Samsung Galaxy S8+ review

För dom som missat så har jag nu en Samsung Galaxy S8+ i handen och således har min iPhone 7 Plus hittat en ny ägare, tillsammans med min Apple Watch. Men är verkligen Galaxy S8+ det underbarn som alla vill få det till? Låt oss titta lite närmare från ett rätt så neutralt perspektiv.

Ljud, internt och externt
Eftersom jag lyssnar extremt mycket på musik just nu, helst när jag tränar, så är det viktigt att ljudet är bra. Samsung har alltid haft en fördel med sin ”Adapt Sound” funktion, vilket finns även i S8+. Med möjlighet att anpassa hörlurar, ljudsystem och högtalare precis som man vill är det svårt att vara missnöjd. Jag brukar heller inte ha speciellt hög volym om jag är ute och går eller liknande eftersom jag vill ha koll på min omgivning, så hörlursuttaget levererar mer än tillräckligt för mitt tycke.

När vi pratar ljudet på den interna högtalaren så är det nästan tvärt om. Jag har faktiskt inte haft en telefon med så tunt och dåligt ljud på väldigt länge. För att vara Samsung så är det rätt normalt att ha kass högtalare, men i mitt tycke så måste dom börja försöka ge konsumenter en lite bättre upplevelse på en telefon för nästan 10.000 kr.

Att det skulle ha med vattentätheten att göra är inte ett giltigt skäl längre, eftersom Sony, Apple och LG alla har betydligt bättre kvalité på den interna högtalarens ljud. Skärpning Samsung.

Batteritid
Det som stör mig med Samsung är att dom ständigt använder väldigt små batterier i sina telefoner. En telefon med 6.2 tum skärm ska inte ha ett batteri på mindre än 4000 mAh, i min ringa mening. Men ändå lyckas dom få ut orimligt med batteritid från sina 3500 mAh. Hur dom gör vet jag inte, men jag är säker på att dom tummar på lite saker för att fuska till det. =)

Om man jämför en iPhone 7 Plus med Galaxy S8+ så skulle jag nog säga att du klarar dig längre med iPhonen, dock är det betydligt snabbare att ladda en S8+, så jag är nog villig att säga att det är rätt så lika mellan dessa två.

Apple tar dock poängen genom att ha ett betydligt mindre batteri och ändå lyckas dom få ut bättre eller likadan batteritid som Samsungs senaste.

Design
Det alla fastnar för när det gäller Samsung Galaxy S8+ är designen. Med deras ”infinity display” som kurvas runt hörnen och AMOLED-skärm som överdriver alla färger till pastellnivå så är det lätt att förstå varför. Men jag är inte lika imponerad. För min del är en platt skärm det enklaste att hantera och att skydda från skador.

Jag är villig att ge Samsung en eloge för deras nyutvecklade ”Palm-Rejection” system, vilket gör att oavsiktlig aktivering av saker hålls till ett minimum. Men samtidigt är det lite som att lösa ett bekymmer som egentligen inte hade behövt finnas till att börja med.

Charmen med att ha grafik som böjer sig runt hörnet känns väldigt mycket som en gimmick som borde ha dött ut, men Samsung är inte dom som ger upp på ett löjligt koncept i första hand. Dom är nästan lika tjuriga som Apple i det fallet.

För min del bidrar det bara till konstiga reflektioner från alla håll och kanter. Den enda gång jag är riktigt nöjd med dessa kanter är om det är riktigt mörkt omkring mig, så att jag slipper se dom.

I övrigt är Galaxy S8+ en ”hel-glas-design”, vilket medför att den har en stomme i aluminium samt fram och baksida i glas. Detta gör att du inte ska spela fotboll med telefonen i onödan, eftersom det inte bara är dyrt att laga den utan är i princip omöjligt att göra själv. Fördelen med glas-design gör att signalerna går igenom, samt att möjlighet till trådlös laddning finns.

Personligen har jag inget emot en glas-design, eftersom jag alltid använder skal och skydd på mina telefoner. Men för ”puristen” så skulle jag nog rekommendera väldig försiktighet. =)

Funktioner och tillbehör
När det gäller Samsungs telefoner så har dom alltid haft en massa funktioner som nästan ingen använder fullt ut, utan mest fungerar som partytrick i bästa fall. Samsung Galaxy S8+ har blivit rätt så nedtonad på den fronten och man finner ett urval med funktioner som man faktiskt kan tänka sig att använda.

Men givetvis så finns det fortfarande en del partytrick för den som vill, exempelvis att den är IP68 certifierad och lätt kan doppas i vatten utan att ta skada. En sak som utförs på egen risk, givetvis. =)

Du har även ”iris-scanner” för att låsa upp din telefon med enbart dina ögon. En funktion som känns lite mer som en nisch än verkligen användbar. Jag får den bara att fungera ibland, om ljuset är rätt och omständigheterna gör att jag kan sitta still så pass länge att den hinner läsa korrekt. Fingeravtryck är det främsta sättet ännu, vilket Samsung borde ha tänkt på innan dom placerade läsaren på ett sånt idiotiskt ställe.

Min favorit bland mjukvarufunktioner är dock att svepa med handen över skärmen för att ta en skärmdump. I min ringa mening ett genialiskt sätt att alltid kunna ta en skärmbild när man behöver. Det fungerar också alltid perfekt, vilket är helt avgörande för om man använder en funktion eller inte.

