Samsung Galaxy Note Review

Hej och välkommen till ännu en review från ITPiraten.se. Denna gång är det Galaxy Note som är i skottlinjen för vår kritik och även vårt beröm. I denna review kommer vi att gå igenom sex olika aspekter. Skärm, Ljud, Kamera, Batteri, Design och Mjukvara. Då skärmen och ljudet i vanliga fall hamnar under design så undrar ni säkert varför dessa aspekter? Det är helt enkelt för att Galaxy Note har fått mycket kritik angående sin skärm och sitt ljud, därför blir dom omnämnda speciellt i denna review.

Benchmarks på Galaxy Note hittar du här!
En exempelfilm från Galaxy Note hitta du här!

Jag har hällt upp ett glas med vitt vin och lagt mig tillbaka i sängen, så låt oss börja bygga denna massiva vägg av text. Trevlig läsning.

—————————————————————————————

Skärm & S-Pen teknologi
Eftersom Galaxy Note i princip är en stor massiv skärm (5.3 tum) så är det den första saken man tänker på när man ser telefonen. Samsung själva lanserar telefonen som ”inte riktigt en telefon, inte riktigt en tablet”. Om sanningen ska fram så är detta den första av flera kommande modeller från Samsung som håller den nya formfaktorn ”Note”.

Upplösningen är 800 x 1280 pixlar (jämfört med 480 x 800 på Galaxy S II) vilket ger en ypperligt bra bildkvalité och väldigt detaljerade element (285 DPI jämfört med 217 DPI på S II) . Den massiva skärmen skyddas av Cornings Gorilla Glas och är väldigt reptåligt. Jag rekommenderar dock att man utrustar telefonen med en så kallad ”bumper” för att undvika onödiga skador om olyckan skulle vara framme. Tappskador då enheter faller direkt på skärmen är fortfarande den största orsaken till reparationer. Ju större skärm desto mer riskfyllt är det att tappa den, vilket gör att Galaxy Note definitivt hamnar i riskzonen.

Det som gör skärmen speciell, förutom sin storlek, är att den har stöd för induktiva pennor, likt Wacoms populära ritbord. Dock fungerar inte s-pen, som tekniken heter, på Wacoms ritplattor och inte heller tvärt om med Wacoms pennor på Galaxy Notes skärm (jag har testat detta personligen).

Denna penna i kombination med den högre upplösningen i Galaxy Notes Super AMOLED HD skärm, gör underverk för kontroll och detaljer vid handskrift och när man känner för att klottra runt lite.

Samsung var tidigt ute med att släppa utvecklingskittet för S-Pen till programmerare vilket har resulterat i en mängd mjukvaror som är speciellt anpassade till Galaxy Note. Till skillnad från andra Samsung telefoner så erbjuder Note en speciell ”market”, där enbart specialanpassade applikationer för S-Pen finns, kallad ”S-Choice”.

Touch-känslan i Galaxy Note är utmärkt. Lite bättre eller lika bra som Galaxy S II, vilken tillhör toppskikten i android-touch-världen. S-Pen erbjuder bättre kontroll än någonsin och digitala artister kommer att älska enkelheten och smidigheten med Galaxy Note.

Många ”experter” har uttalat sig om den bristande kvalité som Galaxy Note har i sina skärmar. Det kan hända att jag var den som hade tur (för omväxlings skull), men jag har inte upptäckt några symptom på fel i skärmen. Inte ens med den gråa färgen som man rekommenderas använda för att avslöja bristfällighet vid montering visar sig avslöja något dolt problem. Den är exakt lika perfekt som jag förväntar mig av Samsung. Deras styrka är trots allt i skärmarna.

Om du har en Note och har problem med skärmen så får du gärna höra av dig till mig på urban@itpiraten.se, bifoga gärna bilder som bevis på att du har problem.

Observera att färgseparering i vissa applikationer beror på att Galaxy Note använder 32 bitars färg istället för 16 bitar. Detta gör att bildkvalitén ser ut att vara felaktig på Note med vissa program som inte är anpassade. Detta är dock ovanligt och väldigt sällan upptäcks detta av vanliga användare (som inte specifikt letar efter just detta ”fel”) och dessutom älskar att påpeka felaktigheter i allt.

Enligt uppgifter från XDA-Developers är problemet mjukvarumässigt och kommer att försvinna då ICS släpps, så det är inget att haka upp sig på.

Ljud & Högtalare
Det är många mobiltestare runt om i världen som fullkomligt spottat åt Galaxy Notes ljudkvalité och ljudegenskaper. Då ingen diskuterar vidare, utan anser att det räcker med att säga ”dåligt ljud”, så verkar det som att alla är nöjda.

