Att ha en robot-dammsugare är lite en given sak hos hundägare och många andra i dagsläget. Vår första robot-dammsugare hade vi för nästan 10 år sedan och var en väldigt ”osofistikerad” lösning från iRobot. Utvecklingen går dock ständigt framåt, trots att den inte gjort det i raketfart när det gäller just denna genre av hemhjälp. Om man hoppar tillbaka 10 år och ser hur mycket som hänt sedan dess så är det dock rätt så mycket.
Ecovacs Deebot Ozmo T9+
Ibland säger ett namn väldigt mycket, ibland väldigt lite. Personligen har jag inte ”varit inne” i världen med Robot-dammsugare på länge. Märken som Ecovacs och Roborock gör att jag inte lyfter på ögonbrynen. Dock utgick jag från vad andra hade för erfarenheter på nätet, samtidigt som jag kollade jämförelser mellan olika tillverkare. När jag summerat och kontrollerat alla egenskaper, inklusive pris, på dom allra populäraste modellerna och tillverkarna så föll valet på just Deebot Ozmo T9+ från Ecovacs.
Ordinarie pris på Mediamarkt är i skrivande stund 8287 kr, men Elgiganten hade bestämt sig att ha en kampanj på denna robot och sålde den för 5999 kr. Denna deal kunde jag ju inte undgå att hoppa på, helst när vi pratat om att skaffa en robot som kan vara till stor hjälp hemma.
Den moderna städroboten
Jämfört med ”dåtidens robot” så är T9+ en väldigt sofistikerad hjälpreda. Högpresterande sugförmåga på 3000Pa, otrolig tyst (66 db) och drifttiden är på flera timmar. Den använder även samma teknologi som återfinns i auto-körande bilar, nämligen Lidar (Laser Detection and Randing), även kallad 3D-laser-scanning. Detta gör att den kan skapa en bild av omgivningen och alla hinder som finns på ett väldigt sofistikerat sätt. Den har förstås en massa andra system för att detektera och styra den genom vår fysiska värld, men dessa går jag inte in på i detalj.
Deebot kallar hela systemet som T9+ använder TrueDetect 2.0 och TrueMapping 2.0, två separata system som samspelar och har visat sig vara betydligt bättre än konkurrenternas alternativ på att ”se” och ”förstå” vilka hinder som finns.
Deebot använder AI för att skapa sig en uppfattning om hur allt ser ut och var allt är, för att sedan kunna effektivisera och snabba upp rengöring. Det är förstås inte helt självklart att den ”tänker” på vad den håller på med, men jag såg ändå något intressant igår som jag inte riktigt kan förklara. Den gick nämligen in under köksbordet och skulle dammsuga, men en av stolarna var i vägen. Deebot T9+ gick in under bordet, placerade sig framför stolen, vände sig baklänges (för att inte aktivera bumpern på framsidan9 och backade försiktigt för att knuffa stolen lite ur vägen. När den flyttat stolen ungefär 10-15 centimeter så vände den sig om, begrundade sitt arbete och satte igång att rengöra under bordet.
Som sagt vet jag inte om det var en slump, ett misstag eller om den verkligen löste ett problem av sig själv. Hur som helst fick den jobbet gjort och löste trots allt ett problem på vägen, vilket var väldigt imponerande, oavsett om det var ett misstag. =)
Frisk doft
T9+ har en integrerad luftfräschare som går att aktivera medan roboten städar. På detta sätt så får man även en hemtrevlig doft när man kommer hem från jobbet. Det kanske är lite av en nisch, men det är ändå en lite lyxig städupplevelse. Man kan även välja att låta Deebot sitta i sin laddstation och sprida mysiga dofter, om man inte vill städa, men vill att det ska lukta gott hemma. =)
Det finns många olika dofter att välja på, exempelvis Bergamot och Lavender, Wild Bluebell och många fler. Dom kostar ganska mycket, med en prislapp på mellan 150-250 kr, men dom räcker i drygt 2 månader innan effekten avtar.
