TCL QLED870 – Är det något att ha?

En sak som stört mig en längre tid är att vår TV i vardagsrummet bara har varit en HD tv. Den hade med andra ord enbart 1080p upplösning, när resten av mina prylar har 4K, minst. Det var med andra ord en teknisk pryl som behövde uppgraderas. Men främst så kände jag att den gamla TVn var dags att pensioneras på grund av hög ålder.

Sagt och gjort så åkte jag till stan och köpte en av dom högst rankade TV apparaterna jag kunde hitta, rent test-mässigt i alla fall. Det blev en TCL QLED870 4K Smart TV i 65″ storlek, men det var förstås inte så enkelt som det låter.

Min målsättning var faktiskt att köpa en 75″ TV när jag likaså höll på, men då jag inte hade räknat med att den skulle vara så otroligt massiv i storleken så kunde vi helt enkelt inte få hem den. Hur jag än försökte. Jag provade ta kontakt med personer jag känner inom åkeribranschen för att se om dom kunde lösa transporten, men det var ingen idé.

Jag försökte hitta en släpvagn att hyra, men risken var helt enkelt för stor för att TVn skulle skadas innan jag var hemma med den. Dessutom så var det -22 grader ute, så att ha en öppen släpvagn hade nog inte varit en bra lösning. Det slutade med att jag fick gå ned 10 tum i storlek och köpa en 65″ TV istället, vilket i efterhand troligen var en mer passade storlek för vårt vardagsrum. 😅

Det är lätt att stirra sig blind på storlekar i butiken, då allt ser ut att vara mindre än det egentligen är. När man sedan kommer hem inser man att saken man köpt helt plötligt växte under transporten och inte längre får plats.

Vi har förstås plats för en 75″ TV, det hade jag ju redan kollat. Risken är dock att man hamnar för nära och behöver röra mycket på huvudet för att hänga med på det som händer på skärmen. 😄

Men nog om det, låt oss titta närmare på TCL och vad det är för något.

Om du inte hört om eller haft en TV från TCL så är det kanske inte så konstigt. Det är en uppstickare på den Svenska marknaden, i alla fall bland oss som kanske inte köper en ny TV varje år. TVn som den nya efterträder är en drygt 12 år gammal Samsung, 60 tum stor, HD och kostade runt 20000 kr när jag köpte den. TCL QLED870 kostade 15000 kr, med betydligt bättre specifikationer och bild. TV apparater har gått ned i pris, men Putin har förstås sett till att dom även gått upp i pris den senaste tiden.

TCL vinner många tester där man jämför dom mot konkurrerande märken från Samsung, Philips, LG och många andra. Men anledningen är inte så uppenbar som man först kan tro. TCL har bra tekniska lösningar, vilket förstås gör dom eftertraktade. Men det är faktiskt priset som gör att dom nästan alltid vinner.

När man köper en TCL TV för 15000 kr så motsvarar den oftast en TV från konkurrerande märken för många tusen kronor extra. Du får bättre teknologi och bättre funktioner för mindre pengar. Detta gör också att när det är dags för oberoende testare att jämföra TV apparater, så är det givetvis TCL som vinner. Om man jämför två TV apparater i samma prisklass så är TCL en överlägset prisvärd tillverkare, helt enkelt.

Jag vill understryka att TCL QLED870 inte på något sätt är en ”high end” pryl, så tro inte att jag är någon sorts TV-nörd, trots att det kanske låter som det. Mitt intresse ligger helt och fullt i att titta på strömmande innehåll och klassiska TV serier. Det är väldigt lite 4K innehåll i mitt liv i övrigt. Visst är det trevligt att ha 4K på TVn, men det var primärt inte därför jag köpte en ny TV. Anledningen var förstås att den gamla var just det, gammal. Det var helt enkelt dags att byta ut den mot en ny och fräsch TV, allra helst för familjens yngre medlemmar, som gillar att spela spel.

Trots att TCL QLED870 är en ”mellanklassare”, så har den 144 hz uppdateringsfrekvens, Local Dimming på hela skärmen, stöder HDR Pro (10+) och Dolby Vision. Den har rosats av tidningen Ljud & Bild, som utsedde den till en av årets bästa produkter 2023-2024.

Om du gillar att spela spel på din TV, via en konsol eller dator, så passar TCL QLED870 riktigt bra. Dels har den riktigt hög uppdateringsfrekvens och kan via DLG (Dual Line Gate) uppnå 240 hz uppdateringsfrekvens, vilket får spelen att flyta på riktigt bra. Den har variabel uppdateringsfrekvens som ser till att man alltid har optimal uppdateringsfrekvens. Hur tekniken egentligen fungerar vet jag inte, men jag ser ju en klar förbättring över min tidigare 60 hz TV och allra helst i spel som har snabbare uppdateringsfrekvens.

