Smarta uttag – HomeKit

Då var det dags att skriva lite om produkt nummer två av massor som dyker upp denna ”5-days of HomeKit”-vecka.

Få saker har så stort användningsområde i ett smart hem som just smarta uttag. Genom att ha en uppsjö av dessa så kan man enkelt slå på och av golvlampor, styra fläktar och luftfuktare, kontrollera strömförbrukning och mycket, mycket mer. Så länge man är kreativ så går det att göra det mesta.

Om man dessutom är teknisk och uppfinningsrik så kan man ”slakta” ett uttag och använda tekniken och reläet som finns inne i uttaget för att göra exempelvis strömbrytare till taklamporna med. Men nu ska jag inte ge någon farliga idéer, låt oss fortsätta. =)

Man kan nog utan att överdriva sträcka sig till att säga att ett smart hem utan smarta uttag är ett dumt hem, helt enkelt. =)

För att hålla kostnaderna nere så fick jag göra en rätt så gedigen research innan jag bestämde mig. Slutligen så blev det smarta uttag från Meross. Detta Kinesiska företag grundades 2016 av en grupp experter från bland annat Microsoft, Cisco, MediaTek och TP-Link. Sedan dess har dom varit väldigt innovativa och kreativa med att hitta lösningar för just HomeKit. Orsaken till detta är att av dom 38 personer som utgör företaget så tillhör 29 stycken gruppen som utvecklar och innoverar (R&D).

Om du hört talas om Meross så är det inte så konstigt, eftersom dom har sålt många miljoner smarta lösningar sedan start och dessutom finns dom till salu i över 20 länder i dagsläget. Trots dom få anställda så omsätter företaget drygt 10 miljarder kronor varje år. Mycket av detta går tillbaka till R&D igen.

Till skillnad från i princip alla HomeKit prylar jag beställt hittills så har faktiskt Meross även Alexa och Google kompatibla uttag, utöver HomeKit. Detta gör att du kan välja att använda vilken version som passar ditt smarta hem bäst. Dock får man betala lite extra för HomeKit versionerna, som vanligt.

https://www.handelsavenyn.se/upload/InnPro/023290.jpg

Jag vill samtidigt lyfta ett varningens finger för just detta, så att du är noga att beställa korrekt uttag för just ditt smarta hem. Risken är att du tror du gjort ett klipp, när du egentligen beställt uttag till fel system. Vanliga WIFI uttag ligger på runt 199 kr, medan HomeKit versionerna oftast kostar 299 kr.

Att lägga in dessa i HomeKit hemma var precis lika enkelt som mitt dörrlås från Danalock. Plugga in uttaget i väggen, scanna QR koden på sidan av uttaget, vänta i någon sekund, välj namn och sedan är man klar. Skitenkelt!

Formatet på dessa uttag gör att man skymmer nästa uttag, så länge man inte sätter en förgrening eller liknande för att få lite större distans. Personligen så har jag fått arbeta mig runt dessa problem sedan jag började med smarta hem lösningar, eftersom uttagen alltid verkar vara anpassade för att sitta ensamma i singel-uttag på väggen.

Meross säljer en version som heter ”Mini” också, som inte täcker för nästa uttag, men då dessa inte gick att få tag på just nu så valde jag ändå dom större och klumpigare varianterna. Förutom storleken har jag inte upplevt några problem med dessa smarta uttag ännu, men som jag skrivit tidigare så är det för tidigt att säga något definitivt. Dom slår på och av snabbare än mina tidigare uttag, vilket gagnar för trevlig och exakt styrning framöver.

Jag köpte mina för 199 kr/st från iPhoneButiken.se vilket är lågt för att vara just HomeKit kompatibla saker. Priset har höjts till 299 kr/st nu, men jag lyckades få mina lite billigare i sista sekund, vilket jag är tacksam för. Faktum är att jag troligen köpte upp hela deras lager, då dom inte har ett enda uttag kvar nu. =)

Jag återkommer strax med information om nästa produkt i min ”5-days of HomeKit” vecka. Den produkt som dyker upp härnäst är nog den som många väntat mest på. =)

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.