Våtmoppning
Precis som många andra ”high-end” robotar så stödjer T9+ våtmoppning medan den dammsuger. På detta sätt så får man en grundligare rengöring av huset, helst i områden som köket, där det är lätt att något spills på golvet. Genom att ha en oscillerande rörelse på moppen så erbjuder dessutom T9+ en skrubbande effekt för dom där lite jobbigare fläckarna.
Precis som med luftfräscharen så behöver man byta mopp och rengöra den när T9+ är färdig. Dom medföljande mopparna är av modellen en-gång-microfiber-mopp, men det går att köpa vanliga tvättbara moppar till T9+, vilket jag skulle rekommendera alla som funderar på en att göra. Alla en-gång produkter borde vara förbjudna enligt min ringa mening.
Förutom detta så är denna funktion väldigt trevlig, helst om man har barn och djur hemma, vilket gör att man får ned nivån på damm och små partiklar avsevärt. Jag använder personligen inte denna funktion hela tiden, utan väljer att våt-moppa bara 2-3 gånger i veckan för att hålla hemmet fräscht. Det går inte att använda doft och våtmopping samtidigt, eftersom man måste byta ut en modul på baksidan för att få dessa funktioner.
Rengöring av själva roboten
Att ha en robot-dammsugare betyder förstås inte att man kan flippa på en strömbrytare och sedan sköter den sig själv i all evighet. Man behöver förstås rengöra den dagligen, eller i alla fall några gånger i veckan. Jag pratar om långa hårstrån som fastnar i dess borstar, sensorer som blir smutsliga och annat underhåll. Vår första iRobot var en mardröm att hålla efter, vilket slutligen gjorde att vi inte längre orkade använda den. Det tog oftast längre tid att rengöra roboten än att utföra själva städningen själv.
Med Deebot Ozmo T9+ så är underhållet något man tänkt på. Den har en liten spärr på undersidan som håller allt på plats. Om man nyper in denna så går det att plocka ut huvud-borsten och ta bort eventuella hårstrån som fastnat. Sidorna på borsten är utformad så att det bara är att plocka bort hår, utan att man behöver ta lös något mer, vilket är väldigt innovativt. Det medföljer även ett verktyg med ett rakblad på för att enkelt kunna skära lös hår, istället för att behöva krångla med att pilla lös det.
Automatisk tömning av damm
Efter att Deebot T9+ städat färdigt så åker den tillbaka hem till sin laddstation, som även fungerar som en tömningsstation. Det som är speciellt med just Ecovacs modeller är att dom både blåser rent och suger upp damm som roboten samlat på sig under dagen. Det är en väldigt effektiv lösning för att se till att roboten töms på allt den dammsugit upp. Många robot-dammsugare som har denna funktion töms många gånger bara delvis, men jag har aldrig varit med om detta med Deebot T9+.
Stationen har en egen dammsugarpåse och denna håller ungefär en månad innan den behöver bytas, vilket för oss in på den tredje saken, nämligen priset på dessa påsar. För 3 stycken påsar får man betala drygt 300 kr, vilket jag tycker är väldigt mycket. Vi pratar om en årskostnad på minst 1200 kr för dammsugarpåsarna enbart, vilket jag tycker är i vassaste laget. Lösningen är förstås att försöka rengöra påsarna och på så sätt utöka deras livslängd. Det finns troligen att få tag på ”tredjepartsutvecklare” som har passade påsar till denna modell, vilket jag kommer att göra.
Själva processen med att tömma roboten på damm tar ungefär 10-15 sekunder och är som sagt väldigt effektivt. Man får dock inte glömma att även om roboten tömts på damm så behöver den kanske rengöras och underhållas på andra sätt, vilket är viktigt.
Ska DU ha en robot-dammsugare?
