photo of woman leaning on wooden table while looking upset

”Spirit eller Cyber?”

En läsarfråga från ”Stellavind” berör valet av Victorinox för EDC. Detta var inte direkt en lätt fråga att besvara, men låt oss börja med att höra vad hen behöver hjälp med. Frågan lyder så här:

”Hej, det är Stellavind här! Jag har länge funderat på vilket verktyg som är det bästa att ha som EDC (Everyday Carry) för mina äventyr och vardagliga behov. Jag är intresserad av både Victorinox Spirit Tool och Victorinox Cyber Tool, och jag undrar vilket av dem du föredrar som det ultimata EDC-verktyget och varför? Vilka funktioner tycker du gör det verktyget oslagbart för daglig användning, särskilt med tanke på intressen för teknik och friluftsliv? Jag ser fram emot dina åsikter och råd!

Så. Jag kan förstås bara utgå från mina egna erfarenheter och behov när vi pratar om EDC. Allt beror förstås på behovet av verktyg och vilka moment som dominerar dagarna för varje individ. Om vi begränsar oss till dom två verktyg som du pratar om, Spirit Tool X från Victorinox och Cyber Tool L, vilket är ”flaggskepp-modellerna” från bägge dessa serier, så blir det lite enklare för mig. Låt mig förklara.

Swiss Tool Spirit X
Detta är en klassisk ”tång med andra verktyg”, vilket gör att den är kraftigare än Swiss Army Knife modellerna, men samtidigt saknar lite ”finess”. Spirit X är otroligt bekväm att använda som tång och dessutom så är alla verktyg låsbara, vilket gör att man slipper att dom viker sig och att man klämmer fingrarna eller skadar sig.

Min version av Spirit är den med spärrskaft och bit-hållare, så det är den dyraste versionen som Victorinox säljer. Jag tror den kostar runt 2000-2500 kr ungefär.

Swiss Army Knife Cyber Tool L
Cyber Tool L är förstås min kärlek när det gäller Victorinox multiverktyg. Den har precis allt jag behöver i ett kompakt paket. Den saknar låsbara verktyg, förstås, men kompenserar det med väldigt många olika verktyg och funktioner som kommer till användning om dagarna. När det gäller Swiss Army Knife serien så anser jag att Cyber Tool L är det bästa av dom bästa. I alla fall för mig.

Cyber Tool L har inga externa verktyg, vilket gör att den är ett komplett ”paket”, utan att du behöver hålla rätt på prylar du kan tappa bort. Tillsammans med en bältesväska så är den otroligt smidig att bära, med tanke på alla verktyg som man får med sig.

En Cyber Tool L kostar runt 1200-1700 kr beroende på var man hittar den. Ibland går det att få tag på dom för under 1000 kr, men då ska man ha tur.

För och nackdelar
Cyber Tool har både för och nackdelar när man jämför med Spirit X. Cyber Tool L väger för det första betydligt mindre än Spirit X (med kit). Detta är förstås viktigt om man vill bära en lätt EDC, men den ökade vikten med Spirit X medför samtidigt inte speciellt många förbättringar, IMHO. Spirit X har kraftigare tång än Cyber Tool, men samtidigt så har Cyber Tool en betydligt finare tång för ”pillriga jobb”. Många kallar tången på Cyber Tool för en kraftig pincett istället för en tång. 😄

Dom låsbara verktygen på Spirit X är en fördel vid tyngre arbeten, vilket Spirit X också klarar av. Cyber Tool är inte riktigt anpassad för tyngre arbeten, men som sagt har den fler funktioner anpassade för lättare arbeten istället. Exempelvis anser jag att saxen på Cyber Tool är betydligt bättre än på Spirit X, medan Spirit X har större verktyg och längre såg än Cyber Tool, vilket är en fördel i skogen.

Men vilken är bäst?
För mig personligen så är Cyber Tool ett bättre val. Den fungerar primärt bättre för urban-miljö (alltså urban som i tätbefolkat område, inte mitt namn) vilket är där jag spenderar dagarna. Jag arbetar också inom IT, vilket gör att många verktyg som finns på Cyber Tool kommer till användning exakt till dom moment jag håller på med.

Detta är förstås inte, som jag gick in på från början, sant för alla. Spirit X fungerar bättre om man arbetar inom lite tyngre områden, som lagerarbete, som vaktmästare eller reparatör av något slag. Exempelvis. I detta fall så är Cyber Tool kanske lite för vek, eller för farlig med sin icke-låsande verktyg.

Precis som vanligt så finns det inget definitivt svar på frågan om vilket verktyg som är bättre än det andra. Allt beror på vilket behov och hur ens situation ser ut i livet. Jag hoppas dock att mina för och nackdelar här ovanför ger en liten guide på vägen.

När det gäller Victorinox så kan man förstås inte ha för många, så om du har råd, köp bägge och lista ut vilken som är bäst för dig. Om du inte gillar ett av verktygen så kan du ju alltid sälja dom. Victorinox går bra att sälja i andra-hand och eftersom det är ett så pass känt märke så går det fort.

Ha en riktigt bra dag och som vanligt, om du inte är nöjd med svaret. Hör av dig igen. 😉