Outdoor jacka 2021

Jag har fått in några frågor rörande jackor och tänkte göra en sammanfattning här. Det som efterfrågats är en riktigt bra och billig Outdoor/Bushcraft jacka och jag kan relatera till känslan att ha framförallt en billig jacka, men givetvis något som även erbjuder skydd. Vid aktiviteter i skogen så är det lätt att man inte bara river ett hål i sin jacka, utan även att den utsätts för glöd och annat som kan komma i kontakt med plagg.

Just detta fick jag erfara med min svindyra vindjacka från Haglöfs, som låg intill min väska och en liten gnista från elden fann den. En halv sekund senare var det ett 1 cm hål i jackan och den var i princip reducerad till skräp. Det sved, rent ekonomiskt. Sedan dess har jag sökt med ljus och lykta efter något bättre och billigare, vilket jag till slut hittade. Jag hittade min nya jacka av en slump på ett ställe jag inte förväntade mig att handla kläder på överhuvudtaget.

BLWR Outdoor Explorer, från Jula, har visat sig vara exakt det jag (och många andra) letade efter. En riktigt billig jacka (499 kr), väldigt kompetent och vattenavvisande, vilket personligen testat under flera månader. Den är vindtät och slitstark samtidigt. Den har många fickor och dessutom har den avskiljare i vissa fickor, så att man kan organisera lite bättre. Detta är en sak som man inte ens hittar i Fjällräven kläder, då pratar vi jackor för flera tusen kronor, som dessutom inte är vattentåliga.

Materialet den är tillverkad av känns tjockare och mer hållbart än på min svindyra Haglöfs jacka. Lite mer som tyg än som någon tunn vinyl från ett tält, om du förstår vad jag menar. Jag har ännu inte testat bränna den med glöd, vilket kommer att ske naturligt vid ett senare tillfälle ändå, men jag har inga som helst tvivel om att den kommer att hålla bättre än Haglöfs jackan.

Det är förstås inte bara fördelar när man pratar om en jacka för 499 kr, men i detta fall så rör det sig mer om små saker jag irriterar mig på än rent funktionsmässiga prylar. Eftersom materialet är tjockare och slitstarkare än många andra vindjackor jag äger så har det en tendens att vara lite prassligt och stelt till en början. Detta försvinner mer eller mindre efter ett tag, när materialet börjat ”nötas in”. Jag kan heller inte svara för hållbarheten i plagget efter flera års användning, då det kan falla sönder i bitar med åldern. Dock är detta något jag tvivlar på. Trots att jag inte haft Outdoor kläder från BLWR tidigare så är jag väldigt bekant med deras Blue Wear linje, som oftast varit arbetskläder.

Jula Blue Wear är sjukt fina arbetskläder, strumpor, underkläder och annat praktiskt. Dessa har fungerat ypperligt för mig i många år och priserna är ibland skrattretande låga, trots att dom håller så pass bra kvalité. Om jag ska måla huset eller liknande så är det Blue Wear som gäller, samma om jag ska skruva i bilen. Vi pratar alltså kläder som tål att användas och man har råd att förstöra om olyckan är framme.

Lite samma mentalitet känner jag runt BLWR Outdoor serien av kläder. Jag har dessutom pratat med många andra, bland annat fjällvandrare, om just BLWRs byxor och jackor. Alla verkar vara skrämmande överens om att man inte behöver spendera tusentals kronor på dessa plagg, eftersom BLWR har liknande eller bättre funktion, till en bråkdel av priset hos mer kända märken.

För min del så rör det sig mest om att jag har råd att råka riva en ärm eller bränna ett hål i dessa plagg utan att jag behöver känna ångest. Att dom dessutom är snygga, praktiska och funktionella, trots den låga prislappen. Det är ju nästintill ofattbart intressant för alla som gillar uteliv och natur.

Mitt råd är att åka till Jula och prova BLWR jackan och byxorna i Outdoor serien. Om dom passar bra, köp en uppsättning och prova om dom uppfyller dina behov. Jag är rätt så övertygad om att dom gör detta med bravur.

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.