Samsung Galaxy Note 8 – Sista återträffen

Nu är min följetong med Note 8 inne på sin sista del. Jag finner ingen anledning att fortsätta skriva om denna telefon, men inte för att den är tråkig eller dålig. Orsaken är att den fungerar som den ska och inget irriterar mig. Det kan låta tråkigt och händelselöst att ha en Note 8, men precis som Huawei P10 Plus så tuffar den på och gör exakt det den ska göra. Jag tänkte sammanfatta min användning under dessa veckor här nedan, men givetvis är ni välkomna att kommentera eller skicka in era frågor till urban@itpiraten.se.

Ljud och bild
När det gäller Note 8 så kan jag bara konstatera att ljudet från den interna högtalaren inte imponerar. Den är hög, men samtidigt för låg för mitt tycke. Ljudet från hörlursutgången är riktigt bra. Fin upplösning och separation av registret gör att det är en upplevelse att lyssna på musik och tal både i bullriga och tysta miljöer. Kvalitén på skärmen är fantastisk och det finns ingen telefon som slår Note 8 i skrivande stund. Samsung har verkligen strävat efter perfektion med denna teknik.

Snabbhet och GUI
Att Samsung bantat ned sin GUI råder det inga tvivel om, allra minst om man ser till den prestanda som Note 8 faktiskt har. Trots att den nu varit min trotjänare i över två månader så har jag inte upptäckt några tendenser att hacka och ”lagga”. Den flyter på som ny och hanterar faktiskt appar och strömbesparing beundransvärt bra. Vid detta laget så brukar jag ha problem med mina Samsung telefoner, men det finns helt enkelt inget att rapportera om ännu. Detta är en väldigt positiv sak, för er som undrar. =)

Mottagning och sändning
Den initiala känslan att Note 8:an hade ”Samsung-mottagning”, det vill säga stundvis värdelös, verkar ha varit spöken i systemet. När jag likaså har påbörjat ett samtal så är det väldigt liten risk att samtal bryts eller förlorar kvalité på grund av dålig mottagning. Även Bluetooth som från början bara räckte 1 meter från min bil har nu blivit mycket bättre. Ibland räcker Bluetooth anslutningen över 20 meter från bilen, vilket inte alltid är en positiv upplevelse då bilen står på tomgång, telefonen ringer och man är inom räckvidden… Innan man fattade att samtalet gick till bilen så har man redan börjat bli irriterad. Detta var aldrig ett problem när jag började använda telefonen och beror troligen på en uppdatering av drivrutinerna från Samsung.

S-Pen och dess magiska egenskaper
Precis som alltid när det gäller Note telefoner från Samsung så hamnar S-Pen i bakgrunden rätt så snabbt. Vissa stunder är det ett oumbärligt verktyg som bidrar med kontroll som inte går att hitta på någon annan telefon, men majoriteten av tiden så sitter den undanstoppad i sin avsedda grotta i botten på telefonen. Detta är inte ett tecken på att S-Pen är en dålig eller onödig ”feature”, utan att den gör exakt vad det var tänkt. Jag är inte en person som sitter och antecknar med penna på min mobiltelefon, jag skriver minst dubbelt så snabbt på ett tangentbord eller via diktering. Detta gör att den enda gång jag tar fram S-Pen så är min intention att rita, skissa eller klippa ut något från nätet. Detta är i sin tur inte något jag gör hela tiden, utan bara vid speciella tillfällen. Men jag känner att det är precis vad jag vill ha den till, dom gångerna är S-Pen ett riktigt användbart verktyg jag inte skulle vilja vara utan.

Batteritid och tryggheten
Efter Note 7 och dess olyckliga existens så verkade många vara oroliga för att Note 8 skulle ha ett liknande öde. Till skillnad från dom personerna så visste jag med säkerhet att Samsung skulle ha minst dubbelt så bra kvalitetskontroll som tidigare, vilket bidrar till en väldigt trygg telefon att äga, ur den aspekten i alla fall. När det gäller batteritiden på Note 8 så är jag inte direkt imponerad, men jag är inte besviken heller. Låt oss kalla det nöjd och utan överraskning. Jag har faktiskt bara råkat ut för ”batteribrist” en enda gång, då telefonen faktiskt tappade 20% ström på mindre än en timme. Orsaken framgick aldrig och jag kunde inte se någon onormal strömförbrukning i systemet. Jag avskriver detta som en isolerad bugg eftersom det aldrig hänt efter detta.

Samsung Dex och övrig hårdvara
Dex är en nisch, det råder det inga tvivel om. Men faktiskt måste jag erkänna att jag använder den rätt så ofta. Allra helst när jag ska skriva på bloggen, sköta filhantering och läsa mycket text. Det är trevligt med en större skärm, tangentbord och mus vid många av dessa tillfällen. Det är för övrigt ett smidigt sätt att kunna använda telefonen samtidigt som den snabb-laddar i bakgrunden. Spel som South Park Phone Destroyer är en upplevelse på stor skärm och jag har inga tvivel om att det finns betydligt roligare spel. När det gäller VR så har jag inte ännu införskaffat en Gear VR. Främst för att ingen butik i min generella närhet verkar vilja ta hem dom, men även för att jag historiskt sett gjort mig av med telefoner från Samsung väldigt snabbt, vilket medför att jag lägger ut pengar i onödan. Jag kommer, utan tvekan, även att investera i en Gear VR för Note 8. Huvudsakligen för att kunna använda den nya fjärrkontrollen, vilket jag tror är en ”gamechanger” mot för tidigare versioner.

En sista tanke att bära med dig…
När du nu läst så mycket om Note 8 och i princip bara har hört positiva saker så borde du springa till affären och skaffa en omedelbart. Men istället för att göra detta så bör du fundera på om Samsungs senaste är telefonen för dig. Note-serien representerar det bästa som Samsung har att erbjuda, det har den alltid gjort, men trots detta är den inte för alla.

Om du använder din telefon till allt och kanske inte ens äger en PC, så är Note 8 ett mellanting som löser dina problem. Men om du är en person som gillar okomplicerade telefoner och bara skickar SMS och tittar på sociala medier, så slösar du pengar i onödan om du köper en Note 8.

Den är en ”Jack-of-all-trades” och gör det mesta utan att tveka, men det är trots allt en väldigt dyr telefon. Med dagens snabbt utvecklande marknad så finns det telefoner som gör exakt det du vill för en bråkdel av summan. Exempelvis är kanske den nya telefonen från Razor bättre om du gillar att spela spel. Vad du än väljer för telefon så ska du alltid vara medveten om att bara för att personer som jag skriver att något är bra, betyder det inte att den är bra för just dig.

Ha en trevlig dag.