Eve Cam – HomeKit

Den tredje produkten och den som jag gissar att många är intresserade av är Eve Cam.

Detta är en högst säkerhetsinriktad säkerhetskamera. Det som är speciellt är att den ser till att allt är skyddat, krypterat och privat. Eve Cam använder sig av Apple HomeKit Secure Video för att lagra allt inspelat material. Detta kräver ett abonnemang på iCloud med minst 200 GB lagring.

Precis som med alla andra saker som jag lagt till i HomeKit så tog även denna kamera under 2 minuter att installera och lägga in i våra rutiner. Fantastiskt, minst sagt. Även känslan att ”jaha, nu var det klart…” infann sig väldigt snabbt därefter. Nu tickar den på och sköter sitt, medan vi väntar på att den ska fånga något intressant. Lite av antiklimax är det, men jag är ändå tacksam att det fungerar så smidigt som det gör.

I övrigt kan jag informera om att foten på Eve Cam är magnetisk och det följer faktiskt med några stora brickor för vägg- eller takmontage, vilket är mycket smidigt. Eve Cam stödjer även live sändning, om man vill titta till hunden eller något liknande. Den har även två-vägs kommunikation, så man kan använda kameran som en intercom, om man vill påminna barnen om att göra läxan när dom kommer hem, exempelvis.

Med det sagt så har jag alltid tyckt att det är lite ”creepy” att ha övervakningskameror i hemmet. Det känns lite som att någon tittar på en hela tiden. Genom att Eve Cam har två olika funktioner, dels en rörelse-sensor, dels kameran, så kan man enkelt använda sensorn utan att behöva filma något när man är hemma. När alla lämnar boet så slår den på sig själv och Eve Cam hamnar i övervakningsläge istället, med rätt att spela in allt som sker.

En funktion som jag uppskattar är möjligheten att slå av natt-seendet (nightvision) och även LED-status lamporna. Detta gör att man inte upptäcker kameran lika enkelt där den står. Tanken är ju inte att potentiella inbrottstjuvar ska se den och förstöra den, trots att det knappast hjälper. =)

Den funktion som jag uppskattade mest var den extrema vid-vinkel-lins som kameran har. Då vi har en väldigt öppen planlösning hemma så kan en kamera faktiskt filma tre separata rum samtidigt, vilket är fantastiskt smidigt.

Trots att det kanske inte låter som det så är jag väldigt nöjd med detta inköp, än så länge. Jag har dock alltid tyckt att kameror är lite smått tråkiga att ha. Dom gör det dom ska och sen är det som det är med det… En strömbrytare eller smart uttag kan man mixtra och styra på olika sätt, men en kamera är bara en kamera. Ett nödvändigt ont. =)

Man kan dock använda rörelse-sensorn i kameran för att automatisera lite olika saker, som att tända en lampa om den märker rörelse. Detta är perfekt om man ska gå på toaletten på natten eller liknande.

Det var lite kort om Eve Cam. Jag kommer nog att återkomma till denna inom kort, när jag har lite mer erfarenhet av den. Nu är det dags att packa upp och testa nästa pryl, så vi hörs på ett tag.

Ha en riktigt bra dag.