person in blue denim jeans sitting on red sofa

Läsarfrågor: Robot-dammsugare

För det första vill jag säga att det är förvånande hur många som hört av sig angående mitt inlägg igår om min nya robot-dammsugare från Ecovacs, nämligen Deebot T9+ Omni. Eftersom den gick att få tag på till rätt pris just nu så är det många som funderat om det är värt investeringen.

Det enda jag kan säga just nu, med min begränsade erfarenhet, är att den fungerar precis som utlovat. Den är riktigt duktig på att ”ducka” för prylar som ligger slängda på golv och jag har bara varit med att den fastnat i kablar en gång. Det var extremt tunna kablar som gick till en LED väggbelysning och sensorerna missade troligen denna. När roboten försökte backa så fastnade kabeln bakom ”bumpern” fram och strax så klagade den på att den fastnat.

Jag ordnade till så att kabeln inte låg på golvet längre, vilket tog 10 sekunder, efter det så har den inte haft några som helst problem.

Jag tänkte besvara lite läsarfrågor när jag ändå är på gång, så att alla får svar på sina eventuella funderingar. Låt oss börja.

Hur lång batteritid/arbetstid har T9+
En vanlig moppning/dammsugning tar runt 70-80 minuter. Med tanke på storleken på vår bostad så är det väldigt bra tid och absolut inget att klaga på. När den jobbat på och åker tillbaka på laddning har den runt 75% batteri kvar. Detta gör att större arbeten på större ytor inte är något problem för denna robot. Den totala arbetstiden uppskattar jag till 3-4 timmar, utan större bekymmer. Det står på tillverkarens hemsida att den har runt 2 timmar arbetstid, men detta verkar då inte stämma på min robot. =)

Efter dubbla städningar i följd av alla rum så har den fortfarande över 50% ström kvar, men om den börjar få slut på batteri kommer den att pausa, åka tillbaka och ladda, sedan fortsätta där den slutade tidigare. Så det spelar ju egentligen ingen roll om den får dåligt med ström. =)

Kan man använda en robot dammsugare istället för att dammsuga själv?
Det är många olika personer som har lika många åsikter om dessa robot-dammsugare. Vissa säger att dom är värdelösa och inte hjälper till något, andra att dom aldrig behöver använda en vanlig dammsugare någonsin. Jag är lite mitt emellan och påstår att man kanske måste hjälpa till 1-2 dagar i veckan, på dom där punkterna där en robot helt enkelt inte tar sig fram. Detta är dock en liten sak att göra och några minuter av ens lunch kan lätt ”offras” på detta.

Att förlita till 100% på att en robot-dammsugare kan hålla rent hemma är dock inte något man bör göra. Så länge du inte har helt släta väggar, inte har fönster eller möbler, så är det troligen inte möjligt att uteslutande använda denna rengöringsmetod. Det lämnas alltid lite här och där. Samtidigt är det just ”underhållet” av städningen som den gör riktigt bra.

Är ”märke” bättre än ”märke”?
När det gäller robot-dammsugare så vet jag nog exakt lika mycket som alla andra. När jag köpte min Ecovacs Deebot T9+ så utgick jag själv från recensioner, ”vetenskapliga” tester och jämförelser av tekniska specifikationer. Jag hade ingen tidigare erfarenhet av varken märket eller modellen av dammsugare. Jag kan därför inte uttala mig om någon tillverkare är bättre än någon annan. Om jag får vara krass så är det nog som med mobiltelefoner och allt annat. Vissa är bra på en sak, andra är bra på något annat. Vilken man ska välja beror nog på hur det ser ut hemma och vilka behov som finns.

Fungerar det bra att moppa?
Absolut. Jag har inte provat den på tuffare fläckar, men känner att den nog utan problem klarar att gnugga bort vardagens små spill i köket. Jag anser dock att den främsta fördelen är att få upp dom där jobbiga och svåråtkomliga dammkornen, som inte riktigt vill bli uppsugna i dammsugaren när den passerar.

Hur stort område klarar den att våtmoppa?
När det gäller vatten så räcker det gott och väl till hela vår bostad, på runt 170 kvm. Den har faktiskt runt 15-20% kvar i tanken efter en hel rengöring. Jag brukar inte byta själva fibermoppen under hela rengöringen, trots att det oftast rekommenderas att man gör detta i 30 minuters intervaller. Jag har så pass rent hemma att det damm den får med sig inte ”sätter igen” fiberduken speciellt mycket.

Jag har aldrig kört slut på vatten i moppen, men jag antar att den kommer att plinga till och uppmana mig att fylla på vatten när/om detta händer. Själva påfyllningen är väldigt enkel och man behöver inte lyfta roboten för att lossa vattentanken, kan jag också nämna.

Hur bra sugförmåga har Deebot T9+ jämfört med andra märken?
T9+ har bra sugförmåga och anpassar sig efter underlaget. Man kan använda 4 olika inställningar baserat på ens behov, vilka är tyst/låg, mellan, hög och ultrahög. Om man har automatisk avkänning så ökar den sugförmågan när den går över mattor och liknande.

Jämfört med andra populära robot-dammsugare så ser det ungefär ut så här:

  • Ecovacs Deebot T10 Omni = 5000 Pa
  • Dreame D10 Plus = 4000Pa
  • Ecovacs Deebot T9+ Omni = 3000Pa
  • Roborock S7+ = 2500Pa
  • iRobot Roomba i7+ = 1700 Pa

Fungerar det att styra robot-dammsugaren även när man inte är hemma?
Absolut. Appen som du styr roboten med stödjer kommunikation var du än befinner dig, så länge du har Internet. =) Du får även meddelanden och status-uppdateringar baserat på vad den håller på med för närvarande. Genom att titta på kartan i appen så kan du se exakt var den befinner sig i hemmet i nära ”real-tid”.

Låter den mycket? Skrämmer man djuren hemma?
Vissa robot-dammsugare låter ordentligt och lämpar sig bäst för när man själv inte är hemma. Djur har ju tendenser att gå undan när dammsugaren kommer åkande, så det är inte det största problemet. Vissa hundar kan förstås bli skärrade eller bli arga när det kommer något ”krypande” efter golvet när dom är ensamma, så det är ju rekommenderbart att man testar hur djur reagerar innan man lämnar roboten ensam.

Ecovacs Deebot T9+ har en väldigt låg ljudnivå. När den åker in ett annat rum så är det svårt att höra att den arbetar fortfarande. Enligt tillverkaren så har den en låg ljudnivå, vilket jag kan hålla med om. Här är den jämfört med några andra populära robot-dammsugare:

  • Ecovacs Deebot T9+ Omni = 66 dB
  • Roborock S7+ = 67dB
  • Deame L10S Ultra = 71 dB
  • Xiaomi Mi Mop 2 Ultra = 72 dB

Att skriva decibel ger inte mycket annat än en fingervisning, men den är rätt så tyst i alla fall.

Det var det
Det var alla frågor jag fått in. Om det är något du undrat över när det gäller robot-dammsugare, som du tror att jag kan hjälpa till med, så är det bara att fråga. Antingen via kommentar nedan eller via ”läsarfrågor” i menyn.

Ha en riktigt bra dag så hörs vi snart igen.