Städa din Mac!

Jag har faktiskt ingen aning om jag har skrivit om denna utsökta app tidigare, men jag gör det gärna igen, så här kommer det. Som ni alla känner till så brukar jag inte göra reklam för prylar på min hemsida. I och för sig så gör jag ju reklam för allt som jag pratar gott om. Detta inlägg är nästan så att många kommer att tro att jag blivit sponsrad för att skriva det jag gör, men så är förstås inte fallet.

Appen jag pratar om är förstås Clean My Mac X av företaget MacPaw. Jag tror det är så dom stavar sitt firmanamn i alla fall. Vad dom heter är inte viktigt, men appen dom har tillverkat är i det närmaste svart magi för Mac datorer. Jag skulle vilja sträcka mig till att säga att det är en app som är obligatorisk på Mac.

Det lustiga med det hela är att den inte kostar speciellt mycket. Just nu kan man köpa en livstids-licens (Engångs köp) för mindre än 600 kr, eller abonnera årsvis på deras app (rekommenderas inte) för runt 300-400 kr. Nu kanske många vrider lite på sig och funderar vad tusan som är värt 600 kr att köpa och vad Clean My Mac X egentligen är. Läs på så ska jag förklara.

Vad är Clean My Mac X?
I grund och botten är appen ett systemverktyg för att just rensa din dator från skräp och gamla prylar som bara ligger och tar plats. Inget ovanligt om man använt Windows tidigare och man bör då vara medveten om att skräp samlas i ”hörnen” på systemen och strax gör datorn långsammare. På en Mac är det förstås inte så uppenbart, då systemen sällan blir långsammare i samma takt som Windows, men efter några år så är det mycket skräp överallt.

Utan att slå på trumman allt för mycket så kan jag avslöja att Clean My Mac X är otroligt effektiv på att hitta och rensa bort alla typer av skräp och filer från datorn. Den är även designad att ta bort malware, virus och annat potentiellt farligt från Mac datorer, men det råder delade meningar om hur bra denna funktion är. Eftersom jag aldrig förlitat mig på att den ska skydda mig, så har jag inte heller någon positiv eller negativ erfarenhet av just den delen av Clean My Mac X.

Väldigt snygg app
Om jag får vara väldigt ytlig så känner jag att Clean My Mac X är ett väldigt snyggt och estetiskt tilltalande program. Animeringar är vackra och professionella och det känns faktiskt som att man navigerar lite genom ett eget litet operativsystem i appen.

Den har förstås funnits i många år, vilket gjort att den förfinats och snickrats på under lång tid. Men det är samtidigt intressant att den inte bara fungerar riktigt bra, utan även är otroligt snygg.

Saker som den gör riktigt bra
Precis som alltid så blir det kvar små bitar av kod och filer överallt på datorn när man avinstallerar en app. Oftast är det konfigurationsfiler och liknande som lämnas kvar. Clean My Mac X kan, förutom att rensa bort dessa kvarlevor från förr, även sköta om att avinstallera appar totalt direkt från dess kontrollpanel. Om du har en massa olika appar du vill bli av med så går det att markera flera och klicka på ”avinstallera” för att snabbt ta bort dessa.

Förutom själva appen så får man även en widget meny som dockas högst upp på systemfältet vid klockan.

Via denna meny kan man snabbt få reda på batteristatus, processor, minne och annat nyttigt. Men genom att klicka på varje sak så får man dessutom mycket mer information och statistik.

Slutligen
Om du inte har rensat upp på din Mac, någonsin, så är det dags nu. Trots att operativsystemet är smart och att datorn snurrar på, så lagras det alltid ”smuts i hörnen”. Clean My Mac X är gratis att använda under en begränsad tid, vilket i alla fall ger tillräckligt med tid att rensa bort det mesta skräpet innan du behöver bestämma om du ska köpa appen eller inte. 👍

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.