Faktumet är att ”ljud” kan separeras i flera olika kategorier. Exempelvis dom båda högtalarna, mikrofonen, talkvalité och så vidare. Att så många ”experter” hade uttalat sig om att ”ljudet är dåligt” fick mig att fundera två gånger innan jag gjorde mitt val.

Faktumet är att jag inte har en aning om vad dessa ”experter” talar om. Att spela upp musik via den inbyggda högtalaren ger högt, fylligt och klart ljud. Till skillnad från Galaxy S II som hade ett något diskantartat ljud (men ändå utsökt kvalité) så har Note mycket bas och djupa frekvenser hörs väldigt bra. Jag tillskriver detta att Note har ett större chassie och därför en större resonans internt, något som är en gissning mer än något annat.

Talkvalité är helt i linje med Galaxy S II, som jag ansåg hade ett väldigt bra ljud. Högt och klart, samtidigt som ingen jag pratat med märkt någon skillnad mot för S II:an jag hade tidigare. Så mikrofonen är det heller inget fel på. Jag har även provat att spela in ljudfiler och jag har inte upptäckt något fel i ljudkvalité eller liknande.

Jag tillskriver detta fel till nätverket. Det kan hända att operatörer i andra länder inte erbjuder samma kvalité på näten som här i Sverige. Eventuellt kan det röra sig om problem med tidigare versioner av Galaxy Note.

Om du har en Note och har upptäckt problem med ljudkvalité så får du gärna höra av dig. E-post adressen är urban@itpiraten.se.

Kamera
Galaxy Note har en 8 Mpix kamera som är av samma kvalitet som Galaxy S II. Den tar utsökta bilder och film flyter på riktigt bra. Ett exempel på film hittar du här.

Jag ansåg det vara onödigt att göra ett kameratest på Galaxy Note, eftersom den inte skiljer sig jämfört med Galaxy S II, som har blivit testad gång på gång av ITPiraten.se redan. Även självporträttskameran som är riktad mot användaren är exakt som på Galaxy S II. 2 Mpix.

Batteri & Tider
Då jag inte personligen har testat batteritiden på Galaxy Note så utgår jag från andras tester. I detta fall av den respekterade recensenten Jon4lakers som gjort ”live” tester och fastställer att man kan arbeta på Galaxy Note i minst 2½ dagar utan problem. Detta är väldigt bra med tanke på den stora skärmen.

Standard batteriet är av typen Li-Ion och är på 2500 mAh. Standby tiden i 2G är 960 timmar och i 3G är den 820 timmar, enligt Samsung.

Taltiden är upp till 26 timmar och 10 minuter i 2G och upp till 13 timmar och 30 minuter i 3G nätet. Även här kommer uppgifterna från Samsung.

Jag återkommer givetvis vid ett senare tillfälle med mitt egna test av batteriet.

Design
Det finns många som köpt Galaxy Note och genast blivit smått chockskadade av att packa upp en enorm telefon från en liten förpackning. Faktumet är att själva kartongen som telefonen levereras i känns mindre än själva telefonen, vilket är ganska paradoxalt.

Med dom smått imponerande måtten av 146.9 x 83 x 9.7 mm så är detta ingen normal mobiltelefon. Jämfört med den redan stora mobiltelefonen Galaxy S II som mäter 125.3 x 66.1 x 8.5 så är detta en jätte. Trots dess storlek så väger inte Note nämnvärt mycket mer än Galaxy S II (116g) med sina 178 gram. Många hävdar att den är tung, men då exempelvis en iPhone 4S väger 140 gram (38 gram mindre) med sin 3.5 tums skärm så anser jag fortfarande att Galaxy Note är en fjäderviktare.

Fördelen med designen är att arbete, trots att jag inte rekommenderar varken surfplattor eller mobiltelefoner med Android för arbete, faktiskt är nästan bekvämt. S-Pen tekniken öppnar en ny dimension till Note, vilket faktiskt är något jag saknat en längre tid. Redan på mina gamla Windows Mobile 5-6 telefoner så var pennor i princip standard. Om än upplösning och känslighet gjorde att dom inte var användbara till annat än att träffa dom pyttesmå iconerna och menyalternativen.

Med S-Pen så kan man faktiskt rita, skissa och skriva text utan problem, vilket inte tidigare varit möjligt med någon mobiltelefon överhuvudtaget, oavsett tillverkare.