Det finns förstås tusen anledningar att köpa eller inte köpa något. Om du bor i en liten lägenhet utan barn och djur så är behovet av en sådan städhjälp kanske inte högst prioriterad. Då skulle jag nog rekommendera en Dyson dammsugare istället, vilket gör jobbet minst lika fort, men med dig bakom spakarna.
Det är dock när man bor lite större, med många rum och stora ytor, med djur och barn, som vågskålen tippas över mot robot-dammsugarnas fördel. Du kan enkelt schemalägga när din robot ska städa huset. Du kan med andra ord få det städat medan du är på jobbet eller går en promenad med hunden. Det tar helt enkelt bort ett moment som annars är rätt så tidsödande och inte minst irriterande om man har bråttom.
Vi har länge haft problem med att vår hund periodvis släpper stora mängder päls, samtidigt som barnen springer omkring och sprider detta hår överallt. Varje dag så kantas hörn med bollar av hår som rullar omkring och hur man än försöker så verkar bollarna alltid skapas snabbare än vi kan få bort dom. Med en primär bo-yta på över 170 kvadrat så är det inte helt enkelt att ta fram dammsugaren och börja dammsuga varje dag efter jobbet, eftersom det finns så mycket annat som ska göras. Om man skippar denna process en dag så blir det väldigt mycket hår överallt och det blir ännu svårare att hålla rent.
Om du är i liknande läge, så är det en självklarhet att du ska investera i en robot-dammsugare för att hjälpa till. Men, hör mina ord och minns dom. Köp inte en billig lösning. Det finns väldigt mycket fallgropar i denna genre och du vill inte råka ut för en ”iRobot” (jag återkommer till detta strax) där du får betala väldigt mycket för väldigt lite, samtidigt som du får en apparat som behöver underhållas, rengöras och krånglas med i timmar. Köp en noga utvald och relativt dyr modell, som kan förstå sig på hur ditt hem ser ut och anpassar sig efter dina behov.
Den måste förstås vara lätt att rengöra, lätt att underhålla och det ska vara lätt att få tag på slitagedelar och annat.
Slitagedelar?
Precis som med alla mekaniska prylar så finns det nötning och ”beräknad livslängd” i alla robot-dammsugare. Underhållskostnaderna för att byta huvudborsten och annat är förstås en stor del av kostnaderna med dessa robotar, vilket gör att man inte bör välja ett märke som är kända för att ta otroligt mycket pengar för dessa delar (*host*iRobot*), men jag nämner inga namn… =)
Det är dock ALDRIG billigt att hålla igång robot dammsugare, oavsett vilket märke man väljer. Det är nämligen detta som tillverkarna tjänar mest pengar på. Redan efter 2-3 timmars användning kan man se slitage på delar, rent teoretiskt i alla fall. Visst blir det ändå många timmars användning, men samtidigt så är det lite som att serva bilen, om underhållet inte görs, då går den sönder.
Som du ser här ovanför så har Ecovacs Deebot Ozmo T9+ appen en kategori som heter ”Övriga komponenter”. Detta avser rengöring av sensorer, kameror och annat som behövs för att roboten ska kunna genomföra arbete på så effektivt sätt som möjligt. Det är med andra ord inte något som ”kostar” annat än tiden det tar att rengöra sakerna. Appen som heter Ecovacs, där man styr sin robot ifrån, har inbyggda illustrationer och guider hur man rengör och underhåller sin robot på bästa sätt. Du behöver med andra ord inte vara ”bevandrad” i den cybertekniska världen för att hålla igång din nya vän. =)
Jag tänkte att det var bäst att nämna detta, eftersom många är oroliga över att det lätt blir lite för tekniskt med dessa prylar. I och med att T9+ använder logiska algoritmer så behöver man inte ens kalibrera om något om man flyttar laddstationen/rengöringsstationen, om man vill möblera om hemma. Den listar själv ut att du flyttat på den, baserat på den geografiska informationen som den har lagrat. När den inte hittar hemmet så börjar den automatiskt att söka tills den hittar rätt. =)
Röststyrning
Att enkelt kunna säga åt sin robot att börja städa när det är dags är förstås en lyx som många gillar. Det finns möjlighet att använda röst-assistenter i hemmet för att styra sin Deebot, även om man använder Apple Homekit, som jag. Det man behöver göra är att skapa specifika scripts som styr roboten, vilket är enkelt och snabbt för dom flesta enkla funktioner. Personligen har jag bara ”namn, städa”, ”namn, paus” och ”namn, hem” för att styra den med rösten. Jag känner att allt annat sofistikerat jag behöver göra kan jag göra med appen. ”namn” är i det här fallet vad man väljer att döpa sin robot till.
