Samsung Galaxy S20 Ultra – Del 1 av 3

Nu var det dags för en av mina ”miniserier” där jag skriver lite mer löpande om mina upplevelser med en speciell produkt. I detta fall är det Samsung Galaxy S20 Ultra som får ta rampljuset och vara min primära antagonist. Men jag kommer givetvis att dra paralleller mellan Apple, Samsung och Huawei, precis som vanligt. Det är svårt att vara subjektiv om man inte jämför med andra tillgängliga produkter från andra tillverkare.

I del 1, vilket är denna del, kommer jag att fördjupa mig i den första tiden med S20 Ultra och vad övergången från iOS till Android har betytt. I del 2 så kommer jag att prata lite närmare om den huvudsakliga och fördyrande egenskapen på S20 Ultra, nämligen kamerorna. Del 3 blir en klassisk recension av S20 Ultra, kort och gott.

Men istället för att jag sitter och skriver en road-map över allt jag tänkt skriva så sätter vi igång.

Del 1 – Övertygelsen
Oftast när jag byter en telefon så beror det på ett missnöje från min sida. Att gå från min iPhone 11 Pro Max till Samsung Galaxy S20 Ultra hade dock ingenting med detta att göra. Här var det fråga om nyfikenhet och äventyrslust istället för ett missnöje, eftersom jag var väldigt nöjd med min iPhone. Jag ser det dock som att möjligheten att gå tillbaka till iPhone i och med version 12 fortfarande är öppen. Vi får se vad som händer.

Detsamma gäller när vi pratar om min egen övertygelse om att jag byter till något bättre, den fanns inte med i ekvationen i detta fall. Jag är faktiskt rätt så övertygad om att detta är årets sämsta affär, då S20 Ultra troligen är en av dom minst eftertraktade telefonerna på min lista. Dessutom är den otroligt dyr för vad man får, vilket känns helt tvärt emot vad jag normalt prioriterar.

Det största problemet – just nu
Det finns många aspekter att titta på när man jämför Apple och Samsung, men ett område där Android måste bli bättre är fortfarande batteritiden. Att jämföra iPhone 11 Pro Max med Galaxy S20 Ultra är som dag och natt, där S20 Ultra är den klara förloraren. För mig så rör det sig om 2-300% skillnad i batteritid vid normal användning, vilket inte borde vara möjligt när man tittar på Apples 3969 mAh batteri jämfört med Samsungs 5000 mAh.

Min batteri-ångest som försvann i och med iPhone 11 Pro Max är nu tillbaka igen i full effekt. Detta gör att jag konstant måste hålla koll på batterinivån i mobiltelefonen för att vara säker på att jag klarar mig en hel dag. Jag är så pass beroende av min telefon för både arbete och privatliv att utan den så skulle min dag inte fungera. Med min iPhone så behövde jag inte ens fundera om jag hade 30% batteri kvar en morgon, utan kunde lugnt ladda en stund på lunchen för att klara mig resten av dagen.

Visst har S20 Ultra en hel del funktioner och teknik som saknas i iPhone 11 Pro Max, men även med 5G avslaget, skärmen i 60hz och ljuset neddraget till lägre än bekvämt så klarar jag mig knappt en hel dag på 5000 mAh. Det är helt sjukt och helt klart det största problemet med S20 Ultra, utan tvekan.

En kamera-telefon utan like
Varför Galaxy S20 Ultra är så dyr som den är kan jag inte svara på. Troligen rör det sig om ”nyhetens behag” och dessutom så pratar Samsung om deras otroliga kameror på telefonen. Visst är dom bra, på många sätt, men dom är inte direkt något att skryta över om man ser till resten av marknaden. Huawei P30 hade troligen bättre kamera, för ett år sedan. Många andra kameror i telefoner klarar sig gott och väl med 12 Megapixel istället för Samsungs 108 Megapixel kamera. Trots skillnaderna så blir bilderna ungefär likadana, vilket är en besvikelse på många nivåer.

Apples iPhone 11 Pro Max tar i många fall bättre bilder med sina 12 Megapixlar då den är bättre på att behålla bilderna neutrala och färgerna mer verklighetstrogna. Dessutom så tar iPhone 11 Pro Max betydligt ”säkrare” bilder. Med det menar jag att du kan ta upp telefonen ur fickan, ta en bild och vara i princip 100% säker på att bilden blev i rätt fokus och skarp, utan att ens kolla. Med Galaxy S20 Ultra så bör du ta några bilder för att vara säker, men inte ens då är det säkert att du får fokus i dina bilder. Det kan se bra ut på telefonens skärm, men när du öppnar bilden på datorn så är det bara en dimmig röra.

