Preview av Dex Station för Note 8

Nu sitter jag och skriver på Samsung Dex, via WordPress för Android. I och för sig är storleken på arbetsytan begränsad, då appen inte går att köra i full-skärm, men det spelar inte så stor roll. Om jag hade behövt mer utrymme så hade jag helt enkelt startat Chrome och maximerat bilden.

När jag sitter och tittar på Google Play Store så funderar jag på hur framtiden för Dex ser ut. Jag tror inte att denna, liksom andra liknande lösningar, kommer att få fotfäste hos utvecklare. Något som är ett måste för att tekniken ska leva vidare. Någon som vill vara bland dom första på tåget är dock Microsoft, som presenterar lösningar för deras Office Paket anpassat för Dex. Detta är också det enda som många behöver för att kunna arbeta på ett effektivt sätt.

Jag är inte säker på att Samsung Dex väntar ett liknande öde som Microsofts Continuum, eftersom det verkar vara en växande trend att kunna kombinera funktioner till en enda central enhet. Kanske är det just Dex som kommer att sätta standarden för hur tekniken ska fungera. Samsung presenterar ju faktiskt lösningar för en mobil/stationär plattform som ingen annan lyckats med.

Det som imponerar mig mest med Dex är prestandan som gömmer sig under huven. Jag har provat diverse 3D spel och flera tunga applikationer samtidigt. Rent generellt så känns Dex betydligt snabbare än många billiga PC lösningar, men det måste jag återkomma till efter lite mer tester.

Den största fördelen med Dex, just nu, är att jag fick 2 st USB anslutningar till min telefon. Detta gör att jag kan koppla in en hårddisk till min telefon och på ett smidigt sätt utföra en backup eller tillföra stora filer till min telefon, utan att behöva gorma med adaptrar och liknande.

I USB anslutningarna så går det givetvis att koppla in mus, tangentbord, USB stickor, USB ljudkort, handkontroller/joysticks och mycket annat, så möjligheterna att hitta på något intressant är i princip obegränsad.

Jag återkommer när jag hunnit sitta lite mer med Dex, men rent initialt så känns det nästan exakt som jag hade förväntat mig. Inte riktigt en PC, inte riktigt en surfplatta, inte bara en telefon i en vagga.

På återseende inom kort.