Samsung 300v5a-s05 review

Istället för att skriva om en massa mått, vikter och annat som väldigt lätt kan hittas var som helst på nätet, så lägger jag upp en videopresentation här. Fortsättning följer under filmen.

Så, nu vet du vad Samsung 300v5a är för någon dator. Den specifika ändelsen S05 betyder att datorn har i7 processor (2.2 Ghz).

Som du kanske noterade i filmen så finns den i flera färger och i massor av olika kombinationer. Min dator är vit med silver lock, vilket är väldigt stilfullt och snyggt. Men låt oss fortsätta med min review av denna dator, så får du veta om den är värd att satsa på istället.

Skärm
Skärmen är en 15.6 tum LED bakbelyst skärm med 16 miljoner färger. Den är känslig för vilken vinkel du tittar på den. Lite väl känslig faktiskt. Svarta färger känns lite urvattnade och gråa. Allt som allt erbjuder skärmen en ”normal” upplevelse för att sitta på en notebook. Om man använder HDMI och kopplar upp datorn till TVn hemma så blir bilden väldigt mycket bättre.

Spelprestanda
Jag har provat några spel för att se vilken prestanda datorn erbjuder. Min förra Acer Aspire hade Intel HD 3000 grafik och denna dator har Nvidia GT520 kort. Skillnaden är väldigt stor, trots att många säger att det inte är det. I Assassins Creed Revelations gick spelet från att vara i princip stillbilder till att flyta på utan några synbara lagg eller andra problem. Även i Kingdoms of Amalur Reckoning så var skillnaden riktigt ordentlig. Nu är jag ju ingen ”gamer”, så det spelar inte så stor roll, men man blir ändå nyfiken, samt kanske du är nyfiken på hur bra den fungerar till spel.. =)

WiFi delen
Det som är viktigast för mig är hur kraftig WiFi delen är i datorer. Med ”kraftig” menar jag hur bra mottagning den erbjuder. Acer Aspire 5750 erbjuder faktiskt snäppet bättre mottagning, men Samsungen fungerar också bra. Jag märker av att signalen minskar nämnvärt när man vandrar mellan olika rum i lägenheten. Detta märkes inte alls med Acer datorn. Hastighetsmässigt har jag inte märkt någon skillnad, båda ligger på ungefär 4 Mb/s (Mb inte Mbit) i nedladdningshastighet normalt sett.

Ljudkvalité
I dagens notebooks så är ljudet inte så viktigt. Dom flesta har standard ljudkretsar och erbjuder liknande eller identiska ljudupplevelser. Jag måste ändå säga att ljudet är riktigt bra, via hörlurar. Dom inbyggda högtalarna ger en medioker upplevelse. Precis som på Acer Aspire. Det finns bara en datortillverkare som erbjuder bra ljud på notebooks, det är HP/Compaq.

Prestanda i Windows
Windows fungerar lika bra som vanligt. Hurvida man märker av i7 processorn i Windows låter jag vara osagt. Men när det kommer till tunga applikationer med mycket beräkningar så fungerar det bra. Den teoretiska hastigheten på Samsungen är 8.8 Ghz och med Hyper Thread ger detta dubbla hastigheten (17.6 Ghz). Trots att i7 har 4 kärnor så kommer Windows att presentera 8 st kärnor. Detta beror på att varje processorkärna har 2 trådar (threads). Den kan alltså utföra en handling med en tråd och en annan med den andra. Detta gör att saker som editering av film och rendering går väldigt snabbt och smidigt. Helst om programmet i fråga har stöd för just hyperthreading.

Prestanda i Linux
Då jag inte haft chansen att prova denna dator med Linux så kan jag bara hänvisa till min Acer Aspire. Ubuntu fungerade riktigt bra och var blixtsnabbt på den datorn. Hurvida Ubuntu kommer att använda dom väldigt sofistikerade teknikerna som Samsungen har vet jag inte. Troligen så hamnar dom nog i ett ”default” läge och rent generellt kommer dom att avaktiveras. Dock har Linux stöd för i7 processorn och även hyperthread tekniken.