Inte ens om man pekar på var man vill ha fokus så påverkar det bilderna, det har oftast ingen effekt överhuvudtaget på utgången, vilket är lite märkligt. Aldrig tidigare har jag använt en S-serie kamera från Samsung och haft så stora problem att ta en ordentlig bild. Men då den äntligen lyckas, den där 1 på 5 bilden, så kan resultatet bli verkligen imponerande.

Om problemet med kameran på S20 Ultra beror på mjukvara eller hårdvara törs jag inte säga i dagsläget. Faktum är dock att den tar väldigt opålitliga bilder för det mesta trots att senaste uppdateringarna installerade fram till dags datum. Dock är känslan av att kunderna är ”beta testare” precis lika tydlig som alltid när det gäller Samsung. Man får helt enkelt köpa produkten och vänta i 6-12 månader innan dom löst alla problem som inte borde ha funnits där till att börja med. Fantastiskt. Helt enkelt.

En besvikelse från Samsung
Att få denna kvalité på bilder och batteri i en telefon för 4-6000 kr är helt ok tycker jag, man kan inte kräva mer. Det är när telefoner för 4-6000 kr överträffar telefonen för 15.000 kr som det känns lite som en besvikelse. När jag säger ”lite som en besvikelse” så menar jag faktiskt ”som en riktig besvikelse”. Du förstår, även om telefonen är dyr och ”fin på papper” så finns det mängder av konkurrerande märken som slår Samsung på fingrarna, denna gång. Xiaomi har även dom 108 Mpix kameror med lika ”imponerande” zoom och dessutom två gånger bättre batteritid, för nästan en tredjedel av priset med deras Xiaomi Mi Note 10 Pro och Mi 10 Pro versioner.

Men det har inte alltid varit så här. Samsung har länge stått för innovation och nytänk som skapat lika stora eller större vågor i teknikindustrin som Apple. Man kunde alltid se fram emot ”det nästa och bästa” från Samsung. Pulsmätning, blodsyrenivå och andra sensorer var länge standard på Samsungs flaggskepp, likväl som möjligheten att hovra med fingret ovanför skärmen och koppla in 3.5 mm hörlurar direkt i telefonen.

Nu för tiden lanserar dom innovationer som 100x zoom, vilket är en aspekt som Samsung kallar ”Space Zoom”. Detta är inget mer än en gimmick som inte är värd att använda överhuvudtaget. Om du vill ha 100x zoom så kan du lika gärna ta en bild med vilken kamera som helst och sedan zooma in 100x i Photoshop eller någon annan fotoredigerare, vilket sannolikt kommer att ge en bättre kvalité i slutänden.

Jag kan dock inte, trots att Samsung dragit ned på innovationer och rensat bort det som tidigare var spännande och användbart, komma över den helt massiva batteriförbrukningen på Galaxy S20 Ultra. Jag ber om ursäkt att jag tar upp detta gång på gång, men det är helt sjukt och deprimerande dåligt av Samsung. Jag hoppas att dom verkligen sätter sig ned och funderar hur dom ska lösa detta problem, eftersom det och kameran, är dess största nackdelar.

Vänta nu lite, mjukvarorna då…
Innan ni kastar bort alla tankar på att köpa en Samsung telefon så kanske ni ska läsa vidare, för det finns en aspekt som gör Samsung till en väldigt trevlig kamrat både professionellt och privat. Jag pratar om deras massiva samling med speciellt skräddarsydda mjukvaror. Men detta är inte vilka mjukvaror som helst. Du kan inte installera dom från Google Play på din Huawei eller iPhone, dom finns bara i Samsungs telefoner.

Vi pratar exempelvis om hjälpredor som Reminder, vilket är min absoluta favorit. Denna app och widget hjälper till att samordna mina dagar, påminner mig om missade samtal och kommande möten, håller rätt på saker jag behöver köpa när jag ändå är i affären och mycket annat. Dessutom är den integrerad med övriga mjukvaror i telefonen så att jag enkelt kan ta ett SMS som rör arbetet och skicka den till Reminder så att den påminner mig när jag är på kontoret igen. Oumbärligt stressiga arbetsdagar.

