black laptop computer turned on showing computer codes

Splitternät – Inte världens Internet

Jag tänkte passa på att presentera ett koncept som många inte känner till, men flera kan ha hört talas om tidigare. Jag pratar som titeln antyder om ”Splinternet”, som det heter på Engelska, vilket är speciella versioner av Internet. För att göra det enkelt att förstå så tar jag Kina som exempel, bara för att dom är mest berömda att använda denna teknik.

Den stora brandväggen
Precis som brandväggen i din dator, eller router, så har Kina en stor brandvägg för kommunikation utanför landets gränser. Även inom landet också, förstås, men nu fokuserar vi på resten av världen. Genom att justera regler i denna brandvägg så kan Kina förhindra att deras invånare får tillgång till information som kan vara kontroversiell eller på annat sätt svartmåla Kina och dess regering.

Genom att begränsa och övervaka trafiken som passerar in och ut i landet så har Kina effektivt skapat ett eget Internet, ett så kallat ”splitternät”. För användaren så känns det lokala nätet precis som vanliga Internet, förutom att det inte går att komma åt viss information. Men det är även här som det kommer en liten twist på det hela. Genom att styra om informationen så kan man nämligen påverka vad alla användare får veta och tycka.

Tänk dig att du söker efter information om USAs president, Biden. När du gör detta så hittar du bara information om hur korrupt och ond han är, inget annat. Kanske hittar du även information om hur det finns bevis för att han äter hundar till frukost och mördar oskyldiga barn som vardagsnöje? Du kanske tänker att du vet bättre, eftersom du kanske hört om Biden och vem han är, men om du inte får någon annan information, vad ska du då tro?

Kina har utvecklat denna teknik långt mer än något annat land, vilket gör att dom till stor del kan styra vad deras invånare ska tycka och tänka. Allt för ”Kinas bästa” förstås.

Dom andra länderna då?
Att Kina har sina invånare i järngrepp är föga förvånande, men det finns många andra länder som använder samma teknik för att styra vilken information som får komma och gå från landet. Det gör förstås även att möjligheten att ”fixa till” information finns där, om man så skulle vilja. Några få exempel på länder som definitivt använder splitternät-teknik är:

  • Burma
  • Iran
  • Syrien
  • Tunisien
  • Vietnam
  • Saudi Arabien
  • Yemen
  • Pakistan
  • South Korea

Det finns garanterat många fler som använder denna teknik och många dessutom för att styra åsikter och politisk motivering hos sina invånare. Exempelvis kan man inte läsa nyheter från Nordkorea om man bor i Sydkorea.

Hur farligt är splitternät egentligen?
Många hävdar att det inte finns något som ”splitternät”, men det är förstås väldigt logiskt om man bara tar ett steg tillbaka och ser på världen som den ser ut. Givetvis vill länders olika regeringar inte släppa informationen helt fri, utan censur. Detta kunde potentiellt skapa väldigt mycket kontroversiella problem, med kulturer, religion och politik i fronten.

Potentiellt är splitternät förstås väldigt farliga. Möjligheterna för att nyttja tekniken för ondo är överväldigande stor. Internet är en så pass stor del av den moderna världens sätt att kommunicera, inhämta information och även att arbeta på. Om man inte kan ta del av den ”verkliga informationen” så blir det förstås stora problem på många nivåer.

Hur motiverar man splitternät?
Till stor del så känner inte vanliga invånare till förekomsten av splitternät, eftersom information om detta begränsas till att svartmåla andra länder och inte sitt eget. En motivering för att använda nationellt avgränsat Internet är förstås främst datasäkerhet. Man försöker helt enkelt förhindra att andra länder ”spionerar” på en via Internet.

Efter Edward Snowden avslöjat en massa hemliga dokument från CIA och NSA i maj 2013 så har många dessutom skyndat på att skapa splitternät för att undvika spionprogram och övervakning från USA.

Vad tycker jag?
Rent generellt så förstår jag varför splitternät existerar, det tror jag inte någon funderar över. Dock är det den ”onda” tillämpningen av denna teknik som skapar en massa röda flaggor. Att förhindra dålig information är ok, men att förhindra kommunikation eller styra vad invånare ska få ta del av, det är dåligt.

Eftersom det rent filosofiskt och tekniskt inte är möjligt att både ha kakan och äta den så är jag emot splitternät. Jag förstår att man som lands-ledare vill skydda sig, men historiskt så har det inte hindrat spionage genom att stänga en dörr. Om information är viktig nog så kommer den att hitta en väg, även om det innebär att någon ska ha en hårddisk insydd kalsongerna och smyga över gränsen.

Det finns garanterat bättre sätt än att stoppa informationen vid gränsen, tror jag i alla fall.

Slutligen
Jag är ingen expert på IT säkerhet och tekniska lösningar som innefattar olika länder. Det finns många aspekter av splitternät som jag garanterat missat totalt. Detta är dock grunden för vad splitternät är. Om du är intresserad av detta så rekommenderar jag att du letar information på nätet.

Det finns mycket åsikter och tankar, men det är svårt att hitta något konkret, eftersom det i grund och botten rör sig om nationella hemligheter. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen, hoppas jag. =)