En vanlig akilleshäl när det gäller TV apparater är förstås ljudet. Vår förra vardagsrums TV från Samsung hade ett rätt så dåligt ljud och krävde minst 60% ljudnivå för att man skulle kunna följa med i filmer på ett enkelt sätt. Många gånger så har vi klagat på att man inte hör röster och annat, vilket känts lite som att vi höll på att bli döva i hela familjen. Grannarna trodde garanterat det i alla fall, när vi såg på film med volymen på max för att höra vad alla säger i filmer. 😅

När jag nu jämför med TCL QLED870 så inser jag förstås att det hela tiden var Samsung TVn som det var fel på, inte vår hörsel. Jag provade att se en film igår med Dolby Vision och Dolby ljud, vilket gick riktigt bra med en minimal volym. Allt över 10% volym kändes ”för högt”, vilket var en trevlig uppgradering. Röster hördes perfekt och ”krispigt”, musik kändes balanserad men aningen för ljust i spektrumet. Jag upplever ljudet som lite ”tunt” i ljudbilden. Dålig bas och mycket diskant och lågt mellanregister känns det som.

Jag kommer troligen att komplettera TCL QLED870 med en bashögtalare, för att balansera upp ljudet bättre, men jag tror inte att det behövs någon sound-bar, då ljudet känns rätt så bra ändå. Det är bara i dom lägre registren som jag önskar lite mer ”oomph”.

Nu till dom lite mer tråkiga sakerna när det gäller TCL QLED870… nämligen Google TV. Jag är inget fan av Google, som många vet. Tyvärr så har dom ”nästlat” sig in överallt och innan jag kunde slå på TVn så fick jag godkänna 4-6 avtal, fick information om att TVn hade mikrofoner som aktiverats för att ”lyssna på kommandon” från användaren. Jag fick godkänna användaravtal och acceptera spårning av min aktivitet, lämna ut vårt Wi-Fi lösenord till Google och tillåta att TVn gick online… Allt detta innan jag ens fått igång TVn för att se något överhuvudtaget.

Hela processen kändes som en våldtäkt på mitt privatliv och är definitivt något jag inte uppskattar alls, varken i en TV, på en mobil eller i en dator. Jag köpte genast en ny 128 GB Apple TV 4K (Ethernet), slog av Wi-Fi på TVn och pluggade in min nya Apple TV 4K. Nu är jag nöjd och glad igen.

Jag förstår att många nog tycker att det är bra att ha Google TV som operativsystem på sin TV, det är ju smidigt om man är ”i den världen”. Google Assistenten, förslag på program att titta på, Google Duo, konstant analys av allt man gör och trycker på, samt mycket annat.

Jag är som sagt inget fan av deras hantering av privat information eller säkerhetstänk i mjukvaror. Jag vill inte att min TV vara en enkel väg in i mitt lokala Wi-Fi nät. Helst inte efter några månader då den inte fått någon säkerhetsuppdatering och hundratals säkerhetsproblem uppdagats, vilket jag gissar är eller blir fallet.

Jag är ingen expert på Google TV, så ta mina ord med en nypa salt. Jag pratar bara från erfarenhet av Google och deras tjänster, inget annat. Låt inte min kunskap från IT världen vara någon vägledning. 😁

TCL QLED870 är med andra ord en väldigt smart smart TV. Jag har dock inget egentligt behov av en smart TV, då jag förlitar mig på Apple TV för alla smarta funktioner. Jag förstår det ironiska med detta, då jag får en smart TV genom Apple TV, oavsett vad jag kopplar in den i. Men ni förstår säkert vad jag menar.

TLC QLED870 har dessutom integrering med Apple HomeKit, vilket förstås är en intressant sak. Men då jag uteslutande använder Apple TV för all underhållning så är det inte någon funktion jag kommer att använda. Jag måste ju dessutom tillåta TVn att ansluta överallt för att HomeKit funktionen ska fungera, vilket jag inte kommer att göra.

Om jag skulle få för mig att styra min nya TV så kan jag bara säga till Siri att göra det via Apple TV enheten som är ansluten, så det blir egentligen ingen förbättring i funktionalitet.

Låt mig slutligen sammanställa och betygsätta min upplevelse med TCL QLED870.

Positivt:

  • Väldigt ljusstark TV med Local Dimming
  • Bra ljud (men lite ”tunt”)
  • Hög uppdateringsfrekvens för spel
  • Startar på under 5 sekunder

Negativt:

  • Google TV (inget positivt för mig)
  • Ganska tjock (sticker ut cirka 10 cm vid väggmontage)

Slutbetyg:

Jag tycker att TCL QLED870 förtjänar betyget som Ljud & Bild gett den. Dom skriver bland annat ”TCL imponerar med en mycket ljusstark och kontrastrik bild som klart överträffar konkurrenterna” vilket jag fullständigt håller med om. Det tog många timmar av funderingar och kalkyleringar innan jag slutligen ”nöjde” mig med TCL QLED870.

Till saken hör att bilden på min TV i vardagsrummet var betydligt bättre än bilden som jag upplevde i butiken på demo exemplaret. Orsaken är förstås det ambienta ljuset som är mycket starkare i butiken än i hemmet.

Ljudet var lite ”grisen i säcken” då det är svårt att få grepp om detta i en butik, men jag är väldigt nöjd med både volym och klarheten i tal och musik. Jag önskar som sagt lite mer bas, men det går ju att ordna rätt så lätt med en extern bas, eller kanske HomePods. 🤔

Jag har också märkt att vissa utsändningar och filmer har bättre ljud och mer bas än andra, så det kanske är någon inställning som jag missat. Jag ska fortsätta att mixtra med detta ett tag.

Jag är övertygad om att denna TV kommer att visa sig vara familjens höjdpunkt på kvällarna i många år framöver och anser att den var klart den mest prisvärda TVn i butiken vid tillfället.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.