Note är, likt Galaxy S II, tillverkad mestadels av Samsungs högkvalitétsplast. Alla som hållit en i Galaxy S II vet känslan i Note också. Om än S II känns lite mer bastant i handen, eftersom den är mer kompakt i sin design. Notes baksida mäter från toppen på telefonen till botten, vilket gör att det blir en stor skiva med plast som inte har stöd från annat än sidorna, medan Galaxy S II:ans bara täcker en del av baksidan.

Den titangråa kanten som går runt hela telefonen är, troligen, också tillverkad av plast. Jag skriver troligen eftersom jag faktiskt inte kan känna om det är aluminium eller något annat material.

I toppen hittar du en 3.5mm hörlursutgång och en mikrofon för brusreducering, på vänster sida finns volymkontrollerna, i botten så hittar du S-Pennan undangömd och en multi Micro USB port (MHL/USB Host/Laddning/Data, m.fl i samma port) och en mikrofon. På höger sida finns knappen för påslag/avslag/skärmlås.

Om du hållit i en Galaxy S II så vet du exakt var allt sitter, då dom är identiska i det avseendet.

Mjukvara & S-Pen funktioner
Trots att man vid det här laget blivit van att få en massa gratisprogram från Samsung i sina telefoner så är det faktiskt väldigt få (läs positivt) förinstallerade applikationer. En sak jag faktiskt saknar är en e-bok läsare, då Samsungs egenutvecklade är riktigt bra. Samtidigt så finns det bara ett fåtal widgets som standard i Note. Nästan på gränsen till att vara ”nexus”-lite saker.

Kalkylatorn, Polaris Office, Readers/Music och Social Hub finns också här. Men sedan är det inte mycket mer att hitta, förutom några mindre appar som ”nyheter och väder”, FM Radio och Minidagboken.

Jag tillskriver detta fenomen att Samsung strax uppdaterar sina mobiltelefoner till ICS och inte orkar ”porta” över en massa gratis applikationer till Galaxy Note i nuläget. En långsökt förklaring, jag vet, men det är det enda jag kan gissa på just nu.

Detta är ingenting negativt dock. Att slippa alla skräpprogram som ändå inte kommer att användas, men inte kan avinstalleras, är för mig en otrolig bonus.

Nu när vi är inne på mjukvara så kan jag börja skriva om S-Pen och hur den fungerar. Detta är en central funktion i Note och något som gör att den skiljer sig från alla andra telefoner i dagsläget. Därför är det värt att nämna varför den är så bra vid flera tillfällen.

S-pen har flera olika ”genvägar” till funktioner i telefonen. Något som du inte annars kommer åt utan pennan i handen. Exempelvis kan man ta fram pennan och trycka in knappen som är placerad (lite dolt) i pennan. Genom att dubbel-knacka på skärmen så öppnas S-Memo, vilket är ett anteckningsblock där du kan skriva, rita och beskriva saker för vänner. S-Memo kan dela innehåll till i princip vad som helst och hur som helst, vilket gör den underbart enkel att använda.

En annan ”dold” funktion är att du när som helst, var som helst i telefonen, kan trycka in knappen på pennan och hålla den tryckt mot fönstret i 2 sekunder för att ta en screenshot.  När bilden är tagen så flyttas du till en bildredigerare där du kan stryka under saker, rita om och leka med bilden hur du vill. När du är klar så kan du skicka den till en nätverksskrivare, spara den eller dela den med vänner och bekanta.

Det finns många andra funktioner på S-Pen, men jag låter det vara osagt i dagsläget då jag själv inte har haft så mycket erfarenhet av dessa funktioner ännu. Troligen kommer en del 2 till denna review där jag närmare beskriver fördelarna med S-Pen.

Sammanfattningsvis & Betyg
Samsung Galaxy Note är svår att bedöma. Den är inte en surfplatta eller en mobiltelefon, fast den är egentligen båda delarna och mer därtill. Samsung själva säger att det är en ”Note” vilket verkar vara deras namn på denna nya linje med pennor. I framtiden kan vi troligen förvänta oss flera ”Note”-hybrider i olika storlekar och färger.

Det är många som tror att Galaxy Note tillskrivs surfplatta/mobiltelefon på grund av dess storlek, men jag skulle vilja säga att Note är en ”Note” på grund av S-Pen funktionen. Det är en ”Note” enhet som lever lite i gråzonen mellan surfplattorna och smartphones.

Eftersom detta är en speciell enhet med unika egenskaper så försätter det alla ”reviewers” i en udda situation. Det finns ingenting att jämföra med, förutom just smartphones och surfplattor.