Även på tillbehörsfronten är Samsung störst, i alla fall på Android sidan. Apple är kungarna av tillbehör och kommer nog att inneha den titeln väldigt längre framöver. Till S8+ så finns det Gear VR, som denna gång kommer med en handkontroll för att kunna spela spel lättare. Du hittar även nyheten DEX, som ”förvandlar din telefon till en dator”. Ett koncept som verkar blomma just nu.

Förutom detta så har Samsung en uppsjö med väskor, skydd och fodral speciellt anpassade för telefonen av Samsung själva. Dessa har speciella funktioner som LED skärmar, fönster och även vissa tillverkade i tyg, för lite mysigare känsla i handen. Det finns även adaptrar, kablar och mjukvaror i drivor, vilket kan komma till användning.

Prestanda och lagring
Min S8+ har Samsungs egentillverkade 8-kärniga Exynos 8895 processor, vilket bådar för väldigt bra prestanda. Historiskt har Exynos processorerna varit bättre både på batteriförbrukning och snabbhet än Snapdragon varianterna. Hur det står till med det denna gång vet jag inte, men jag ska försöka ta rätt på det inom kort.

Kortfattat kan man säga att den flyter på utan större bekymmer, men det brukar alla Samsung telefoner göra den första veckan, så jag måste återkomma om trenden sitter i.

Att Samsung valde att leverera telefonen med 64 GB lagring tyckte jag var väldigt snålt och gör att S8+ faktiskt är dyrare än en iPhone 7 Plus om man jämför lagringskapacitet. Du får 128 GB lagring på en iPhone för samma pris. Dock finns det möjlighet att expandera minnet med ett Micro SD kort på Samsungen, någon som Apple knappast skulle tillåta.

Skärm och ”infinity Display”
Som jag tidigare hintade så är jag inte ett fan av ”Infinity Display”, utan ser det som en illa genomtänkt designmiss. Men, eftersom Samsung vill nischa in sig så är utseendet här för att stanna, vilket bara är att acceptera.

När vi pratar skärmen så kan jag bara säga att det är en avlång version av vad man kan se på Galaxy S7. Det känns som att jag simplifierar en komplex process att ta fram och rymma en så pass stor skärm i en liten telefon, men samtidigt ska vi inte glömma att det bara är på längden som skärmen blivit större. Bredden på Galaxy S8+ är identisk med en 5.5 tum S7 Edge.

Kanske i framtiden, när media hunnit ikapp, kan det vara intressant att ha en skärm med 1440×2960 i upplösning, men just nu känns det lite för high-tech för min smak. Samtidigt ska man väl inte skjuta under stolen med att någon måste bana väg för framtidens teknik, vilket lika gärna kan vara Samsung. Dom har ju trots allt varit trendsättare dom senaste 7 åren och inspiration åt Apple i många fall. =)

Kamera och bildhantering
När det gäller kameran så finns det delade meningar på nätet. Många anser att det är exakt likadan kamera som på S7, medan vissa hävdar att den är förbättrad avsevärt. Det enda jag egentligen är intresserad av själv är att den tar bra bilder, vilket jag är övertygad att den gör. Dom som vill se exempel kan följa mig på Instagram, där jag lägger upp bilder löpande.

Jag kommer inte att grotta ned mig i en kameratest på Galaxy S8+:en, eftersom jag känner att kamerorna i moderna mobiltelefoner är så pass bra att det enda jag skulle göra är att slösa på min och din tid. Kolla på YouTube på kameratester, det finns garanterat en uppsjö.

Det jag kan nämna i förbifarten är att Samsung alltid har haft en aggressiv efterbearbetning av bilderna, där skärpa och kontrast ibland hamnar på löjligt höga nivåer. Detta gör att bilder ”poppar” och ”sprakar” i färg och skärpa, men knappast överensstämmer med vad du tänkte dig från början, i alla fall om du värdesätter verklig återgivning. Vissa gillar dock detta, många bryr sig inte alls och mediaskapare hatar ofta det. Allt beror på personlig preferens och vad du ska använda bilderna till.

Slutord och betyg
Samsung har, enligt min ringa mening, lyckats skapa ”nästa modell” i Galaxy världen. Många av deras designlösningar känns onödiga och ibland som att dom försökt ”gena i kurvorna”. Men som helhet känns det ändå som en värdig efterträdare till föregångaren S7 Edge. Trots att Samsung Galaxy S8+ inte är bäst på mycket annat än skärmen (som bara hårfint vinner över övriga) så är det en all-round telefon som erbjuder lite av varje åt den som är uppmärksam.

Samsung lägger ned mycket mer tid på synergin mellan mjukvaror och hårdvaror, vilket börjar visa sig i en mer kompatibel och framförallt stabil telefon. Långt ifrån Apple, men ändå ett steg i rätt riktning. Jag har inte haft några problem med instabila programvaror överhuvudtaget, men jag låter det vara osagt tills den första ”magiska veckan” är slut. Det är oftast då problemen börjar infinna sig.

Om jag ska sätta en siffra på telefonen, i mitt initiala skede, mellan 1 och 100 så blir det nog 90. Det som drar ned poängen är främst den interna högtalaren, men även den väldigt krångliga och onaturliga placeringen av fingeravtrycksläsaren.