Speciella egenskaper
Samsung 300v5a har, utöver standard sakerna man är van att hitta, även några speciella egenskaper som jag inte hittat på någon annan av mina datorer. En av dessa är möjligheten att stänga av datorns interna fläktar. Detta gör att den blir absolut ljudlös. Stundvis så spinner fläktarna igång igen och ett svagt brus hörs under några sekunder, bara för att bli tyst igen. Systemet är automatiskt och det finns inställningar för hur ”silent” läget ska bete sig.

Den har också ett hybridviloläge som medför att om du stänger datorns lock så stänger den av (vilket är normalt), men när du öppnar datorns lock så är den redo att användas efter 2-3 sekunder (tiden det tar för skärmen att tändas). Nu är det många som säger ”så gör min dator också”. Men detta är lite speciellt. Efter 2-3 sekunder då datorn har startats, så kan du starta ett spel eller surfa på Internet, helt utan fördröjning eller liknande. Hur detta system fungerar rent tekniskt vet jag inte, men det är snabbt som attan. En vanlig dator tar ungefär 5-10 sekunder att starta, men då måste du vänta på att den ska ”hinna ikapp” om du försöker göra något med den. Så är alltså inte fallet med denna dator.

Svårt att beskriva, lätt att märka av. Det är det närmaste jag kan komma med ord. =)

Den har även en funktion som heter ”eco mode”. Detta gör att du ser hur mycket utsläpp som du orsakat medan du använt din dator. Du kan låta eco mode själv anpassa systemet för att göra så liten påverkan som möjligt på miljön. Eller så kan du modifiera och mixtra för att anpassa systemet att fungera som du vill. Klicka på bilden för större version.

Personligen tycker jag att Samsung faktiskt fått upp ögonen för hur ”gröna” alla vill vara just nu. Detta program kan verka vara en löjlig pryl, men det är alltid roligt att dom stora företagen börjar bry sig om hur mycket dom är ansvariga för vår dåliga miljö.

Som ni ser på bilden så tar datorn 6 watt vid ”fototillfället”. Faktumet är att jag hade igång Photoshop, Mediaspelaren, FTP, Webbläsaren och torrenter då bilden togs. Helt överkomligt anser jag. ”Normal” strömförbrukning vid surfning ligger på runt 3 watt, vilket är smått fantastiskt. Även här är jag omedveten om hur dom lyckas, men jag antar att allt spolas upp till RAM och hårddiskarna kan alltså somna om och ta det lugnt väldigt mycket av tiden.

Samsung har också ett system för att spara på det interna batteriet på datorn. Detta begränsar laddningen till 80% av full kapacitet. På detta sätt så klarar batteriet över 1000 laddningscykler utan att bli dåligt. En vanlig notebook ligger på ungefär 300 cykler innan det märks att den tappar effekt. Även här ett ”grönt” inlägg som faktiskt sparar på vår värdefulla miljö.

För att hjälpa dom som är nya på datorer så följer det med en interaktiv handbok med datorn. Du får text, illustrationer och animationer på allt möjligt. Detta är också, enligt min ringa mening, ett väldigt bra sätt att lära nybörjare (och även ”vana” användare) bättre sätt att använda sin nya dator. Vem vill sitta och läsa text om hur saker och ting fungerar, när man kan se en animation eller film som förklarar allt.

Den sista egenskapen som datorn har, i alla fall som jag orkar skriva om, är Update Manager. Samsung har skapat en uppdaterare som håller rätt på hela ditt system. Detta gör att du slipper leta drivrutiner, programuppdateringar och annat runt hela nätet. Du behöver bara starta uppdateraren så letar den åt dig.

Slutord och betyg
Allt som allt är Samsung 300v5a-s05 en riktigt fin dator. Den är tyst, lättanvänd och snygg. Den stora touchplattan gör det enklare att få precision i grafiska program och program som kräver lite mer exakt hantering. Tangentbordet är underbart att skriva på och erbjuder en känsla utöver det vanliga. Kanske beror det på storleken på mina händer. Men snabbare har jag aldrig lyckats skriva på någon notebook.

Betyget på datorn blir väldigt högt. Mest beroende på att jag inte haft några som helst bekymmer med den än så länge. Med tiden så kan betyget falla, men så länge den fungerar som den ska, så kommer jag att fasthålla detta betyg.

Så, betyget blev 8 av 10 ITPoäng, bättre högtalare hade gett +1, bättre skärm hade gett +1.

Ha en trevlig kväll.