Samsung Pay: Framtidens plånbok idag…

Det finns teknik som är mer en nisch än verkligen användbar, sedan finns det teknik som gestaltas via Samsung Pay. I många avseenden så har möjligheten att betala med sin mobiltelefon varit en dröm för mig i många år. Tanken på att slippa springa omkring med en hög plastkort i ett läderetui i fickan för att kunna handla har faktiskt fått min inre nörd att rodna lite i upphetsning. Nåja, nu ska vi inte överdriva. Men för många är Samsung Pay faktiskt Samsungs största innovation på väldigt många år.

För er som inte vet vad Samsung Pay är så kommer ni troligen att dra parareller med tjänster som Android Pay och Apple Pay, men förutom att dom kan ta pengar från ditt konto så har dom inte mycket mer gemensamt. Där Android Pay och Apple Pay kräver speciell hårdvara hos butiken du handlar från så kräver Samsung Pay ingenting övrigt.

Du kan med andra ord använda Samsung Pay där du handlar idag. Allt från mataffärer till den minsta lilla hörnkiosk kommer att stödja din smidiga och mobila betalning. Det är just där den verkliga innovationen från Samsung ligger.

Hur går det till?
Att använda Samsung Pay är väldigt enkelt. Beroende på hur du valt att interagera med appen så kan du till exempel utföra en swipe rörelse från botten av skärmen eller utföra diverse gester. Du kan givetvis också aktivera Samsung Pay genom att klicka på iconen, vilket jag gissar många gör.

När Samsung Pay startar så väljer du vilket kort du vill använda (om du lagt in flera) och sedan identifierar du dig genom iris, fingeravtryck eller pin-kod. Sedan är det bara att hålla telefonen nära magnet-korts-läsaren (oftast på höger sida) på terminalen för att betala. Många misstar sig och tror att man ska använda NFC-funktionen på kortläsaren, men detta är alltså inte fallet.

Samsung Pay använder sig av ett magnetiskt fält, kallat MST (Magnetic Secure Transaction), vilket simulerar att du drar ditt kort genom ”klykan” på kortterminalen. Således behöver du aldrig ha någon speciell kortterminal för att tekniken ska fungera. Däremot är det viktigt att tänka på att sätta enheten mot rätt sida av terminalen. I princip alla som misslyckas att betala med Samsung Pay använder helt enkelt tekniken på fel sätt. Detta gör att det lätt blir en våg av negativa kommentarer som vandrar över Internet, trots att felet ligger hos användaren och inte i tekniken, vilket jag tycker är synd.

Vilka enheter stödjer Samsung Pay i dagsläget?
Om du köper ett modernt flaggskepp från Samsung så stödjer denna garanterat tekniken bakom Samsung Pay, MST, eller Magnetic Secure Transaction. Men även billigare telefoner som Samsung Galaxy A5 (2016 & 2017) fungerar med Samsung Pay. Du kan även använda för Gear S3, Note 8, Galaxy S8, Galaxy S8+, Galaxy S7, Galaxy S7 edge. Samsung säger också att fler enheter kommer att stödja tekniken efter hand, men det framgår inte om tidigare versioner som S6 och S6 Edge någonsin kommer att fungera. Personligen tror jag dom saknar sändningsförmågan som krävs för att tekniken ska fungera, men det är bara min personliga åsikt, inte fakta.

Du kan givetvis använda Samsung Pay med vilken Android telefon som helst, om du kombinerar den med exempelvis en Gear S3 (eller nyare) som har stöd för MST. Jag har testat denna variant under majoriteten av min erfarenhet med Samsung Pay och kan verifiera att det fungerar minst lika bra.

Vad kostar det att använda Samsung Pay?
Tro det eller ej, men Samsung Pay är helt gratis. Jepp, inte en krona i avgifter eller extra dolda kostnader. Detta är riktigt bra och faktiskt en sak som jag tror kommer att gagna Samsung, då dom garanterat satsar på att få fler och fler att använda systemet.

Stödjer min bank Samsung Pay?
När Samsung först lanserade tjänsten i Sverige så fanns det inte många banker som direkt hade stöd för Samsung Pay, men nu i slutet på året 2017 så är förutsättningarna för tjänsten betydligt bättre. Förutom Handelsbanken, SEB (Mastercard), Nordea, Rikskuponger och Ica Banken så stöds i nuläget även Swedbank och Sparbankerna, Eurocard och Circle K. Jag har säkert missat någon, men det ansluter sig fler till Samsung Pay hela tiden, så kontrollera gärna med Samsung om du är osäker eller att din bank/kort saknas.

Hur bra fungerar Samsung Pay?
Jag har nu använt Samsung Pay sedan lanseringen i början av 2017 och jag har inte haft några problem ännu. Då jag har haft min Gear S3 på armen så har det heller inte spelat någon roll vilken telefon jag haft, så länge det har varit Android telefoner. Värt att notera är att Samsung Pay INTE fungerar om du har en iPhone, oavsett om du har en Gear S3 kopplad till iPhonen. Orsaken sägs vara att Apple inte vill ha någon konkurrens till deras eget betalsystem Apple Pay, som dessvärre inte finns på så många ställen i världen ännu.

Hur säkert är Samsung Pay?
Samsung Pay är faktiskt säkrare än att använda ditt plastkort, betydligt säkrare. I och med att du aldrig lämnar ut dina kortuppgifter så vet ingen vad du har för siffror på det. Du behöver heller aldrig vara orolig att någon stjäl ditt kort, eftersom det finns i din telefon. Om någon skulle stjäla din telefon så är risken att dom lyckas knäcka ditt fingeravtryck, iris eller pin-kod rätt så liten, vilket också blir betydligt lägre i och med att du behöver ytterligare en pin-kod för att genomföra själva köpet på terminalen.

Slutord
På många sätt är Samsung Pay ett tecken på teknik som faktiskt är användbar på en praktisk nivå. Under flera år har man tyvärr råkat ut för teknik som inte hjälper till att driva utvecklingen framåt, något som jag gillar att kalla för nisch saker. Genom att tekniken, trots att den inte är gammal, fungerar så bra som den gör så använder man den faktiskt varje dag.

Att slippa lunka runt med en plånbok i fickan gör att jag kan känna mig tryggare. Inte för att jag är rädd att bli rånad, men att jag ska glömma den någonstans och inte kunna betala när jag står i kassan. Det händer väldigt ofta att jag sätter plånboken i min arbetsjacka, arbetsbil eller varför inte på en bänk hemma och sedan glömmer den där. När jag åkt någonstans och ska handla så inser man missen. Med Samsung Pay så kan jag vara säker på att jag ändå har min plånbok med mig, eftersom jag i princip aldrig glömmer min telefon.

Har du funderat på att skaffa Samsung Pay? Har du någon fråga? Har du någon annan erfarenhet? Kommentera gärna, eller skicka ett mail till urban@itpiraten.se.