a woman in plaid blazer using her laptop

”Ska jag köpa en ny iPhone?”

Läsarfrågor rörande iPhone haglar in. Jag är förstås glad att många vänder sig till mig för råd, men samtidigt så är jag precis lika tveksam själv. Men jag ska förstås försöka förklara så att alla förstår ungefär vad jag tycker, i alla fall. Notera dock att detta är mina egna åsikter, det behöver inte passa in på dig.

Jag avvaktar själv med att köpa en ny iPhone, eftersom jag är så nöjd med min iPhone 14 Pro. Det är dock säkert att jag snart sitter med en iPhone 15 Pro Max ändå, hur dumt det än kan vara. Jag har aldrig påstått att jag är speciellt smart. 😉

Allt beror på
Som vanligt beror det på två olika faktorer när det gäller att köpa en ny iPhone. Dessa två saker gäller ALLTID och är inte saker som går att diskutera eller frångå på något sätt. Följ alltid dessa två ”regler” så kommer du att bli en lyckligare människa.

Har du råd?
Vi pratar inte om att du råkar ha ett kreditkort där du kan avbetala din telefon i två år. Är du i detta läge så rekommenderar jag INTE att du köper någon telefon. Det är vansinnigt att skuldsätta sig för att köpa en mobiltelefon, helst då du ändå kommer att vilja byta telefon nästa år när Apple släpper ”nästa bästa”. Även om du tänkt köpa telefonen med ett abonnemang så kommer den att kosta mer än den smakar, så är det alltid.

Har du pengar på banken och kan slösa bort dom på en ny telefon, utan att det blir ett ekonomiskt bakslag för dig, din familj eller din omgivning, så är det ok att gå vidare till nästa steg.

Behöver du byta telefon?
Nästa steg man bör tänka på är om man behöver en ny telefon. Om du är en trogen iPhone användare så är det lite lättare. 9 av 10 Apple användare köper nya iPhones när det är dags, men om du tänkt byta från Android till iPhone så är det betydligt svårare. Jag rekommenderar att man ”uppgraderar” till en iPhone om man har en Android telefon i dagsläget, så är det bara.

Personligen anser jag följande om du redan äger en iPhone:

  • Om du har en iPhone 11 eller äldre så rekommenderar jag varmt att uppdatera dig till senaste iPhone 15 generationen. Du kommer att upptäcka stora förändringar och otrolig prestandaökning.
  • Om du har en iPhone 12 så är det inte lika viktigt att uppgradera just nu. Visst kommer det att märkas att iPhone 15 är en ny generation. Snabbare, Dynamic Island, bättre kameror, USB-C (2.0). Det mesta kommer att kännas nytt och trevligt.
  • Om du har en iPhone 13 så är det inte nödvändigt att uppgradera. Precis som med iPhone 12 så kommer du att märka av kameror, Dynamic Island, USB-C (2.0) och en smärre hastighetsökning, men iPhone 13 har en snabb processor, vilket gör att skillnaden inte blir riktigt lika uppenbar som på äldre modeller.
  • Om du har en iPhone 14 så finns det ingen anledning att uppgradera ännu. Vänta ett tag eller passa på om du får riktigt bra för din telefon i inbyte. Hastighetsmässigt så märks det skillnader, men eftersom iPhone 14 redan är otroligt snabb så kommer prestandaökningen inte mynna ut i någon direkt fördel till vardags. USB-C (2.0) är nytt förstås, men om du har haft några iPhones så har du säkert lådor fulla med Lightning kablar.

Det finns några undantag från listan ovan. Om vi börjar blanda in PRO versionerna av alla iPhones så ser det lite annorlunda ut. Helst om du använder din telefon som ett ”PRO” och inte som en vanlig telefon för sociala medier och leta på nätet.

  • Om du har en iPhone 13 Pro eller äldre så finns det uppenbara fördelar att uppgradera dig till iPhone 15 Pro, men iPhone 15 Pro Max kommer att vara ett väldigt stort steg. USB-C (3.0) är också en fördel när man för över stora filer mellan datorn och telefonen.
  • Om du har en iPhone 14 Pro eller Pro Max så är skillnaderna inte märkbara jämfört med iPhone 15 Pro. Dock är iPhone 15 Pro Max en uppgradering på kameraområdet. USB-C (3.0) ser till att filöverföring går snabbt och enkelt.

Så. Om du följer mitt råd ovan så ser du snabbt om du bör uppgradera eller inte. Det finns faktiskt ett undantag till allt jag skrivit ovan, tro det eller ej. Om du är ett tvättäkta Apple-Sheep så spelar det ingen roll om du har råd eller behöver byta telefon. Du har säkert redan förbeställt en och får din nya telefon i brevlådan inom kort. Det är dock en av-art av människor som jag personligen tillhör. Dom vill bara ha det senaste, oavsett om det är logiskt eller ej. Oavsett man behöver det eller inte.

Viktigt att tänka på är att normalt sett ska Apple-Sheep inte ge vanliga människor råd om att köpa telefoner. Anledningen beror på att dom oftast inte har någon inblick i vad som egentligen behövs, vilka krav som användaren har, eller vilka behov som måste uppfyllas. Ett Apple-Sheep brukar oftast bara rekommendera det senaste och bästa, det största och dyraste.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.