Samsung Dex review

I en allt för stagnerande mobil marknad så dyker det ibland upp en speciell ”nisch” som försöker förändra spelplanen lite. Dex är lite som en krusning på den mobila marknadens havsyta.

Jag tror inte det finns någon som helst risk att Dex kommer att bli en defacto standard när det gäller ”ultra-mobila lösningar”, eftersom det kräver så specifik hårdvara och mjukvara. Dessutom krävs det en armé med utvecklare och programmerare för att se till att projektet fortsätter få fotfäste.

Microsofts Continuum lösning hade potentialen att bli störst av alla, men som vanligt gormade Microsoft till det och tappade bollen precis innan mållinjen. Genom att inte satsa på mjukvaror, utveckare eller den mobila plattformen i den utsträckning dom visste att dom behövde, så tillläts allt falla i glömska hos konsumenterna. Jag misstänker att Dex har ett liknande öde till mötes, men jag låter det vara osagt för närvarande.

Låt oss titta närmare på Samsungs Dex lösning, är det något för dig?

Fördelarna och nackdelarna med en mobil-pc-lösning
När det gäller Dex så ska man inte missförstå vad den egentligen är. Den är en PC-liknande-lösning för S8, S8+ och Note 8 (i skrivande stund), det är inte en ultra-mobil lösning. Du kan med andra ord inte bära med dig lösningen på ett enkelt sätt, då den kräver tangentbord, mus och skärm för att fungera.

Fördelarna är nästan dom samma, nämligen att man får just ett pc-liknande gränssnitt och möjligheten att skriva och arbeta på ett lite mer familiärt sätt än att sitta och pilla på telefonen. En fördel är att du får några extra portar på din telefon, nämligen 2 st USB, HDMI och en nätverksport. USB portarna fungerar precis som på en dator, vilket gör att du kan koppla in USB hårddiskar, ljudkort och mycket annat.

Men eftersom lösningen inte är mobil, så kommer man troligen att befinna sig på hemmaplan då man använder Dex, vilket i sin tur medför att man lika gärna hade kunnat sitta med en notebook eller stationär dator istället. Det är också här som Dex får svårt att hävda sin funktion i det moderna hemmet.

Om du behöver en dator hemma, köp en stationär dator istället. Då får du full produktivitet och du bestämmer själv prestanda vs plånbok. Om du köper en notebook så får du en mobil lösning som även duger till produktiva saker, eftersom du mer än troligt använder Windows oavsett om du väljer en stationär eller mobil variant.

Varför ska man välja en Dex framför en PC?
Det är precis den frågan man bör ställa sig innan man investerar 1000 kr eller mer. Om man fick Dex på köpet och råkar ha skärmar, tangentbord och möss hemma så spelar det inte så stor roll. Men om du funderar på att investera i en Dex utöver en Note 8, Galaxy S8 eller S8+, då föreslår jag att du avvaktar ett längre tag. Kanske till mitten på nästa år i alla fall.

Vad händer med Dex nu/i framtiden?
Detta är en aspekt som man också måste titta närmare på. Vad har egentligen hänt med Dex sedan den introducerades i och med S8/S8+ (April 2017)? Hur mycket kommer Samsung att satsa på denna teknik i framtiden? Givetvis är det ingen som vet vad den långsiktiga planen är, men Samsung är rätt så smarta när dom säljer S8/S8+ och Note 8 med detta tillbehör, eftersom man troligen inte skulle ha gjort den investeringen och fått uppleva Dex i annat fall. Om dom får upp användarbasen så kan det vara intressant att investera i tekniken även i framtiden.

Ska man köpa en Dex? Vem är Dex till?
Om du är en teknik-intresserad person som vill ha det senaste och gärna är bland dom första i kön, då är Dex för dig. Men om du förväntar dig att din telefon ska bli en stationär dator och att du ska kunna köra allt du är van vid utan problem, då bör du tänka om. Det är i och för sig ingen stor investering, om du råkar ha hårdvaran som krävs hemma, men samtidigt bör man ta sig en funderare om det kanske inte finns bättre saker att satsa sina pengar på.

Vilka appar fungerar?
Dex stödjer dom flesta appar på Google Play Store, minus dom flesta spel, som helt enkelt vägrar starta eller inte stödjer mus/tangentbord. Det är ju svårt att göra en swipe med fingret, eftersom monitorn Dex är kopplad till inte stödjer tekniken. =)

Appar som ES File Explorer, Chome, YouTube och många andra fungerar precis som på telefonen. Ibland kan man använda skärmens fulla yta, men oftast kan bara appen startas i ett fönster. Vilka appar som stödjer Dex fullt ut undersöker jag för närvarande. Men det är få och dom är kanske inte stabila nog för att kunna förlita sig på.

Vilken är ursäkten?
Att Dex känns som en rätt så meningslös pryl som mest tilltalar nördarna kan ändra på sig över en natt. Det som behövs är stöd för fler spel, appar och produktiva lösningar. Man kan kortfattat säga att Dex bara är några månader gammal och behöver tid på sig att mogna. Om Samsung lyckas ”ge bort” tillräckligt många Dex, så kommer appar och lösningar efterfrågas i större utsträckning, vilket gör att lavinen kommer igång på allvar. Om Samsung är villiga att satsa så mycket på tekniken återstår dock att se, men vi får hoppas att den inte går samma öde till mötes som Microsofts Continuum.

Slutordet!
Dex är på många sätt en banbrytande lösning med stor potential. Samsung har visat att man är långt fram med tekniken och Dex är troligen redan mer populär än Continuum någonsin var. Men mjukvaran är inte på plats, samt det avgörande svaret på varför man egentligen ska investera i denna dockningsstation, när det redan finns lösningar som gör allt bättre, till nästan samma pengar.

Hurvida man gillar eller ogillar Dex är upp till personen som läser denna text. Jag, personligen, anser att Samsung är på rätt spår, men målet är inte i sikte på långa vägar. Vet Samsung vad dom ska göra med tekniken? Om inte så försvinner strax Dex från konsumenternas medvetande. Men om dom har en större plan eller syfte med Dex, då kan detta vara startpunkten för något stort.

Med dessa ord lämnar jag dig till dina tankar. Som vanligt går det bra att skriva ett mail (urban@itpiraten.se) eller kommentera här nedan om det är något du undrar över.

Ha en trevlig dag.