iPhone X – Ingen bra start för Apple

I USA har flertalet användare (”speciella användare”, kan vi kalla dom) fått sina iPhone X / 10 telefoner nu och kommentarerna låter sig inte vänta. Det finns många som är nöjda och belåtna, men samtidigt väldigt många som inte direkt känner att denna telefon representerar framtiden. Apples uttalande att iPhone X egentligen skulle lanseras 2018 tror jag inte på, eftersom dom då inte skulle ha presenterat den vid lanseringen av iPhone 8 / 8 Plus i september. Att skylla på att dom gjort allt för att få ut den till konsumenter, men i den processen samtidigt gjort avkall på kvalité och funktionalitet, är bara löjligt att höra från en teknik-gigant som Apple. Precis som med Android så kommer Apple att få känna på baksidan med ny och oprövad teknik. Det kommer att finnas buggar och det kommer att bli problem, så är det bara.

Det som dom flesta ”för-användare” stör sig på är att Face ID inte fungerar som tidigare aviserat från Apple, utan fingeravtrycksläsare så finns det inga andra smidiga alternativ att tillgå. Dom flesta är övertygade om att Apple kommer att fixa problemen inom snar framtid, men det finns dom som inte accepterar den något dysfunktionella egenskapen hos telefonen i samma utsträckning.

Värt att notera är att Apple knappast skulle tillåta någon ”för-användare” att

Jag förutspår att konsumenter kommer att bli irriterade, då dom faktiskt betalar över 1000 dollar för telefonen och förväntar sig att få valuta för pengarna. Samtidigt kan man tycka att ett sånt rutinerat företag som Apple borde ha bättre kvalitetskontroller och högre krav på funktion. Många tänkte nog att Apple inte skulle vara dom som fantiserar över hur bra deras saker är och sedan inte kunna backa upp det i verkligheten.

Vi får se hur detta utvecklar sig allt eftersom frustrationen ökar hos användarna. Risken är att Apples försök att bli ”hipp och inne” just blev ett bakslag. Jag tror personligen att dom nu kommer att tappa kunder till Android och Samsung i snabbare tempo än tidigare.

Trots att jag inte sitter i någons hörna så måste jag ge en ovation till Apple och deras val att ge sig utanför sin komfortzon, något som många har väntat länge på. Vad många inte förstår är just att det kommer att bli problem och buggar i drivor den första tiden, precis som med Android. I och med att Android har utvecklats enormt under en lång period så är chansen stor att Android kommer att bli det stabila och snabba operativsystemet ett tag framöver.

Men, om man tittar objektivt på iOS och Android så har ju faktiskt stabilitet och snabbhet varit Apples ledord genom hela deras moderna existens. Utan dessa generella fördelar så bör konsumenter ställa sig frågan ”varför ska jag välja iOS över Android”. Anledningarna sinar i allt snabbare tempo, vilket kan betyda en nedåtgående trend för Apple från och med nu. Jag har inga tveksamheter att dom kommer att sälja mycket telefoner, men med konkurrenterna som närmar sig från alla fronter så kan dom nog räkna med en rätt så hårfin marginal att arbeta med.

Men, som jag skrev tidigare så får man hoppas att Apple inte tagit sig vatten över huvudet och kan leverera det dom lovar inom rimlig tid. Vad Apple behöver just nu är en förnyad och förändrad design och utseende. Det är på tiden…

Ha en trevlig dag.