Samsung Galaxy Note 8: 10 dagar senare

Som dom flesta besökare känner till så följer jag upp mitt val att gå tillbaka till Samsung (för stunden) genom att lägga upp inlägg med uppdateringar om vad jag tycker. Detta kommer jag att göra ett tag, men kanske inte så ofta som jag trodde. Låt oss börja.

Kamera
När jag först köpte min Note 8 så tyckte jag att dom bägge kamerorna på baksidan inte samarbetade som jag är van vid. Det vill säga att den ena kameran bidrar till huvudkamerans kvalité, genom att bidra till kontrast, färg eller annat. Detta är fortfarande exakt som jag trodde, men samtidigt ser jag fördelen att kunna ”zooma-bort” delar av en bild som jag inte vill få med. Exempelvis när man tar en bild genom ett sidofönster på bilen. Oavsett om Samsungs telefoner har en eller två linser så kan man vara rätt så säker på att det är bilder i absolut toppklass som produceras.

Högtalare
I min initiala review av Note 8 kritiserade jag den inbyggda högtalaren och avsaknaden av stereo-ljud. Faktumet är att nivån på ljudet är rätt så ok när man tittar på film och även i lite bullrigare miljöer. Dock är avsaknaden av stereo-högtalare riktigt irriterande fortfarande, helst på en telefon för 10.000 kr.

Mottagning/sändning
Redan från början så visste jag att det skulle vara problem med mottagningen på Note 8, eftersom det alltid verkar vara det på Samsungs flaggskepp nuförtiden. Men kanske är det därför jag missade att den faktiskt verkar ha rätt så bra mottagning trots allt. Jag har flertalet gånger lyckats prata på ställen där även Huawei P10 Plussen hade problem. Med det sagt så finns det fortfarande ställen där det absolut inte borde vara några mottagningsproblem, men Note 8:an inte ens går att ringa ut med.

Buggar och problem
Jag måste rapportera att jag är förvånad över stabiliteten på Note 8. Med det sagt så ska man inte sopa dom problem som finns under mattan, för det finns problem. Bland annat så återfinns buggen med att mikrofonerna lägger av under samtal. Dock sker detta bara ibland, istället för som på S8+ där det alltid var problem. Detta problem är, om det fortsätter, en dealbreaker som gör att jag kommer att lämna tillbaka telefonen.

I övrigt så är det problem med buggande appar, grafiska fnurror och stundtals mottagningen som inte riktigt vill hänga med. Även Bluetooth buggar ibland och anslutna headsets och hörlurar får stundtals ”digitala störningar” i form av hackande ljud, förlorad uppkoppling och ”hicka” där ljudet stannar och hackar sig fram.

Slutord
Trots alla buggar som finns på Note 8 så skulle jag vilja säga att det är en av dom bästa telefonerna jag provat, från Samsung. Den är blixtrande snabb (ännu) och erbjuder funktioner långt ifrån vad man är van vid. Dock kommer dessa funktioner med en kostnad, som mynnar ut i bristande stabilitet och buggar i mjukvaror. Men om man är van Android användare så borde man inte lyfta speciellt på ögonbrynen åt dessa.

Min personliga preferens ligger trots allt hos Huawei ännu. Det känns som att man får mer för pengarna, samt att dom fokuserar på vad som är viktigt. Samsung känns som att dom är överallt med sin fokus, vilket gör allt till en förvirrande soppa av funktioner och hårdvara. Exempel på detta är Gear VR, Dex, Gear 360 och Samsung keyboard cover för Note 8.

Med detta i åtanke så önskar jag er en trevlig dag.