Alla övriga Samsung mjukvaror i telefonen fungerar på ett liknande och intelligent sätt. Dom kommunicerar mellan varandra utan problem och ger en ”Apple upplevelse” på Android sidan, vilket inte är fy-skam på något sätt. Faktum är att det enda som egentligen räddar denna telefon från att åka tillbaka till återförsäljaren, är just mjukvarorna.

Övrig hårdvara
Men det finns en aspekt när vi tittar på Samsungs hårdvara som alltid verkar vara i topp. Jag pratar givetvis om skärmen. Samsung har ända sedan första S-modellen haft riktigt bra skärmar och är trots allt världsledande inom denna genre. Trots uppstickare som tar en allt större del av marknaden så sitter Samsung rätt så säker i båten, eftersom dom levererar skärmar till mängder av olika tillverkare.

Även högtalarna i Galaxy S20 Ultra imponerar. Volymkontrollen fungerar lite konstigt och verkar inte ”linjärt”. Detta gör att den förlorar kvalité över 60% volym, men 60% volym som 150% på dom flesta andra telefoner. Detta gör att man har en väldigt hög ljudvolym på 100%, men det låter inte vidare bra. Troligen är även detta något som behöver justeras i mjukvaran och kommer säkert att fixas i framtida uppdateringar, som vanligt.

Vid 60% låter det dock bra och nivån är väldigt hög trots att det ”bara är 60%”, högre volym än så känns skadligt för högtalarna och jag undviker detta i den mån jag kan. Faktum är att 50% volym ungefär motsvarar maximal volym på en iPhone 11 Pro Max. Då förstår du säkert vad jag menar. Ljudbilden är dock lite mer snäv på S20 Pro än på 11 Pro Max. Man får lite mindre bas, mer diskant och ett lite högre register. 11 Pro Max har lite lägre register och dovare diskant, men representerar ett lite mer rundat och trevligt ljud.

Lika olika som lika
Att gå från Apple, iCloud och App Store till Samsung, Samsung Cloud och Galaxy Store är inte så konstigt alls. Samsung och Apple har på många sätt kopierat varandras mjukvaror och funktioner, vilket gör att kunder i princip kan hitta alla lösningar dom är vana med på bägge plattformarna. Det som Samsung vinner på är att dom även har Google Play butiken och erbjuder möjligheten att installera appar direkt från APK filer om så önskas. Detta går givetvis inte på Apple-sidan.

Ett område där Samsung fortfarande vinner stort över Apple är inom filhantering och möjligheten att exempelvis koppla in ”DEX for Windows 10” via en USB-C kabel. Detta gör att din PC dator blir din mobiltelefon, fast med större skärm, vilket medför att du kan redigera dokument och annat direkt i telefonen, på datorn. Det finns säkert mängder av filmer på YouTube som visar hur detta fungerar, men det är helt enkelt snillrikt.

eSIM är bättre på Samsung
Apple var först med att introducera eSIM i sina telefoner i och med iPhone XS. Detta gjorde att man kunde använda dubbla abonnemang på sin iPhone utan att ha två fysiska SIM kort. På Galaxy S20 Ultra så har Samsung också introducerat denna möjlighet, men här har den faktiskt en fördel som Apple inte har.

Traditionellt sett har man alltid fått välja mellan två SIM, eller ett minneskort och ett SIM på Samsungs telefoner. I och med eSIM så har man alltså möjligheten att använda ett SIM, ett (eller flera) eSIM men även ett minneskort. Varför inte Samsung helt enkelt tillverkade en hållare med två SIM platser och en minneskort plats förstår jag inte, men nu går det i alla fall att använda minneskort igen, efter många år av irritation.

Slutligen
Nu har jag skrivit en hel roman snart och du är säkert trött i ögonen att läsa allt, vilket gör att jag avrundar denna del. Jag återkommer med del två, en test av kameran på S20 Ultra, när jag får tid över att skriva lite mer.

Om du har några funderingar så är det bara att fråga på. Du kanske funderar på att köpa en och behöver detaljer runt en specifik funktion eller liknande. Passa på medan jag har den kvar. =)

Ha en bra dag så hörs vi snart igen.