SGS II vs Canon EOS 1000D?!

Allt började som en liten idé. Kanske lite av en mythbuster, eftersom dom flesta diskuterar i termer som ”Alltså, en mobilkamera kan ju aldrig bli lika bra som en systemkamera”. Visst, det är ju helt och hållet logiskt. Optik, ljusinsläpp och snabbhet gör systemkameror helt och hållet överlägsna som just kameror.

Men, är det någon som någonsin testat om det är sån stor skillnad mellan en modern systemkamera och en top-notch mobiltelefon? Inte som jag har sett i alla fall, så jag gjorde ett väldigt vetenskapligt test i Vaikijaur idag. Vad blev resultatet? Läs vidare så kanske du blir förvånad…

Testets innebörd och tanke
Tanken med testet är att jämföra en modern digital systemkamera, Canon EOS 1000D, med en modern toppklassad mobiltelefon, Samsung Galaxy S II. Innebörden av testet är att bevisa att ingen mobiltelefon har chans att matcha eller överträffa en digital systemkamera, eller motsatsen.

Handikapp och fördelar
Dessa två enheter spelar inte på samma bollplan överhuvudtaget, det ska erkännas redan i detta steg i testet. Men för att utjämna och faktiskt ge mobiltelefonen en chans att visa vad den kan så har jag satt ett litet handikapp på systemkameran, den får bara användas i full-automatik-läge. Detta gör att kameran själv försöker justera och analysera bilderna för att få ett så bra resultat som möjligt. Alla som håller på med digitalfotografi förstår vilket handikapp detta blir, andra kanske inte inser vilken skillnad det gör. Jag kan avslöja att det gör stor skillnad. Men, detta är också en av premisserna som gör att testet ska bli lite jämnare.

Förklaringar över testets bilder
Alla bilder har tagits med optiken anpassad efter Galaxy S II:an. Orsaken till detta är att jag vill få båda enheterna att ta liknande bilder så att en jämförelse är möjlig. Det enda som ändrats är att jag använt optisk zoom på Canon EOS 1000D för att likna mobiltelefonens brännvidd. Det fanns några regler som jag tvingade mig själv att följa för att testet skulle kunna utformas rätt för både systemkameran och mobilkameran.

– Bilderna är tagna under samma ljusförhållanden direkt efter varandra.
– Inga bilder är tagna under molniga perioder.
– Båda enheterna använder JPEG för att dom ska få liknande komprimeringsförhållanden. (Systemkameran kan producera RAW filer, vilket är helt överlägset).
– I små rutor ovanför huvudbilden finns objektet i fyra olika zoomförhållanden. 2, 4, 8 och 16 gångers inzoomning.
– Båda enheterna hade vid fototillfället rengjord optik.
– Båda enheterna var vid fototillfället inställda på automatik och använde inte någon specifik inställning som skiljer sig från standard.
– Båda enheterna använder standard mjukvara och har inte via mjukvara förbättrats från fabrikens standard.

Bilderna
All bildbehandling som skett i efterhand är utfört via Photoshop på ett icke dataförstörande sätt. Viss dataförstöring är dock möjlig på grund av JPEG formatets komprimerade egenskaper. Alla bilder är förminskade för att kunna jämföras sida vid sida. Orginalbilderna finns tillgängliga för nedladdning. Klicka på bilderna för att se dom större.


Betyg och vinnare
Som du kan se av bilderna så presterar båda kamerorna ett väldigt bra resultat. Systemkameran ger ett lite mer kallt och neutralt färgspektrum, medan Galaxy S II:an ger ett mer färg-rikt resultat, på gränsen till överdrivet ibland. Om man går ned på zoomnivåer i bilderna så visar Galaxy S II framfötterna med ett lite mer detaljrikt innehåll.

Allt som allt skulle jag välja Galaxy S II:an som vinnare i det här testet och säga att en mobilkamera faktiskt kan matcha en systemkamera. Problemet med det hela är att systemkameran hålls tillbaka väldigt mycket genom att inställningarna är nedställda. Under normala förhållanden så finns det faktiskt inte en chans att Galaxy S II:an skulle vinna. Men, om du har en digital systemkamera och inte har en aning om vad du håller på med, utan använder automatiskt läge hela tiden, så klarar du dig lika bra med en mobiltelefon. =)

Just i det här testet, på samma premisser, så vinner Galaxy S II faktiskt.

Jag kommer inom kort att presentera bilder där systemkameran inte kommer att hållas tillbaka av inställningar eller automatik, så att du får se vad jag menar med att en mobiltelefon inte har en chans överhuvudtaget.

Slutord
Hoppas att du tyckte om testet. Om du har frågor så är du välkommen att kommentera på detta inlägg så ska jag försöka hjälpa till på bästa sätt.

Ha en bra dag.

Kategorier:

Kommentarer är avslagna

oktober 2023
M T O T F L S
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Digital Loppis
Prenumerera på bloggen via e-post

Ange din e-postadress för att prenumerera på den här bloggen och få meddelanden om nya inlägg via e-post.