan om det inte blir dyrt att alltid ha den senaste generationen så måste jag svara ”absolut”. Varje år kastar jag ut minst 20.000 kr på Apple och i år så finns en risk att det blir dyrare än så. I och med att Apple tvingats gå ifrån den, i min ringa mening, utsökta Lightning kontakten på sina produkter så måste jag troligen köpa en mängd USB-C kablar och nya adapters för att kunna koppla mina saker till andra produkter utan problem. Jag förväntar mig inte att detta teknikskifte kommer att bli billigt för konsumenten, det blir det aldrig.

Det ironiska är att EU tvingat Apple att byta kontakt för att minska ”e-skräp” och förespråka en standard för alla prylar. I och med detta så blir miljarder kablar och produkter onödiga och kommer att hamna på soptippar inom kort. Detta är lite som att skjuta sig själv i foten om man är ute efter att minska e-skräpet i världen.

Varenda person som känner Apple och deras strategier förstår ju att en Apple USB-C aldrig någonsin kommer att vara som en vanlig USB-C. Det kommer att krävas speciella kablar för att få rätt funktionalitet. Det är så Apple fungerar. Är jag bitter över detta då? Nä, inte alls. Apples produkter har oftast högre kvalité och hållbarhet än många andra tillverkare och det är precis det man betalar för.

Nu har jag babblat på tillräckligt om detta ämne. Vi får se efter 12 september vad Apple hittat på och hur mycket bättre och snabbare deras produkter är denna gång. 😄

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.