Samsung Galaxy Note 8

I och med presentationen av Galaxy Note 8 av Samsung så började det ramla in lite frågor och funderingar från läsare runt om i vårt avlånga land. Dom flesta frågor berörde vilket pris Note 8 skulle få och min gissning på 10.000 kr var, som framtiden utvisade, bara några kronor ifrån verkligheten.

På andra plats bland frågorna var ”ska jag köpa den?”. Denna fråga är alltid lustig då det helt och hållet beror på vem som frågar. Har du haft Note telefoner tidigare och var supernöjd med dessa? Då kanske Note 8 är något för dig. Om du inte gillar telefoner med ”för stora skärmar” då bör du nog titta åt ett annat håll.

Personligen kommer jag nog inte ens att köpa en Note 8 för att göra en review, utan kommer att helt och håller skippa denna. Jag anser att den är för dyr och är lite för lite, alltså, den är inget att bli upphetsad över eftersom många andra tillverkare redan har lika bra eller bättre lösningar.

Det enda, och då menar jag DET enda, som gör Galaxy Note 8 speciell på något sätt är just pennan som följer med. Med den kan man göra några saker som att klottra ned anteckningar samt att rita med. Om man destillerar bort skitsnack och tekniska jargonger så är bägge dessa saker egentligen det enda som urskiljer Note 8 från många andra i samma format.

Enligt min erfarenhet (jag har haft alla Note telefoner förutom 7:an) så använder man pennan ungefär 30% av tiden till att börja med och ungefär 3% redan efter en till två veckor. Om du är en person som älskar att klottra med penna och papper så kommer du INTE att välja telefonen istället när andan faller på eftersom det, i brist på annat uttryck, inte känns naturligt.

Det är med andra ord ingen avgörande faktor att ha denna penna efter nyhetens behag har lagt sig. Att den varje år blir tunnare och mer känslig påverkar inte användaren speciellt mycket. I ärlighetens namn så är det mest konstnärer och professionella designers som har nytta av den utökade precisionen. Hur många av dessa tror ni använder en Note 8 istället för en iPad Pro med Apple Pen, Surface Pro eller någon annan specifik teknisk lösning.

Om du säger ”jag tänkte använda telefonen till media och film” så måste jag göra dig besviken också. Trots att bilden är riktigt bra på Note 8 så gör det tunna, tråkiga och löjliga monologa ljudet från den lilla och underdimensionerade högtalaren upplevelsen till skräp. Jag som personligen konsumerar massor av media på mina telefoner mår nästan illa av tanken på en telefon för 10.000 med ett sånt patetiskt ljud, men det är kanske bara jag.

Visst, du kan koppla in hörlurar och njuta av den klena inbyggda förstärkaren, som trots allt erbjuder en bättre upplevelse, men om du vill visa ett roligt klipp på YouTube åt en kompis så lär ni få dela på hörlurarna. Här utgår jag dock från att Note 8 kommer att ha samma interna komponenter som S8+, vilken var en besvikelse på många sätt.

Om Samsung har tagit tillfället i akt och förbättrat någon aspekt rörande ljudet så bockar jag och ber om ursäkt, men min erfarenhet säger att dom valde den billigaste lösningen, vilket alltid är redan befintlig teknik.

Det finns många saker man skulle kunna göra för att förbättra upplevelsen på Note 8, men om man ska försöka anpassa sig till att ens telefon för 10.000 kr inte duger till att spela upp ljud så kan man lika gärna köpa en TV för att titta på film på istället för en liten telefonskärm, och dessutom komma billigare undan.

För 10.000 kr ska man kunna förvänta sig det absolut bästa som branschen kan erbjuda, inte bara en funktion som någon annan telefon saknar. Den ska kunna prestera på alla nivåer, under alla förhållanden. Detta gör inte Note 8, vilket gör att den inte är värd vad Samsung vill ha. Men kanske om några månader, när priset har sjunkit med flera tusen kronor, då kan Note 8 vara värd att titta närmare på.

Risken är att Apple kommer att lansera något som kommer att krossa konkurrenterna totalt. Kanske en iPhone med jättestor skärm och någon annan innovativ funktion som alla andra saknar… Vi får se den 12 September, klockan 19.00 på kvällen… På www.apple.com till exempel… =)

Ha en trevlig dag.