Midnattsgrill i skogen

Igår var det en varm och vindstilla kväll. Min familj och jag bestämde oss hastigt för att ge oss ut på ett äventyr. Vi hade planerat en nattlig grillning mitt i skogen norr om den svenska polcirkeln sedan tidigare, men nu var det dags att planen blev verklighet.

Jag, min fru, och våra två barn, packade vår väska, sittunderlag och ficklampor. Vår destination var en tyst och avlägsen plats, långt ifrån stadens ljus, där vi kunde uppleva skogens skönhet i mörkret. Jag har sedan tidigare berättat historier om skogen på natten för våra barn, vilka fascinerats av mina upplevelser, när även jag var barn.

Min yngsta son har egentligen aldrig varit speciellt intresserad av skogen eller äventyr på samma sätt som min äldsta son. Men idén att grilla och umgås ute i skogen, på natten, var något som han absolut ville uppleva. En väldigt trevlig överraskning för mig, som älskar skog och vildmark, oavsett tid på dygnet.

Vi anlände till vår campingplats sent på kvällen, precis när skymningen skulle övergå till natt. Den sista antydning av solens ljus kastade ett svagt sken över himlen. Efter att ha huggit upp lite ved och placerat våra liggunderlag över två fallna träd, tände vi en brasa i mitten av lägerplatsen.

Eldens sprakande lågor lyste upp vårt lilla hörn av skogen och skapade en varm och inbjudande atmosfär. Trots att det är september och norr om Polcirkeln så var vädret varmt och inbjudande.

När natten slutligen föll över oss och stjärnorna tändes på himlen, kände vi hur skogen förändrades. Den blev tystare och mer mystisk. Skuggorna från lägerledens sken dansade runt oss och skapade skuggor som rörde sig fram och tillbaka över träden. Med våra ficklampor i handen utforskade vi omgivningarna och upptäckte små överraskningar och detaljer som vi inte tidigare tänkt på. Vi hörde ljudet av vattnet i den närliggande sjön, som varsamt sköljde över stenarna på stranden.

Ett av de mest fascinerande ögonblicken var när vi gick ut en bit i skogen och släckte våra ficklampor, varpå mörkret omfamnade oss. Efter en stund i mörkret så blev plötsligt skogen en plats av magi och hemligheter. Stjärnorna på himlen var så klara och många så starka att det kändes som om vi kunde räkna dem.

Vi satt runt elden och berättade historier om skogens andar och mysterier medan vi njöt av korv och marshmallows som vi grillade över lågorna. Det kändes som om vi var en del av skogens naturliga rytm, ett ögonblick när vi kunde koppla bort från vardagens stress och bara vara i nuet. En stund att ladda själens batteri inför kommande utmaningar.

När elden falnade och natten började göra sig mer påmind, så visste vi att vårt lilla äventyr snart skulle komma till sitt slut. Minnet av den magiska natten i skogen kommer att leva kvar i våra hjärtan länge. När det sista i kaffepannan dracks upp och glöden från elden sakta sluta lysa så var alla nöjda och glada. Vi packade ihop för att bege oss tillbaka till bilen, men innan vi lämnade vår campingplats så gick vi ned till sjön, hämtade vatten och hällde det över eldstaden för att säkerställa att vår eld inte skulle fortsätta utan oss.

Detta var en natt som jag hoppas lärde våra barn att uppskatta skogen och dess underverk i både ljus och mörker. Vår familjegrillning mitt i natten blev troligen en oförglömlig erfarenhet för dom, som aldrig tidigare upplevt skogen på detta sätt. En natt där skogen är fylld av upptäckter och äventyr, ljud och dofter som dom tidigare inte tänkt på.

Detta enkla men samtidigt riktigt lyckade lilla äventyr gav våra barn en ögonöppnare, men påminde även oss vuxna om en sak som vi inte ska glömma bort. På de mest bekanta platserna kan naturen fortfarande överraska oss när vi vågar utforska den på ett nytt sätt. Upplevelser, ljud och dofter förändras drastiskt eftersom våra övriga sinnen inte längre får lika mycket intryck, även om vi är vana vid platsen.

I skrivande stund så sover ännu barnen gott i sina sängar, men jag gissar att det blir att planera in ett ännu längre äventyr nästa helg. Kanske vi passar på att sova över en eller två nätter i skogen, om vädret är fint. Vi får helt enkelt se hur dom upplevde gårdagen, nu när dom fått sova på saken.

Har du några egna minnen från liknande äventyr i skogen? Dela gärna med dig via mail eller kommentar här nedanför. Det är alltid intressant att höra andras äventyr.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.