Skräp till skatt: Släggan

För någon vecka sedan när jag var på jobbet så hittade jag en mini slägga på drygt 1 kg som någon slängt i diket. Den hade legat där i kanske 1-2 år och rostat över hela huvudet. Släggor är dock så massiva att rosten hade inte kunnat äta sig in i godset. Handtaget var dock ruttet, trasigt och avbrutet. Någon hade tydligen försökt laga den med eltejp, men det hade inte fungerat så bra.

Släggan var täckt med svetsloppor och hade djupa jack överallt, vilket betyder att den är välanvänd och troligen gammal. Detta var med andra ord ett perfekt projekt för mig, som älskar att renovera gamla slitna saker, samtidigt som jag får chansen att sätta min personliga prägel på dom. ?

Som vanligt när jag håller på med mina projekt så tar jag ju inga bilder, dum som jag är. Men jag kan i alla fall visa slutresultatet istället. I skrivande stund så hänger släggan och torkar utomhus, efter all olja, vaxning och syrabehandling. Men nog snackat, låt oss ta en titt på släggan.

Så. Låt mig förklara vad jag gjort sedan jag hittade släggan i diket.

 1. Jag sågade av det trasiga handtaget och slog ut biten som blev kvar från huvudet.
 2. Jag slipade upp huvudet med 80, 240, 320, 600 och 1000 sandpapper så att all rost försvann. Noga med att inte gå för djupt, eftersom jag ville ha kvar djupare jack och repor från den hårda användningen den varit med om tidigare.
 3. Jag använde först blåneringsvätska, anpassad för att renovera gevär med, för att få ett grundläggande skydd mot rost. Nackdelen med detta är att stålet blir just blånerat, det vill säga att det blir blått och inte svart.
 4. Processen med blåneringsvätskan upprepades tre gånger, med slipning efter varje gång.
 5. Därefter så använde jag varm vinäger och kaffe för att få en lite mer ”matt och sliten” yta på släggan. Den fick ligga i ett bad i ungefär 3 timmar. Därefter slipade jag ytan försiktigt med 1200 slippapper, utan vatten.
 6. Jag snickrade till ett nytt handtag från ett yxhandtag i Amerikansk Hickory med min Condor Bushlore och pressade på huvudet genom att slå änden på handtaget mot en sten. Jag lyckades få in handtaget 5 cm mer än jag tänkt, men då jag ändå gjort det för långt med avsikt så spelade det ingen roll. Det var lite krångligt att få bort alla svängar som finns i ett yxhandtag, eftersom jag ville ha ett rakt handtag på släggan istället.
 7. Det som stack ut kapades bort och sedan satt jag in en expander-kil som jag lyckades ta vara på från orginalhandtaget.
 8. Första inoljningen av handtaget gjordes för att skydda den mot nästa moment.
 9. Jag blötte skinn och spikade fast det runt handtaget, samtidigt som jag satte en loop i änden så att släggan skulle kunna hängas upp. Rent dekorativt så täckte jag övre och nedre änden av skin-wrappen med överblivet material. Det ser lite bättre ut, men man får se hur länge det håller sig. ?
 10. Jag tog fram min Dremel och ”ristade in” UF på släggans huvud, jag gjorde texten lite ”Runsten”-aktig för att den skulle passa bättre och inte se felplacerad ut. Jag är inte 100% nöjd med denna, men tills vidare får den se ut så här.
 11. Efter att skinnet torkat så oljade jag in handtaget ännu en gång, samtidigt som jag vaxade lädret och polerade upp det. Slutligen så tog jag min Japanska knivolja och smorde in huvudet på släggan ordentligt så att den inte skulle börja rosta.
 12. Nu hänger den på tork igen. ?

En närbild på läderloopen i änden, så att släggan ska gå att hänga upp på lämplig gren, krok eller liknande.

Alla hack och repor i skaftet är avsiktliga. Hela skaftet är täljt för hand med min Condor Bushlore, avsikten var att den skulle se väldigt gammal och sliten ut, trots att det är fräscht och hållbart hickory trä.

Det kanske låter som mycket jobb för lite resultat, men jag bryr mig inte så mycket om det. Totalt sett har det tagit ungefär 4-5 timmar arbete, om man inte räknar väntetid för torkningar. Det är varken jobbigt eller omständigt på något sätt då jag faktiskt får chansen att återliva en gammal pryl som någon slängt bort, vilket värmer själen.

Samma är det med min Bushcraft yxa, som lämnats åt sitt öde, men jag lyckades återuppliva den också. Den har jag faktiskt fortsatt att modifiera, så den ser inte ut som på filmen längre, men den är ett bra exempel på hur man enkelt kan återbruka trasiga saker.

Ha en trevlig dag så hörs vi snart igen.