Recept: Havrebröd med Keso

Har du känt någon gång att det hade varit roligt att äta något gott och nyttigt på morgonen, men samtidigt något som håller dig mätt fram till lunchen? Kanske något du gjort själv och är stolt över? Om ditt svar var ”ja” någonstans, då kan du få ta del av mitt super-enkla recept på Havrebröd med Keso. Det tar ungefär 30 minuter totalt att göra dessa och vem som helst klarar av detta utan problem. Trust me.

Om du väljer att använda laktosfri Keso så blir brödet laktosfritt. Om du väljer att använda glutenfritt havre, så blir den dessutom glutenfri. Fiffigt, eller hur. =)

Så, har du tagit på dig kock-förklädet och placerat råttan under kock-hatten så börjar vi.

Vad som behövs
Det behövs väldigt lite ingredienser, men jag har förstås utökat detta recept allt eftersom tiden gått. Detta har förstås gjort brödet godare, men kräver lite mer ingredienser.

  • 220 g havregryn (eller havregryn utblandat med lite havrekli)
  • 3 st Ägg (mellan/large, annars 4 st små)
  • 250 g Keso och/eller Kvarg (valfritt, men håll dig till 250 g totalt)
  • 2 tsk Bakpulver
  • 1 tsk Salt
  • 0,5 msk Kanel (valfritt)
  • 0,5 msk Kardemumma (valfritt)

Innan vi börjar på allvar
Detta recept är anpassat för att tillagas i ugn eller i Air-fryer. Om du väljer att tillaga i ugn så ska du slå på den på förvärme redan nu, för att spara tid senare. Det går fort, lita på mig.

225°C varmluftsugn eller 250°C vanlig ugn. När du är klar med det så kör vi på.

Så gör du:
1. Lägg ned alla ingredienserna i en bunke på 2 liter eller liknande.

2. Blanda allt med en elvisp så att Keson/Kvargen slås sönder lite. Det ska bli en lite kladdig massa, så blanda i någon 30 sekunder till 2 minuter i alla fall.

3. Låt degen stå och dra i ca 10 min.

4. Ta fram en bakplåt och lägg smörpapper i botten.

5. Dela degen i 6 st lika stora delar. Jag brukar väga degen och sedan dela på 6 för att få mer exakta storlekar.

6. Rulla dessa till bollar och lägg dom på smörpappret, platta till dom lite så att dom får ”fralla” formen. Lämna runt 4 cm mellan, så att dom inte sväller och fastnar i varandra.

Sedan kommer momentet du får välja själv hur du ska göra.

  • Om du har en Air-Fryer så kan du lägga i ”bullarna” och använda denna på 200°C i 10 min, sedan 160°C i ytterligare 10 min.
  • Om du bakar Varmluftsugn så kör du 225°C i 10 min sen 200°C i 10 min.
  • Om du använder vanlig ugn så gäller 250°C i 10 min sen 225°C i 10 min.

Låt svalna något. Dela och servera med valfria tillbehör. Jag rekommenderar salt smör och något smakrikt pålägg. Pepparsalami, ost och gurka på bilden ovan… Mums.

När dom kallnat av så kan du slänga in dom i en påse och ha go-fika flera mornar. Dom håller i minst en vecka i en påse på bänken, säkert längre. Dom brukar dock gå åt ganska så snabbt här hemma. Tur att dom är så enkla och snabba att laga. =)

Om du provar receptet och tycker om det, kommentera gärna så kanske jag slänger upp lite mer recept från min privata samling. =)

Ha en riktigt bra dag.