Lite snabbt om Appen
Jag känner att jag måste nämna appen från Ecovacs, med samma namn. En väldigt trevlig app som i realtid kan visa dig var din robot är, vad den gör och hur den mår. Du kan även styra den var du än befinner dig, vilket är väldigt trevligt.
Eventuella problem, som om den skulle fastna i en kabel eller liknande, rapporteras direkt till dig via denna app. Flera personer kan ha appen installerad och om man använder samma konto så behöver det inte konfigureras något ytterligare, vilket är bekvämt.
När roboten för första gången fått ”sniffa runt” hemma och listar ut hur allt ser ut och var den kan åka och inte, så presenteras du med en karta där du kan specificera rum, namn på rummen och på så sätt skapa scheman för olika områden. Detta är trevligt om man exempelvis känner att vardagsrummet behöver dammsugas/moppas mer än övriga rum.
Hela processen att programmera och sköta sin robot via denna app är exemplariskt bra. Jag hade bara önskat att dom utvecklat en version för specifikt iPads. Dock fungerar iPhone versionen även på iPad, men i det där ”förstorade” och mindre praktiska formatet som vi iPad användare är vana vid. Funktionsmässigt så är den riktigt bra och enkel, vilket är det viktigaste.
Slutligen
Om du har ett behov så rekommenderar jag förstås att du köper en ordentlig robot. Så länge man respekterar begränsningar och förstår vad man ger sig in på så är det absolut inga problem. Men en robot-dammsugare är inte bättre än dess sensorer och mjukvara, vilket gör att du inte bör köpa in dig på lösningar som är efter sin tid, som iRobot. Detta är troligen det märke som gjorde dessa robot-dammsugare tillgängliga för privatpersoner först av alla. Tyvärr så har dom inte hängt med i utvecklingen och använder i dagsläget både sämre tekniska lösningar och förlegad mjukvara för att hantera sina robotar.
Detta har i sin tur orsakat att många ”hoppat skepp” och gått till tillverkare som Roborock och många andra. Följden av detta är att iRobot valt att höja priserna på tillbehör och slitagedelar för att kompensera för den sinande inkomsten från den primära försäljningen. Det är med andra ord dyrt att äga och underhålla dessa robotar också.
Av denna anledning så skulle jag inte rekommendera att köpa en robot-dammsugare från iRobot, utan att titta närmare på bättre lösningar från andra företag. Jag säger inte att Ecovacs är bäst, men för mina behov så tickade den alla boxar. Jag tycker att många tillbehör och slitagedelar är överdrivet dyra om man köper dom i Sverige, även till Ecovacs, precis som till iRobot. Det finns dock betydligt billigare lösningar på exempelvis Amazon.se, om man vill få slitagedelar utbytta till en betydligt billigare peng.
Jag har hört mycket bra om Roborock, som är en av världens mest populära tillverkare. Dom, liksom Ecovacs, har som målsättning att bli bäst på det dom gör. Jag tror ärligt talat att man inte kan gå fel med någon av dessa två, så länge man inte väljer den billigaste och enklaste lösningen. Roborock är mer ”in your face” just nu, vilket gör att dom syns mera. Men Ecovacs har minst lika bra produkter, enligt vad jag förstått från lång-tids-användare. Vi får se vad framtiden utvisar. =)
Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.