Om du tänkt köpa en Galaxy Note för att den har en stor skärm eller för att den är snabb som blixten med sina 1.5 Ghz dubbla kärnor, så är du på rätt väg. Om du inte förväntar dig mer än en ”stor, snabb mobiltelefon” så kommer du att bli riktigt positivt överraskad när du upptäcker vad en Note egentligen är. Precis som jag själv blev.

Jag önskar att det funnits någon som påpekat det jag skrivit här idag innan jag köpte min Galaxy Note, då hade jag aldrig tvekat och funderat så länge på om detta var något för mig. Tyvärr är 99% av alla som skriver om Galaxy Note ute på fel spår, då dom antingen klagar på att den är för stor som smartphone, eller för liten för att vara surfplatta, då den inte kan placeras i något av dom facken.

Jag kommer dock att ta hänsyn till alla fakta jag har med mig angående denna enhet och försöka göra en rättvis bedömning. Betyg är från 1 till 10, där 10 är superbra och 1 är värdelöst.

Skärm: 10
Perfekt storlek för arbete och illustrationer, samtidigt som den varken är för stor eller för liten.

Design: 8
I min hand ligger Galaxy Note helt perfekt. Men genom att fråga mina vänner vad dom tycker så är det många som har problem med storleken på enheten. Många har mindre händer vilket gör den klumpig och omständig att använda med en hand. Dom glatta ytorna på Galaxy Note gör att den är lätt att tappa om man är oförsiktig, något som Samsung enkelt hade kunnat fixa till när dom designade den. Detta är för övrigt en aspekt som Samsung aldrig verkat ha brytt sig om speciellt mycket dom senaste åren.

Ljud: 7
Ljudet är perfekt, men det går givetvis inte att jämföra med exempelvis Galaxy Tab 10.1, vilket jag gjorde när jag satte betyget. Samsung hade enkelt kunna sätta in dubbla högtalare (Note har 1 högtalare på samma ställe som S II) och dessutom kunnat använda samma typ som i Galaxy Tab 10.1, eller kanske av en något bättre kvalité. Det borde rimligtvis finnas utrymme för detta i Galaxy Note.

Mjukvaror: 10
Den stora avsaknaden av förinstallerade program i Galaxy Note gör att man inte behöver scrolla igenom 100 tals skräpprogram för att hitta sina egna installerade. Dom som specifikt är tillverkade för S-Pen och Galaxy Note är av högsta kvalité och fungerar klanderfritt. Att Samsung var ute så pass långt före release gjorde att Galaxy Note redan fått en massa roliga program, något som är ovanligt med så pass ”nischande” telefoner. Högsta betyg är det enda man kan ge för en sådan planering.

Allt som allt
Om det är något jag har som slutord så är det följande… Trots att många ser Galaxy Note som en jättestor mobiltelefon så är det långt ifrån hela sanningen. Jag skulle inte vilja ha en telefon i storlek med Galaxy S II med en S-Pen. Det hade motverkat själva tanken och enkelheten. För att en sådan här innovation ska få vind under vingarna krävs minst en 5 tums skärm.

Jag har haft många mobiltelefoner i mitt liv, detta är nummer 355, men jag har aldrig tidigare känt att jag faktiskt skulle kunna göra något kreativt med dom 354 tidigare. Då jag i grund och botten har en designsjäl så är detta en perfekt ”telefon” för mig. Dessutom gillar jag inte att behöva gorma runt i flera minuter för att hitta ett noteringsprogram och sedan pilla på minimalistiska tangentbord för att göra en påminnelse till mig själv.

Att plocka fram pennan och picka på skärmen två gånger, sedan skriva vad jag tänkte direkt, utan tangentbord, utan gorm och utan omständigheter, det är frihet och själva tanken med Galaxy Note.

Många gånger som ”innovationer” dyker upp på marknaden så är det inte till användarens fördel. Det är många gånger mer komplicerat och gormigt. Den senaste tiden verkar det som att tillverkarna bråkat om vem som kan ha mest i telefonen, men aldrig är det någon som sätter sig ned och tänker: ”Men hur är det tänkt att användaren ska kunna utnyttja det här på ett vettigt sätt?”… Det verkar som att Samsung faktiskt gjort precis det.

Jag älskar min Galaxy Note, den har redan efter så här kort tid gjort sig oumbärlig för mig. Jag spenderar långa stunder med att klottra och irritera Sara med mina kreationer, samtidigt som det känns som att den hjälper mig i vardagen. Den är inte en teknisk pryl som gormar till det och är ivägen för mig, utan den är faktiskt användbar.